Seria Aogami, marki Tojiro, to klasyka japońskich noży - z racji bardzo rozpoznawalnego designu, materiałów i tradycyjnych metod kucia trudnej w obróbce stali Aogami, od której wzięła swoją nazwę. Ręcznie kute noże o perfekcyjnej ostrości nie zawiodą wszystkich tych, którzy kochają kroić jednostronnie ostrzonymi klingami, które pozwalają kroić z maestrią niezwykle cienkie plastry.
W przypadku linii Aogami widać wyraźnie, że marka Tojiro, należąca do koncernu Fujitora, zdecydowała zadbać też o bardziej wymagających gotujących – zarówno profesjonalistów, kucharzy, sushi-masterów, jak i wszystkich krojących w domu.
Noże Aogami prezentują zupełnie nowy, dla wielu gotujących, poziom krojenia. Możesz spodziewać się po tych nożach naprawdę wiele. Nie rozczarują, będą służyły latami i wymagały od Ciebie ciągłego rozwoju. Od zawsze powtarzamy, że tego typu noże nie są dedykowane krojącym sporadycznie i nie lubiącym gotować. Sam zresztą fakt, że w linii noży Aogami znajdziesz tylko dwa typy ostrzy, noże Yanagi Sashimi i Deba, świadczy o wyraźnym założeniu Tojiro, dla kogo tak naprawdę przeznaczyło swoje doskonałej jakości noże o twardości 63 stopni HRC w skali Rockwella.
Jednostronnie ostrzony, rdzewny, klasyczny, 24-centymetrowy nóż do sushi i sashimi potrafi trzymać ostrość nawet przez 8-10 tygodni, przy założeniu, że będziesz kroił nim codziennie, nawet w profesjonalnej kuchni. Luksusowe noże możesz ostrzyć na kamieniach ceramicznych (jeśli masz 1-2 noże z tej kolekcji) lub syntetycznych, jeśli noży jest więcej.
Nożami Aogami krój wyłącznie na deskach ze szlachetnych gatunków drewna, czy japońskich deskach syntetycznych.
Uroku tej klasycznej, bardzo japońskiej serii noży nadaje skuwka z bawolego rogu łącząca ostrze ze stali Aogami z rękojeścią stworzoną z drewna HO.
I jeszcze jeden smaczek – japońskie inskrypcje, które zobaczysz na ostrzu noża Aogami Tojiro, grawerowane są ręcznie przez mistrzów rzemiosła.
Yanagi Sashimi to nóż do przyrządzania sushi i sashimi oraz tradycyjnych potraw kuchni japońskiej. Smukły i ostry nóż doskonale sprawdza się w plasterkowaniu warzyw. Nadaje się też do filetowania drobiu i ryb.
NÓŻ DO
SUSHI, SASHIMI
NÓŻ DO OPRAWIANIA
RYB
NÓŻ DO FILETOWANIA
RYB
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
BEZ KOŚCI
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
Linia Aogami marki Tojiro wymaga od ostrzącego nieco starania i wprawy, gdyż stal Aogami należy do szlachetnych, trudnych w obróbce wysokowęglowych stali. Te noże mogą zyskać ekstremalną ostrość, ale trzeba uważać, by ich nie przeostrzyć, gdyż staną się nazbyt kruche.
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE KRÓJ OWOCÓW
CYTRUSOWYCH
NIE MYJ
W ZMYWARCE
KULTYWUJ CZAS SPĘDZONY Z NOŻAMI AOGAMI TOJIRO