Nóż obierak przybiera tradycyjnie jedną z dwóch form - ma kształt ptasiego dzioba, wtedy ostrze jest zakrzywione, doskonale nadaje się do obierania okrągłych, owalnych, walcowatych warzyw i owoców. Druga odsłona obieraka - proste ostrze do 9-10 cm. Ten nóż jest z kolei poręczny zarówno przy obieraniu, jak i krojeniu bardzo małych warzyw i owoców.

 

Niezbędny do food designu

Poza oczywistą funkcją obierania skórki owoców i warzyw (japońskie noże mają tą zaletę, że obierają cieniutką skórkę, zachowując witaminy, których pod nią jest najwięcej), obierak służy też do coraz popularniejszego food designu. Takie eleganckie, precyzyjne wycinanie w owocach i warzywach wzorów, czy komponowanie z nich pełnych maestrii kolorowych ozdób, to niewątpliwa domena obieraka.

 

Niezastąpiony przy wykrawaniu szypułek, drylowaniu owoców

Obierak jest też jedynym nożem, po który warto sięgnąć, gdy szypułkuje się owoce, czy warzywa. I tu praktyczna uwaga - gdy wykrawasz szypułki pomidorów, które będziesz parzyć we wrzątku, by zdjąć z nich skórkę, warto zrobić to jeszcze przed zanurzeniem warzywa w gorącej wodzie. W szypułce pomidora gromadzą się toksyny i wszystkie "chemikalia", które przeniknęły z gałązki do twardego gniazda szypułki.

Obierak sprawdzi się też świetnie, gdy będziesz drylować owoce - płynnym ruchem pozwala rozciąć śliwkę, morelę, czy brzoskwinię.

 

Do czyszczenia delikatnych, młodych warzyw, czy grzybów

I jeszcze jedna funkcja, w której obierak jest niezastąpiony - idealnie nadaje się do czyszczenia leśnych grzybów, czy pieczarek oraz delikatnego zeskrobywania skórki z młodych ziemniaków. Ich nie obiera się tradycyjnymi obieraczkami, bo ścinają to, co w młodym ziemniaku najbardziej wartościowe.

 

 

Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu technik, technologii kulinarnych, pasjonat japońskich noży

Zdjęcia: Miyabi