• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

4000 FC - Japoński, kuty, ząbkowany nóż do pieczywa, 23 cm, Miyabi

849 Promocyjnie 806
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 849 zł
Zapytaj o dostępność
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Japończycy mają niezwykły talent do tworzenia malowniczych noży. Patrząc na nie, niemal od razu możesz powiedzieć, że masz do czynienia z prawdziwym, japońskim ostrzem. Ta swoista ekspresja, którą emanują noże z Kraju Kwitnącej Wiśni, niekoniecznie przejawia się bajecznymi, zdobnymi damasceńskimi dziwerami. Czasem powstaje taka linia noży, które sprawiają wrażenie wręcz ascetycznych. Są piękne, bo nieco surowe. Takie niewątpliwie są japońskie noże marki Miyabi z linii 4000 FC.

Trójwarstwowe noże Miyabi 4000 FC powstały ze stali FC61 i mają twardość 61 stopni HRC w skali Rockwella, stąd japoński nóż do pieczywa będzie ostry przez całe lata.

Tym, co zwraca uwagę w przypadku minimalistycznych ostrzy, odbiegających od znanej już stylistyki noży Miyabi, to powrót do korzeni klasycznego japońskiego kowalstwa. Noże są kute na wzór mieczy samurajskich – zdobi je specyficzny wzór falbanki, zwany katana edge. Identyczne wykończenie możesz znaleźć na wielu mieczach, zwanych katanami.

Technika kucia trójwarstwowego noża, gdzie rdzeń otulają dwie warstwy stali, nosi nazwę San mai i stosowana jest w Japonii od prawie 1200 lat. Co specyficzne, wystarczą zaledwie 3 warstwy ze znawstwem wykutej i zahartowanej stali wysokowęglowej, by powstało ostrze, które zostawia daleko za sobą nawet najdoskonalsze, europejskie noże.

Wyjątkowego, orientalnego uroku nadają serii noży Miyabi 4000 FC niezwykle wygodne, profilowane w kształt oktagonu rękojeści z litego drewna pakka.

Jedynym elementem ozdobnym misternie wykonanego noża jest mosaic pin, który podpowiada, że rękojeść ustabilizowano dodatkowo kołkiem mekuga.

849 Promocyjnie 806

  • Noże Miaybi z serii 4000 FC odróżniają się bardzo znacząco od pozostałych serii ostrzy Miyabi. Są ascetyczne, minimalistyczne, a przy tym wyjątkowo urokliwe.
  • O tym, co wyróżnia tę serię, dowiesz się z naszego filmu. Krystian wyjaśnia też, jak dbać o noże z kolekcji 4000 FC.
  • Liczymy, że dasz się oczarować urokowi tych niezwykłych ostrzy.

Nóż Miyabi 4000 FC
w skrócie

 

 

  • hartowana w lodzie wysokowęglowa stal FC61
  • twardość stali - 61 stopni HRC w skali Rockwella
  • ostrze wykończone w stylu katana edge
  • oktagonalnie formowany uchwyt z drewna pakka
  • ostrość - wyśmienita (7/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

Materiał

  • rdzeń i 2 zewnętrzne warstwy- stal FC61
  • rękojeść - jednolite drewno pakka

Wymiary

  • długość ostrza - 23 cm

Przeznaczenie ząbkowanego noża
Miyabi 4000 FC

NÓŻ DO PIECZYWA

NÓŻ DO PORCJOWANIA
PIECZENI

NÓŻ DO KROJENIA
EGZOTYCZNYCH OWOCÓW
I CYTRUSÓW

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Ostrze katana edge
i oktagonalna rękojeść,
czyli Japonia w Twojej kuchni

Linia noży 4000 FC nie jest przeznaczona tylko dla osób, które zaczynają przygodę z japońskimi ostrzami. Będą nią oczarowani wszyscy, którzy chcą mieć w kuchni bardzo dobrej jakości, rozsądnie wyceniony sprzęt.

Bardzo ostre noże z tej serii pozwolą Ci doświadczyć prawdziwej przyjemności krojenia. Zobaczysz, jak zmieni się Twoje podejście do gotowania, z jak wielkim pietyzmem zaczniesz kroić, siekać, czy szatkować produkty na ulubione dania.

NOŻE KUTE TECHNIKĄ SAN MAI

  • seria noży 4000 FC jest odmienna stylistycznie od pozostałych, z reguły malowniczych, damasceńskich, czy  młotkowanych linii noży marki Miyabi
  • to dopiero druga w historii marki linia wykuta ze stali FC61, która osiąga twardość 61 stopni HRC w skali Rockwella
  • noże z tej serii są nierdzewne i ostrzone dwustronnie
  • noże kute są znaną od tysiącleci, a stosowaną co najmniej od 1200 lat techniką San mai, która polega na otoczeniu rdzenia ze stali wysokowęglowej dwoma warstwami stali, która może być identyczna, jak rdzeń (linia 4000 FC), lub inna od niego

  • choć noże z tej serii mają tylko 3 warstwy, mistrzom z kuźni Miyabi udało się osiągnąć efekt katana edge - czyli malownicze wykończenie klingi, które spotyka się na ostrzach samurajskich mieczy
  • katana edge to nie efekt skuwania kolejnych warstw stali, ale swoistego ich zdobienia, które nie pełni tutaj jednak wyłącznie funkcji estetycznej, a sprawia, że nóż jest bardzo ostry i niezwykle mocny
  • uroku tej niezwykle wyrafinowanej serii noży nadaje oktagonalnie formowany, bardzo wygodny uchwyt z ciemnego, jednolitego w kolorze i strukturze drewna pakka, które optycznie postarza nóż

Specjalista podpowiada,
jak ostrzyć japońskie noże
Miyabi 4000 FC

NIE BÓJ SIĘ OSTRZENIA NOŻY 4000 FC

Japońska marka Miyabi stworzyła linię noży 4000 FC, kutych ze stali FC61, dla osób, które nie mają wielkiej wprawy w ostrzeniu na kamieniach ceramicznych lub syntetycznych. Ostrzenie tych noży jest bardzo proste i nie wymaga specjalnych zabiegów, by utrzymać stal w doskonałym stanie przez całe lata.

Musisz jednak pamiętać, że opisana kwestia dotyczy wszystkich noży, poza ząbkowanymi. Noże do pieczywa ostrzy się na specjalnie dla nich stworzonych ostrzałkach, np. marki Vulcanus. Nie musisz jednak martwić się o zakup takiej ostrzałki, bo Twój ząbkowany nóż z linii 4000 FC będzie ostry przez kilka długich lat.

Specjalista radzi,
jak korzystać z ząbkowanego
noża Miyabi 4000 FC

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • ząbkowane noże 4000 FC marki Miyabi ostrzy się wyłącznie na ostrzałkach dedykowanych nożom do pieczywa
  • krój na deskach z wysezonowanych, szlachetnych gatunków drewna (hinoki, teaku, bambusa, dębu)
  • noże przechowuj na listwach magnetycznych, czy pulpitach, nigdy w szufladzie, czy w blokach szczelinowych
  • japońskimi nożami nie możesz kroić mięsa z kością i mrożonek
  • noży Miyabi z serii 4000 FC nigdy nie myj w zmywarce
  • od czasu do czasu natrzyj rękojeść olejem jadalnym, poczekaj, aż wsiąknie w drewno, po czym umyj i osusz nóż

Produkty, które pasują
do noża do pieczywa
Miyabi 4000 FC