Współczesna patelnia to coś więcej niż… patelnia. To, bardzo często, dzieło wielu wydziałów danej marki - inżynierii, patentów, badań i działu kulinarnego. Współczesna patelnia to twór bardzo wielu ludzi o różnych talentach i pomysłach, których zatrudnia producent, by stworzyć coś na miarę wymagań współczesnego gotującego.

 

Spis treści:

  1. 1. Rozgrzewanie nowoczesnych patelni
  2. 2. Patelnie nieco "zbrojone"
  3. 3. Patelnia, jak piekarnik
  4. 4. Myślące patelnie
  5. 5. Absolutnie zdrowe technologie
  6. 6. Patelnie, które zmuszają do lepszego gotowania

 

Więc - jeśli wymieniasz swoją bardzo, bardzo starą patelnię, czy patelnię słabej jakości na wymagający, technologicznie zaawansowany sprzęt, musisz spodziewać się - w najgorszym razie - ewolucji, a w najlepszym - rewolucji. Czyli, tak czy tak twoja kuchnia, żołądek i zdrowie na tym zyskają.

 

Rozgrzewanie nowoczesnych patelni

Współczesne patelnie, dzięki różnym sprytnym technologicznym zabiegom, nagrzewają się w bardzo krótkim czasie i bardzo długo zatrzymują ciepło. Ba, są nawet i takie, które niemal w inteligentny sposób kierują ciepło w głąb potrawy.

Takie patelnie mają, bardzo często, wielowarstwowe konstrukcje, które pozwalają rozgrzać je idealnie tak na środku, jak i na brzegach - smażenie jest genialnie wydajne i staje się frajdą. Mięso przysunięte do brzegu patelni usmaży się tak dobrze, jak to na samym środku.

To, co kryją w sobie nowoczesne patelnie, często zdumiewa - w ich szkieletach można znaleźć stopy przeróżnych metali, miedź, czyste aluminium i jego stop, a i nawet srebro. Wszystko po to, by patelnia nagrzała się ultra szybko, zużyła minimum energii do smażenia, duszenia, czy zapiekania, a by w efekcie powstało danie, którego się nie zapomina.

 

Patelnie nieco "zbrojone"

Wiele z proponowanych przez nas patelni to patelnie ciężkie, masywne, potężne. A tym samym odporne na przypadkowe uderzenia, przegrzania, czy szybkie zużycie. Wiele z nich ma 30-letnią, czy nawet dożywotnią gwarancję. One się nie wypaczają, nie ma tu zagrożenia, że tłuszcz spłynie na jedną stronę, czy na środek patelni i będziemy musieli smażyć bokiem.

I to, co bardzo ważne - te patelnie nigdy nie doprowadzą do samozapłonu. To, niestety, zdarza się w przypadku patelni nędznej jakości. Potrafią same z siebie zająć się ogniem! W łagodniejszej wersji - przypalą wszystko, co się na nich szykuje. Albo - w drugą stronę - nie będą się chciały rozgrzać, nawet na gazie i momentalnie stracą temperaturę. Wtedy, zamiast smażyć, będziesz topić w tłuszczu przyszły obiad.

 

Patelnia, jak piekarnik

Kiedyś, pewnie pamiętasz, trzeba było biegać od piekarnika do stołu i z powrotem, by serwować jedzącym ciepłe dokładki. Teraz problem się skończył. Nowoczesne patelnie są tak skonstruowane, by potrafiły utrzymać ciepło (30-45 minut to dla nich żadne wyzwanie). Patelnie wszystkich wybranych przez nas producentów mają tę wyjątkową zaletę. Bardzo długo trzymają ciepło potraw, nawet wtedy, gdy patelnia stoi na ogrodowym stole.

 

 

Myślące patelnie

Istny cud - patelnia, która wzmacnia smak potraw. To może większa zasługa samego materiału - żeliwa, z którego powstały patelnie francuskiej marki Staub. Żeliwo jest bardzo starym, a jednocześnie niezwykle uniwersalnym materiałem, który intensyfikuje smak potraw, które są dzięki niemu o 40-50% bardziej wyraziste, dosadne, niż przygotowane na patelniach np. z powłoką nieprzywierającą. Nota bene, mamy w swojej ofercie (a i w domowej kuchni też) patelnię z powłoką nieprzywierającą, która potrafi to samo, czyli wzmacnia smaki. To patelnie z serii HaptIQ i TechnIQ marki Scanpan.

 

Absolutnie zdrowe technologie

Jeśli wybrać dobrą, markową patelnię nieprzywierającą, można mieć pewność, że dostaje się produkt, który nie ma w sobie żadnych szkodliwych substancji, czy pochodnych teflonu. Doskonali producenci założyli, że patelnia ma zapewniać zdrowe smażenie, duszenie, czy pieczenie na całe lata. Tu nie ma kompromisów - zdrowie jest najistotniejsze.

 

Patelnie, które zmuszają do lepszego gotowania

Jest w tych patelniach jakaś magia. Kiedy się zaczyna je wykorzystywać, w głowie, niemal automatycznie, rodzi się myśl, że trzeba smażyć, dusić, czy piec bardziej odkrywczo, odważniej, ciekawiej. Znam bardzo wielu ludzi, którzy, zaopatrzywszy się w nowoczesną patelnię, dzwonili po kilku miesiącach, opowiadając, jak radykalnie zmieniło się ich życie kulinarne. Jak bogate, ciekawe, intrygujące się stało.

Te patelnie są nie tylko praktyczne, ale i nadzwyczaj estetyczne i doskonale wykonane. Więc - automatycznie cieszą za każdym razem, gdy bierze się je do ręki.

 

 

Zdjęcia: Demeyere