• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Aogami Damast - Japoński, ręcznie kuty wielowarstwowy nóż Yanagi Sashimi, 33 cm, Tojiro

2980
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 2 980 zł
Zapytaj o dostępność
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Wielowarstwowe, jednostronnie ostrzone noże Aogami Damast to, według nas, jedna z najbardziej rozpoznawalnych linii ostrzy marki Tojiro. Ekstremalnie ostre, nadzwyczaj precyzyjne w krojeniu noże powstały z kilku naprzemiennie skuwanych warstw trudnej w obróbce stali Aogami, od której wzięły swoją nazwę. To noże, które wybierają miłośnicy twórczego krojenia, gotujący z pasją, ludzie nie bojący się mitycznej wręcz ostrości japońskiego noża. Ręcznie kute noże nie zawiodą wszystkich tych, którzy kochają kroić z maestrią niezwykle cienkie plastry.

W przypadku linii Aogami Damast widać, że marka Tojiro, należąca do koncernu Fujitora, zdecydowała zadbać też o bardzo wymagających gotujących, którzy szukają doskonałego ostrza, które pozwoli im rozwijać kulinarne talenty.

Linia japońskich noży Aogami Damast jest specyficzna, bo bardzo zawężona - znajdziesz tu tylko dwa typy ostrzy, noże Yanagi Sashimi i Deba. Tojiro przeznaczyło swoje doskonałej jakości noże o twardości 63 stopni HRC w skali Rockwella tym, którzy doskonale rozumieją, że nóż może być wyspecjalizowanym narzędziem pracy.

Jednostronnie ostrzony, bardzo długi, rdzewny nóż do sushi i sashimi, z serii Aogami Damast, potrafi trzymać ostrość nawet przez 12-16 tygodni, przy założeniu, że będziesz kroił nim codziennie, nawet w profesjonalnej kuchni. Do ostrzenia noży z tej kolekcji posłużą Ci klasyczne kamienie ceramiczne lub, jeśli życzysz mieć sobie ostrzałkę na długie lata, kamienie syntetyczne. Krój na wysokiej jakości drewnianych deskach lub japońskich deskach syntetycznych.

Uroku tej klasycznej, bardzo japońskiej serii noży nadaje skuwka z bawolego rogu łącząca ostrze ze stali Aogami z rękojeścią stworzoną z drewna HO.

I jeszcze jeden smaczek – japońskie inskrypcje, które zobaczysz na ostrzu noża Aogami Damast Tojiro, grawerowane są ręcznie przez mistrzów rzemiosła.

Yanagi to nóż do przyrządzania sushi i sashimi oraz tradycyjnych potraw kuchni japońskiej. Smukły i ostry nóż doskonale sprawdza się w plasterkowaniu warzyw. Nadaje się też do filetowania drobiu i ryb.

2980

Przeznaczenie japońskiego noża
Yanagiba Aogami Damast Tojiro

NÓŻ DO
SUSHI, SASHIMI

NÓŻ DO OPRAWIANIA
RYB

NÓŻ DO FILETOWANIA
RYB

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
BEZ KOŚCI

nóż Aogami Damast Tojiro 
w skrócie

 

  • noże wykuwane z kilkunastu warstw unikatowej stali Aogami
  • klasyczny, japoński design
  • nóż jednostronnie ostrzony
  • nóż jest rdzewny
  • twardość stali - 63 stopnie HRC w skali Rockwella
  • wygodny uchwyt z drewna HO ze skuwką z bawolego rogu
  • ostrość - ekstremalna (9/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

Materiał

  • ostrze - 2 typy skuwanej warstwowo japońskiej stali węglowej Aogami
  • uchwyt – drewno HO
  • skuwka - bawoli róg

Wymiary

  • długość ostrza – 33 cm
  • waga - 245 g

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Kuta ze znawstwem
piękna stal Aogami Damast
kusi miłośników sushi

ORTODOKSYJNE PIĘKNO STALI AOGAMI

  • wyznacznikiem japońskiej sztuki kowalskiej jest umiejętność stworzenia noża ze stali naprawdę trudnej w obróbce - taką właśnie jest stal Aogami, która, skuwana warstwa w warstwę, stworzyła damasceńskie ostrza pięknych noży Tojiro klasy Premium
  • Tojiro zleca kucie swoich doskonałych noży Aogami Damast mistrzom tradycyjnego kowalstwa, dzięki których talentom powstają ostrza dedykowane miłośnikom perfekcyjnego, precyzyjnego krojenia
  • jednostronnie ostrzone noże Yanagiba dedykowane są zawodowym sushi-masterom, kucharzom i wszystkim miłośnikom orientalnych potraw
  • rdzewne, klasyczne japońskie noże Yanagiba Aogami Damast ostrzone są jednostronnie w proporcjach 90/10
  • ekstremalnie ostre, damasceńskie noże osiągają twardość na poziomie 63 stopni HRC w skali Rockwella

JAPOŃSKI SPOSÓB MYŚLENIA O NOŻU

  • Noże Aogami Damast stworzono dla tych, którzy cenią kulturę Japonii i potraktują te klingi z należytym szacunkiem, bo noże są bardzo wymagające. Przeznaczone są dla osób, które sprawnie władają perfekcyjnie ostrym japońskim nożem i potrafią dobrze go konserwować i ostrzyć.
  • Te nieco surowe w stylistyce noże kuszą pięknie wyrazistym, falistym damasceńskim dziwerem odznaczającym się na ostro ściętej części klingi.
  • Warto wiedzieć, że zdobiące ostrze grawery tworzone są ręcznie przez mistrzów rzemiosła.
  • Rękojeść z twardego drewna HO, zdobiona skuwką z bawolego rogu, uformowana została w kształt tzw. kasztana, dzięki czemu nóż genialnie wpasowuje się w dłoń.
  • Stabilizujący rękojeść, ręcznie wbijany kołek mekuga to ostateczny dowód na fakt, że mamy do czynienia z nożami z duszą.

Specjalista radzi,
jak ostrzyć kute noże
Aogami Damast Tojiro

NAOSTRZ MISTRZOWSKI NÓŻ AOGAMI DAMAST

Przygoda z japońskimi nożami Aogami Damast marki Tojiro nie kończy się tylko na krojeniu. Zdumiewa, jak ten nóż może być ostry, gdy odda się go we władanie wysokiej klasy kamieniom. Wtedy przyjemność krojenia urasta do rangi euforii.

Te jednostronnie ostrzone klingi ostrzy się w proporcjach 90/10.

Jak ostrzyć
japońskie noże?
Obejrzyj nasz poradnik!

  • Każdy, absolutnie każdy, jest w stanie nauczyć się ostrzenia japońskich noży. Wiemy to na pewno! Ta sztuka wymaga tylko nieco wprawy. Możesz poćwiczyć na jakimś starym nożu.
  • Obejrzyj nasz film, a szybko stanie się jasne, co robić, by dobrze naostrzyć nóż.
  • W filmie pokazujemy ostrzenie japońskiego noża na kamieniu ceramicznym. Na kamieniach syntetycznych ostrzy się analogicznie. Jedyna różnica - nie trzeba ich moczyć przed ostrzeniem, a jedynie co jakiś czas polewać wodą, by były przez cały czas mokre.

Specjalista podpowiada,
jak używać noża Yanagiba
Aogami Damast Tojiro

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE KRÓJ OWOCÓW
CYTRUSOWYCH

NIE MYJ
W ZMYWARCE

TRAKTUJ Z SZACUNKIEM SWOJE NOŻE AOGAMI DAMAST TOJIRO

 

  • prawdziwy właściciel japońskich noży to ktoś, kto doceni ręcznie kuty fenomen, nóż jedyny w swoim rodzaju, z pietyzmem i miłością tworzony przez mistrza - stąd dbałość o to, by nóż zawsze był ostry, jest tu priorytetem
  • noże Aogami Damast, marki Tojiro, powstały z trudnej w obróbce stali, którą można perfekcyjnie naostrzyć odpowiedniej gradacji kamieniami 1000, 3000-4000 i 8000 (ostatnia gradacja pozwala nadać nożom idealną ostrość)
  • noże możesz ostrzyć na kamieniach ceramicznych (jeśli masz 1-2 noże z tej kolekcji) lub syntetycznych, jeśli noży jest więcej
  • jeśli Twój nóż jest tępy, naostrz go najpierw na gradacji 240-250
  • dzięki regularnemu ostrzeniu noże Aogami Damast będą ostre przez, minimum, 12-16 tygodni
  • miłośnikom absurdalnie wręcz ostrych noży polecamy do polerowania klingi specjalny, obity skórą bloczek marki Tojiro

  

 

  • nożami Aogami Damast krój wyłącznie na deskach ze szlachetnych gatunków drewna, czy japońskich deskach syntetycznych
  • damasceńskie noże przechowuje się najbezpieczniej na listwach lub pulpitach magnetycznych; należy unikać bloków szczelinowych, które tępią ostrza
  • pamiętaj, by japońskimi nożami nie kroić mięsa z kością i mrożonek
  • rdzewne ostrze nie powinno mieć kontaktu z owocami cytrusowymi, gdyż stal może zmienić kolor
  • mistrzowskie noże Aogami Damast Tojiro myje ręcznie, nigdy w zmywarce
  • po każdym umyciu wysusz nóż
  • 1-2 razy w miesiącu można przetrzeć ostrze olejem jadalnym, by je zabezpieczyć przed rdzewieniem

Produkty pasujące
do noża Yanagiba
Aogami Damast Tojiro