Japońska marka Tojiro zasłynęła w świecie, przede wszystkim, z masowo produkowanych linii noży. Wiele z nich to noże dość pospolite, więc pominąłem je w ofercie naszego sklepu, który skupia się na nożach bardzo dobrych i doskonałych.

 

Bliźniacze linie Shippu i Shippu Black

Te dwie linie noży są, według mnie, idealne dla amatora. Nadają się też na bardzo gustowny i niezapomniany prezent. Sprawdzą się na pewno w kuchni tych wszystkich, którzy gotują sporadycznie - wtedy noże Shippu, czy Shippu Black posłużą całymi latami. Te noże ostrzymy na zwykłych ostrzałkach ceramicznych.

Ale - już bardziej zaawansowani gotujący, czy profesjonaliści nie powinni brać ich pod uwagę. Oczywiście, wielu ludzi kusi estetyka i przystępna cena, więc decydują się na którąś z opisanych wyżej linii noży Tojiro. Niestety, jeśli gotują poważnie, czy profesjonalnie, tego typu noże dość szybko staną się powodem irytacji.

 

Toijro dla bardziej zaawansowanych

Ci, którzy radzą sobie w kuchni całkiem dobrze, mogą zdecydować się na wybór linii Aogami, czy Aogami Damast. Tu jednak problem, bo mamy do dyspozycji tylko noże do tradycyjnych japońskich potraw, do sushi i sashimi oraz noże Deba do oprawiania ryb. Tego typu noże trzeba ostrzyć na wyższej klasy kamieniach - czyli kamieniach syntetycznych.

 

Mistrzowskie noże Tojiro

To zupełnie inna przestrzeń - tu Tojiro proponuje noże luksusowe, mistrzowskie, ręcznie kute - z serii Exclusive. Gdy zestawić je z wcześniej opisanymi nożami, można mieć wrażenie, że to produkty dwóch kompletnie innych firm. Te noże są z kolei wybierane przez specjalistów, profesjonalnych kucharzy, wielkich miłośników japońskiej kuchni i wszystkich chcących mieć w domu noże, które będzie można przekazać w spadku. Każdy nóż z tej serii jest inny. Kute są w małych ilościach i uchodzą za rarytas w ofercie marki Tojiro. Tu mamy do czynienia z prawdziwym kunsztem kowalstwa sięgającego do wielowiekowej tradycji kucia perfekcyjnie ostrych noży.

Rdzewne, bardzo ortodoksyjne noże z linii Handmade Exclusive ostrzy się wyłącznie na kamieniach syntetycznych.

Warto powiedzieć, że w przypadku najwyższych linii noży Tojiro mamy do czynienia z prawdziwym japońskim majstersztykiem. Tu wszystko - od klingi, do rękojeści tworzonej z misternie obrabianego hebanu (czasem upiększanej kością) - zasługuje na podziw i szacunek. To noże dla ludzi, którzy rozumieją japońskiego ducha perfekcji. Co zdumiewające - noże ofertowane za wyjątkowo przyzwoite pieniądze.

 

 

Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu technik, technologii kulinarnych, pasjonat japońskich noży

Zdjęcia: Grupa Nas Troje