Jeśli kochasz gotowanie pełne aromatów, tajemnic, smaków i smaczków, jeśli pociąga cię magnetyzm odkrywania kuchni całego świata, jeśli nie boisz się ciężkich naczyń, żeliwo marki Staub jest tym, czego szukasz. Francuski producent doskonale rozumie potrzeby wymagającego klienta. Nie przypadkiem od lat tworzy swoje naczynia z największymi sławami świata kulinariów. Każdy, kto poszukuje nawet najbardziej specjalistycznej patelni, np. do ryb, czy patelni grillowej, znajdzie tu coś dla siebie. Ci, którzy wielbią potrawy jednogarnkowe, odkryją w kolekcjach kolorowego żeliwa Staub naczynia o olbrzymich pojemnościach. A i restauratorzy stracą głowę, gdy zobaczą żeliwny garnuszek (mini cocotte), który ma średnicę 10 cm! Do tego - w ofercie Stauba znajdziesz szereg bardzo zaawansowanych patelni, które pozwalają smażyć, dusić, piec i zapiekać. Stab nie zna ograniczeń.

 

Nie musisz bać się żeliwa

Żeby jednak naprawdę docenić zjawisko, jakim są francuskie żeliwne naczynia Staub, trzeba przestać bać się żeliwa jako takiego. Niestety, ten najlepszy wręcz z materiałów, który doskonale sprawdzi się na każdym typie kuchenki i w piekarniku, do dziś traktowany jest z lekką nieufnością. Wielu Polaków pamięta żeliwne garnki babć i prababć, jako brzydkie, surowe, nieestetyczne. Naczynia Staub nie mają z tym nic wspólnego. Ich estetyka, gładka powierzchnia nieprzywierająca wewnątrz i połyskliwa, elegancka glazura na zewnątrz - ujmują dopracowaniem.

Wielu też boi się ciężaru żeliwa. Owszem, naczynia lekkie nie są, ale to ich prawdziwa zaleta. Raz - dzięki masywnej konstrukcji doskonałej jakości żeliwa naczynia i patelnie rozgrzewają się w mgnieniu oka, gotują, smażą, duszą i pieką wiele krócej, niż naczynia wykonane w tradycyjnych technologiach, np. tłoczenia. Dzięki temu, że żeliwne garnki i patelnie są ciężkie, nie zsuną się z kuchenki, przypadkowo trącone. Nie trzeba też ich - w większości wypadków - przytrzymywać za żeliwny, ciepły uchwyt, gdy miesza się ich zawartość.

 

Nieprzywierające powłoki w żeliwie Staub

Francuska marka stworzyła genialne, oparte na bazie szklanej glazury, powłoki nieprzywierające wewnątrz garnków i patelni. Dzięki nim smaży się z niewielką ilością tłuszczu, a gotowanie może być niezwykłe różnorodne - w tym samym garnku można przygotować i najdelikatniejszy sos, jak i wyrazisty, bardzo mocno przyprawiany gulasz. Dzięki powłoce żeliwo nie przydaje potrawie metalicznego smaku, a intensyfikuje jej wyrazistość. Z drugiej strony, nie trzeba się martwić, że garnek, czy patelnia będą absorbowały zapach potrawy - wystarczy umyć je wodą z płynem, a są gotowe do kolejnych działań.

 

Specjalne pokrywki z wypustkami

Wszystkie garnki i niektóre patelnie wyposażone są w pokrywki ze specjalnym systemem wypustek. Dzięki nim gotowana, duszona, czy pieczona potrawa jest nawilżana przez skraplającą się parę wodną, zyskując, jak sprawdził Staub, aż 30% więcej wilgotności, a tym samym smaku i aromatu, niż potrawy szykowane w naczyniach z klasycznymi pokrywkami.

Żeliwne pokrywki są na tyle ciężkie, że nie pozwalają parze wodnej wydobyć się na zewnątrz – stąd gotowanie, pieczenie, duszenie w żeliwie jest niezwykle szybkie.

 

Marka z gigantycznym doświadczeniem

Choć marka Staub jest stosunkowo młoda na rynku producentów żeliwa, zdołała bardzo szybko zdystansować wiele słynnych, czy wiele bardziej doświadczonych firm. Dowiodła, za sprawą swojej niezwykle wysokiej jakości żeliwa, nieprzywierających powłok, przemyślnej konstrukcji pokrywek, że żeliwo potrafi tworzyć potrawy tak subtelne, że zapierają dech ze zdumienia.

 

 

Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu technik, technologii kulinarnych, od lat testujący naczynia przeróżnych producentów

Zdjęcia: Staub