Alba - Patelnia szefa kuchni z nieprzywierającą powłoką wzmacnianą tytanem, Ø 28 cm, Ballarini

399 Promocyjnie 359
Produkt dostępny
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Jeśli kochasz smażyć i marzy Ci się patelnia, która nie wymaga specjalistycznej wiedzy i jest banalnie prosta w konserwacji, na pewno przypadnie Ci do gustu produkt włoskiej marki Ballarini. Wielowarstwowa, nowoczesna powłoka nieprzywierająca patelni Alba wzmacniana jest tytanem. Opatentowana przez włoskiego producenta powłoka Keravis TI-X pozwoli Ci smażyć zdrowo i dietetycznie na małej ilości tłuszczu.

Głębokie patelnie Alba Ballarini dedykowane są również alergikom, gdyż wzmacniana tytanem powłoka nieprzywierająca nie zawiera niklu i metali ciężkich. Dodatkowo, nie ma w sobie pochodnych teflonu. Posiada certyfikat bezpieczeństwa PFOA-Free.

Szkielet patelni Alba jest dziełem nowoczesnej inżynierii. Stworzono go z bezpiecznego dla zdrowia odlewanego na zimno aluminium, które sprawnie przewodzi ciepło. Stąd patelnia Alba rozgrzewa się równomiernie. Szkielet patelni ma 4,8 mm grubości.

Specjalny stop stali, który tworzy dno tytanowych patelni Alba, pozwala im działać na indukcji i każdym innym typie kuchenki. Jedyne, o czym musisz pamiętać, to fakt, by nie przegrzewać patelni Ballarini powyżej 230 stopni Celsjusza. O tej kwestii napisaliśmy sporo poniżej. Mamy nadzieję, że nasze informacje okażą się pomocne.

Nieprzywierającą, głęboką patelnię Alba wykorzystasz do smażenia jajek, jajecznicy, naleśników, omletów placków (choć będzie nieco więcej problemu z ich przewracaniem), warzyw, mięs i ryb. Sugerujemy, by nie używać jej do smażenia steków i potężnych, grubych porcji mięs.

Jeśli zażyczysz sobie dusić na głębokiej patelni Alba, Twoje menu zyska na różnorodności. Tego typu patelnie pozwalają też na wygodne tworzenie, np., sosów do mięs, czy spaghetti.

 

Poniżej znajdziesz nasz filmowy, kompleksowy poradnik smażenia na patelniach z powłokami nieprzywierającymi. Jest tam wszystko, co musisz wiedzieć! Zapraszamy do oglądania!

  • Bardzo zależy nam na tym, by Klienci naszego sklepu doskonale używali swoich nieprzywierających patelni. Problem, bo wielu z nas ma jeszcze zakodowane różne stare nawyki, które prowadzą do przepalenia, czy zniszczenia sprzętu.
  • Dlatego od lat uczymy, jak dobrze smażyć. I dlatego też powstał ten poradnik, z którego dowiesz się wszystkiego, co warto wiedzieć o używaniu nieprzywierających patelni klasy Premium.
  • Jesteśmy, co podkreślamy z dumą, jedynymi w naszej branży, którzy stworzyli kompletną bazę wiedzy na ten temat.

patelnia Alba Ballarini
w skrócie

  • wielowarstwowa, nieprzywierająca powłoka wzmacniana tytanem
  • brak niklu i metali ciężkich - patelnie bezpieczne dla alergików
  • do zdrowego smażenia z minimalną ilością tłuszczu
  • szkielet z bezpiecznego dla zdrowia odlewu aluminium
  • dno ze stopu stali - współpracuje z każdego typu kuchnią, włącznie z indukcją
  • powłoka wytrzymuje maksymalnie 230 stopni Celsjusza

Materiał

  • wewnątrz - wielowarstwowa powłoka nieprzywierająca z warstwą wzmacnianą tytanem - Keravis TI-X®
  • na zewnątrz - zabezpieczająca powłoka nieprzywierająca
  • 4,8 milimetrowej grubości dno i ścianki z bezpiecznego dla zdrowia i żywności odlewu aluminium
  • stalowe dno - stop pozwalający działać patelni na indukcji
  • uchwyt - mocowana na nitach stal szlachetna

Wymiary

  • średnica od brzegu do brzegu - 28 cm
  • średnica dna patelni (przestrzeń robocza) - 24 cm
  • wysokość ścianek - 7 cm
  • maksymalna średnica palnika indukcji - 22 cm
  • długość całkowita z uchwytem - ok 49,5 cm
  • waga - 1,55 kg

Patelnię Alba Ballarini
wykorzystasz na każdym
typie kuchenki

NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ

NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ

NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ

NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ

DO PIEKARNIKA

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy wszystkie patelnie z naszej oferty, więc wiemy o nich naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Przyjemność smażenia i duszenia
na tytanowej patelni
Alba Ballarini

Patelnia Alba, włoskiej marki Ballarini, ma masywny szkielet z odlewu bezpiecznego dla zdrowia aluminium. Ten materiał bardzo dobrze przewodzi ciepło, więc szybko i sprawnie nagrzejesz patelnię, zużywając minimalną ilość energii.

Ponieważ duża ilość ciepła kierowana jest w głąb smażonej, czy duszonej potrawy, efekty Twoich kulinarnych pasji objawią się w bardzo krótkim czasie.

Z patelni Alba Ballarini
skorzystają też alergicy -
technologia bez niklu i metali ciężkich

  • Włoski producent, eksperymentując z powodzeniem z powłoką tytanową, stworzył jej specyficzną odmianę. Kilka warstw powłok patelni Alba wzmocnił patentem o nazwie Keravis TI-X.
  • Ta powłoka pozwala smażyć na minimalnej ilości tłuszczu.
  • Ballarini stworzył powłokę bez niklu i metali ciężkich. Dlatego z Alby mogą bez obaw korzystać alergicy.
  • Dodatkowo powłoka nie ma w sobie pochodnych teflonu, nie emituje żadnych szkodliwych substancji. Posiada certyfikat PFOA-Free (nie zawiera kwasu perfluorooktanowego).

Zbyt wysoka temperatura
to wróg Twojej patelni!
Jak dobrze zadbać o sprzęt?

  • Powłoki patelni nieprzywierających wytrzymują ściśle określoną temperaturę. Jeśli ją przekroczysz, patelnia się przegrzeje. Po czasie, niestety, powłoka zacznie tracić swoje właściwości, czy nawet schodzić.
  • By do tego nie doprowadzić, musisz pamiętać, by nie rozgrzewać patelni do temperatury powyżej 230 stopni. Skąd masz wiedzieć, kiedy osiągniesz taką temperaturę? Obejrzyj nasz film o pirometrze. Znajdziesz go TUTAJ.
  • Druga kwestia. Zbyt wysoka temperatura na patelni sprawia, że to, co smażone, stanie się ciężkostrawne, czy wręcz niezdrowe. Jeśli chcesz świadomie gotować, przeczytaj nasz poradnik dotyczący optymalnych temperatur smażenia różnych produktów i potraw.

Stalowe dno i uchwyt,
czyli słowo o wygodzie używania
włoskiej patelni z linii Alba

  • Samo z siebie aluminium nie działa na indukcji. Dlatego Ballarini, wykorzystując swój kolejny patent, dodał do patelni Alba dno Radiant ze specjalnego, ferromagnetycznego stopu. W efekcie patelnia działa na każdym typie kuchni oraz na indukcji.
  • Dodatkowo - specyficzna konstrukcja dna z wyżłobieniami zapewnia idealną dystrybucję ciepła i równomierne nagrzewanie grubego szkieletu patelni Alba.

  • Ergonomiczny, nienagrzewający się w czasie smażenia uchwyt to kolejny dowód na dbałość producenta o szczegóły.
  • Musisz pamiętać, że uchwyt patelni Alba może się jednak nieco nagrzać, jeśli smażysz na gazie.
  • Jeśli wstawisz patelnię do piekarnika, musisz sięgnąć po rękawicę kuchenną.

Kilika sugestii, jak dobrze dbać
o nieprzywierającą, tytanową
patelnię Ballarini

STOSUJ DREWNIANE
UTENSYLIA

STOSUJ NYLONOWE
UTENSYLIA

NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA

NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST

NIE UŻYWAJ OSTRYCH
SZCZOTEK i GĄBEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE

  • Pamiętaj, by sprawdzić średnicę palnika Twojej indukcji. W przypadku 28 cm patelni Alba możesz użyć palnika indukcji o średnicy nie przekraczającej 22 centymetrów.
  • Korzystaj z syntetycznych, żaroodpornych, czy drewnianych utensyliów.
  • Pamiętaj, by do mycia mocno zabrudzonych naczyń (np. używanych na gazie) stosować płyn z dodatkiem kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Do potężniejszych zabrudzeń dodaj do opisanego roztworu pół łyżeczki sody oczyszczonej.
  • Możesz również zamoczyć patelnię w ciepłej wodzie z dodatkiem octu lub z rozpuszczoną tabletką do zmywarki.
  • Jeśli zapiekasz lub podpiekasz potrawy w piekarniku, możesz nastawić temperatury 160-180 stopni.