Jeśli kochasz smażyć i marzy Ci się patelnia, która nie wymaga specjalistycznej wiedzy i jest banalnie prosta w konserwacji, na pewno przypadnie Ci do gustu produkt włoskiej marki Ballarini. Wielowarstwowa, nowoczesna powłoka nieprzywierająca patelni Alba wzmacniana jest tytanem. Opatentowana przez włoskiego producenta powłoka Keravis TI-X jest, co cieszy, bardzo odporna na ścieranie. Pozwoli Ci smażyć zdrowo i dietetycznie na małej ilości tłuszczu.
Patelnie Alba Ballarini dedykowane są również alergikom, gdyż wzmacniana tytanem powłoka nieprzywierająca nie zawiera niklu i metali ciężkich. Dodatkowo, nie ma w sobie pochodnych teflonu. Posiada certyfikat bezpieczeństwa PFOA-Free.
Linia patelni Alba to produkt bardzo znanego w Europie włoskiego producenta, który działa już od 1889 roku. Marce o takiej historii można śmiało powierzyć swoje obiady i to na bardzo długi czas.
Szkielet patelni Alba jest dziełem nowoczesnej inżynierii. Stworzono go z bezpiecznego dla zdrowia odlewanego na zimno aluminium, które doskonale przewodzi ciepło. Stąd patelnia Alba rozgrzewa się równomiernie i świetnie akumuluje ciepło, kierując je wprost w potrawę. Ten niezwykle mocny, odporny na uszkodzenia mechaniczne szkielet ma aż 4,8 mm grubości.
Specjalny stop stali, który tworzy dno tytanowych patelni Alba, pozwala im działać na indukcji i każdym innym typie kuchenki. Jedyne, o czym musisz pamiętać, to fakt, by nie przegrzewać patelni Ballarini powyżej 230 stopni Celsjusza. O tej kwestii napisaliśmy sporo poniżej. Mamy nadzieję, że nasze informacje okażą się pomocne.
Warto przypomnieć, że delikatne potrawy, jak jajecznica, naleśniki, omlety, czy jajka sadzone powinny być smażone w temperaturach do, około, 155 stopni Celsjusza. Dla smażonych chudych mięs, ryb, warzyw, czy owoców morza najbardziej optymalna temperatura to 180-220 stopni. Wyższe temperatury są zarezerwowane dla bardzo grubych, potężnych porcji mięsa, np. steków.
Poniżej znajdziesz nasz filmowy, kompleksowy poradnik smażenia na patelniach z powłokami nieprzywierającymi. Jest tam wszystko, co musisz wiedzieć! Zapraszamy do oglądania!
PATELNIA DO
JAJECZNICY
PATELNIA DO
OMLETÓW
PATELNIA DO
JAJEK SADZONYCH
PATELNIA DO
NALEŚNIKÓW
PATELNIA DO
PLACKÓW
PATELNIA DO
WARZYW
PATELNIA DO
MIELONEGO MIĘSA
PATELNIA DO
RYB
PATELNIA DO
DELIKATNYCH MIĘS
NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ
NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ
NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ
NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ
DO PIEKARNIKA
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy wszystkie patelnie z naszej oferty, więc wiemy o nich naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
Patelnia Alba, włoskiej marki Ballarini, ma masywny szkielet z odlewu bezpiecznego dla zdrowia aluminium. Ten materiał bardzo dobrze przewodzi ciepło, więc szybko i sprawnie nagrzejesz patelnię, zużywając minimalną ilość energii.
Ponieważ duża ilość ciepła kierowana jest w głąb smażonej, czy duszonej potrawy, efekty Twoich kulinarnych pasji objawią się w bardzo krótkim czasie.
STOSUJ DREWNIANE
UTENSYLIA
STOSUJ NYLONOWE
UTENSYLIA
NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA
NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST
NIE UŻYWAJ OSTRYCH
SZCZOTEK i GĄBEK
NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE
NIE MYJ
W ZMYWARCE