Aogami Damast - Japoński, ręcznie kuty wielowarstwowy nóż Deba, 21 cm, Tojiro

1920
Produkt dostępny
wysyłka 2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Wielowarstwowe, jednostronnie ostrzone noże Aogami Damast to, według nas, jedna z najbardziej rozpoznawalnych linii ostrzy marki Tojiro. Ekstremalnie ostre, nadzwyczaj precyzyjne w krojeniu noże powstały z kilku naprzemiennie skuwanych warstw trudnej w obróbce stali Aogami, od której wzięły swoją nazwę. To noże, które wybierają miłośnicy twórczego krojenia, gotujący z pasją, ludzie nie bojący się mitycznej wręcz ostrości japońskiego noża. Ręcznie kute noże nie zawiodą wszystkich tych, którzy kochają kroić z maestrią niezwykle cienkie plastry.

W przypadku linii Aogami Damast widać, że marka Tojiro, należąca do koncernu Fujitora, zdecydowała zadbać też o bardzo wymagających gotujących, którzy szukają doskonałego ostrza, które pozwoli im rozwijać kulinarne talenty.

Linia japońskich noży Aogami Damast jest specyficzna, bo bardzo zawężona - znajdziesz tu tylko dwa typy ostrzy, noże Yanagi Sashimi i Deba. Tojiro przeznaczyło swoje doskonałej jakości noże o twardości 63 stopni HRC w skali Rockwella tym, którzy doskonale rozumieją, że nóż może być wyspecjalizowanym narzędziem pracy.

Potężny, 21-centymetrowy, jednostronnie ostrzony, rdzewny nóż Deba, z serii Aogami Damast, potrafi trzymać ostrość nawet przez 12-16 tygodni, przy założeniu, że będziesz kroił nim codziennie, nawet w profesjonalnej kuchni.

Uroku tej klasycznej, bardzo japońskiej serii noży nadaje skuwka z bawolego rogu łącząca ostrze ze stali Aogami z rękojeścią stworzoną z drewna HO.

I jeszcze jeden smaczek – japońskie inskrypcje, które zobaczysz na ostrzu noża Aogami Damast Tojiro, grawerowane są ręcznie przez mistrzów rzemiosła.

Ujawniamy tajemnice
kutego noża Deba
Aogami Damast Tojiro

 

  • noże wykuwane z kilkunastu warstw unikatowej stali Aogami
  • klasyczny, japoński design
  • nóż jednostronnie ostrzony
  • nóż jest rdzewny
  • twardość stali - 63 stopnie HRC w skali Rockwella
  • wygodny uchwyt z drewna HO ze skuwką z bawolego rogu
  • ostrość - ekstremalna

Przeznaczenie japońskiego noża
Deba Aogami Damast Tojiro

NÓŻ DO OPRAWIANIA
RYB

NÓŻ DO PORCJOWANIA
RYB

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
W PASKI NA GULASZE,
POTRAWY ORIENTALNE

WYKORZYSTAJ MOC DŁUGIEGO NOŻA DEBA AOGAMI DAMAST

  • Jeden z najbardziej charakterystycznych, klasycznych japońskich noży - Deba - służy nade wszystko do oprawiania ryb i porcjowania owoców morza.
  • Dzięki udoskonalanej przez wieki konstrukcji nóż Deba jest niezastąpiony, gdy chodzi o patroszenie i filetowanie ryb.
  • Deba z linii Aogami Damast, marki Tojiro, sprawdzi się również doskonale jako nóż do porcjowania dużych kawałków mięsa bez kości, czy szatkowania warzyw kapustnych.
  • Ceniący potrawy jednogarnkowe i zapiekanki wykorzystają ciężki nóż Deba do krojenia twardych warzyw.

Materiał

  • ostrze - 2 typy skuwanej warstwowo japońskiej stali węglowej Aogami
  • uchwyt – drewno HO
  • skuwka - bawoli róg

Wymiary

  • długość ostrza – 21 cm

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Kuta ze znawstwem
piękna stal Aogami Damast
kusi amatorów ryb i owoców morza

ORTODOKSYJNE PIĘKNO STALI AOGAMI

  • wyznacznikiem japońskiej sztuki kowalskiej jest umiejętność stworzenia noża ze stali naprawdę trudnej w obróbce - taką właśnie jest stal Aogami, która, skuwana warstwa w warstwę, stworzyła damasceńskie ostrza pięknych noży Tojiro klasy Premium
  • Tojiro zleca kucie swoich doskonałych noży Aogami Damast mistrzom tradycyjnego kowalstwa, dzięki których talentom powstają ostrza dedykowane miłośnikom perfekcyjnego, precyzyjnego krojenia
  • jednostronnie ostrzone noże Deba dedykowane są zawodowym kucharzom i wszystkim miłośnikom ryb, którzy często patroszą i czyszczą tuszki, filetują ryby i porcjują je
  • rdzewne, klasyczne japońskie noże Deba Aogami Damast ostrzone są jednostronnie w proporcjach 90/10
  • ekstremalnie ostre, damasceńskie noże osiągają twardość na poziomie 63 stopni HRC w skali Rockwella

JAPOŃSKI SPOSÓB MYŚLENIA O NOŻU

  • Noże Aogami Damast stworzono dla tych, którzy cenią kulturę Japonii i potraktują te klingi z należytym szacunkiem, bo noże są bardzo wymagające. Przeznaczone są dla osób, które sprawnie władają perfekcyjnie ostrym japońskim nożem i potrafią dobrze go konserwować i ostrzyć.
  • Te nieco surowe w stylistyce noże kuszą pięknie wyrazistym, falistym damasceńskim dziwerem odznaczającym się na ostro ściętej części klingi.
  • Warto wiedzieć, że zdobiące ostrze grawery tworzone są ręcznie przez mistrzów rzemiosła.
  • Rękojeść z twardego drewna HO, zdobiona skuwką z bawolego rogu, uformowana została w kształt tzw. kasztana, dzięki czemu nóż genialnie wpasowuje się w dłoń.
  • Stabilizujący rękojeść, ręcznie wbijany kołek mekuga to ostateczny dowód na fakt, że mamy do czynienia z nożami z duszą.

Specjalista radzi,
jak ostrzyć kute noże
Aogami Damast Tojiro

NAOSTRZ MISTRZOWSKI NÓŻ AOGAMI DAMAST

Przygoda z japońskimi nożami Aogami Damast marki Tojiro nie kończy się tylko na krojeniu. Zdumiewa, jak ten nóż może być ostry, gdy odda się go we władanie wysokiej klasy kamieniom. Wtedy przyjemność krojenia urasta do rangi euforii.

Te jednostronnie ostrzone klingi ostrzy się w proporcjach 90/10.

Specjalista podpowiada,
jak używać noża Deba
Aogami Damast Tojiro

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE KRÓJ OWOCÓW
CYTRUSOWYCH

NIE MYJ
W ZMYWARCE

TRAKTUJ Z SZACUNKIEM SWOJE NOŻE AOGAMI DAMAST TOJIRO

 

  • prawdziwy właściciel japońskich noży to ktoś, kto doceni ręcznie kuty fenomen, nóż jedyny w swoim rodzaju, z pietyzmem i miłością tworzony przez mistrza - stąd dbałość o to, by nóż zawsze był ostry, jest tu priorytetem
  • noże Aogami Damast, marki Tojiro, powstały z trudnej w obróbce stali, którą można perfekcyjnie naostrzyć odpowiedniej gradacji kamieniami (dobrał je dla Ciebie nasz specjalista; patrz poniżej) - 1000, 3000-4000 i 8000 (ostatnia gradacja pozwala nadać nożom idealną ostrość)
  • jeśli Twój nóż jest tępy, naostrz go najpierw na gradacji 240-250
  • dzięki regularnemu ostrzeniu noże Aogami Damast będą ostre przez, minimum, 12-16 tygodni
  • miłośnikom absurdalnie wręcz ostrych noży polecamy do polerowania klingi specjalny, obity skórą bloczek marki Tojiro

  

 

  • nożami Aogami Damast krój wyłącznie na deskach ze szlachetnych gatunków drewna, np. hinoki, teaku, bambusa, dębu; dzięki nim Twój nóż długo zachowa ostrość
  • damasceńskie noże przechowuje się najbezpieczniej na listwach lub pulpitach magnetycznych; należy unikać bloków szczelinowych, które tępią ostrza
  • pamiętaj, by japońskimi nożami nie kroić mięsa z kością i mrożonek
  • rdzewne ostrze nie powinno mieć kontaktu z owocami cytrusowymi, gdyż stal może zmienić kolor
  • mistrzowskie noże Aogami Damast Tojiro myje ręcznie, nigdy w zmywarce
  • po każdym umyciu wysusz nóż
  • 1-2 razy w miesiącu można przetrzeć ostrze olejem jadalnym, by je zabezpieczyć przed rdzewieniem

Produkty pasujące
do noża Deba
Aogami Damast Tojiro