Głębokie patelnie do smażenia, zapiekania, pieczenia i serwowania nadają się też często i do duszenia, jeśli posiadają odpowiedniej wysokości ścianki. Stalowe patelnie Demeyere i miedziano-stalowe patelnie De Buyer to patelnie-włóczykije. Kochają się przemieszać. Doskonale czują się nie tylko na stole w jadalni, ale i też na tarasie, czy w ogrodzie.

 

Patelnia z dwoma krótkimi uchwytami

Klasyczna patelnia z długim uchwytem jest bardzo poręczna w kuchni. Ale z jej przenoszeniem, czy stawianiem na pełnym talerzy, kubków, szklanek, kieliszków, mis i miseczek stole bywa różnie. Długi uchwyt okazuje się być wtedy kłopotliwy. Dlatego dawno już temu świat kulinariów wymyślił patelnię do serwowania, którą wyposażył w dwa, krótkie, acz bardzo wygodne uchwyty. Przenoszenie takiej patelni jest wygodne, bezpieczne dla serwowanego w niej jedzenia.

 

Stalowe i miedziano-stalowe patelnie nadzwyczaj długo trzymają ciepło

Z racji doskonałych materiałów - wielowarstwowej, zaawansowanej stali w przypadku marki Demeyere oraz miedzi i warstwy stali wewnątrz patelni marki De Buyer - dystrybucja i akumulowanie ciepła są w obu przypadkach wręcz zjawiskowe. Na takich patelniach można serwować na stół gorące przysmaki, czy desery lub ciepłe ciasta, które przez nawet pół godziny zachowają odpowiednią temperaturę.

 

Patelnia dla zimnych deserów

Na stali Demeyere i miedzi De Buyer można też z powodzeniem serwować zimne desery, schłodzone ciasta, lody, czy wymagające niskich temperatur przekąski. Tu z kolei oba materiały zadbają o to, by nic się nie rozpuściło.

 

Patelnie na kuchnię i do piekarnika

Patelnia do serwowania jest bardziej funkcjonalna niż klasyczna patelnia, gdyż dwa krótkie uchwyty pozwalają bardzo wygodnie wstawić ją do piekarnika, a tym samym piec w niej, zapiekać, czy nawet podgrzewać już gotowe potrawy.

Patelnie do serwowania przybierają przeróżne formy - od niemal całkiem płaskich, przypominających tace, przez niewysokie, aż po głębokie i bardzo głębokie patelnie, które do złudzenia kojarzą się z garnkiem.

Forma zależna jest od przeznaczenia danej patelni. Na niektórych smaży się, piecze, zapieka i serwuje. W głębokich patelniach można też dusić, czy tworzyć najróżniejsze potrawy jednogarnkowe (tu idealnie sprawdzą się patelnie z pokrywkami).

Z kolei najpłytsze patelnie służą, z reguły, jako gorące talerze, na których serwuje się wcześniej przyrządzoną potrawę, danie główne, czy deser.

 

Patelniana prowokacja

Tego typu patelnie aż prowokują, by wyjść z nimi poza kuchnię - najlepiej do ogrodu, czy na taras, by cieszyć się ciekawą, aromatyczną potrawą na świeżym powietrzu.

Światowej klasy producenci przyjęli wspólny front. Sugerują opornym, że smażenie jest mało odkrywcze i nieco passé. Chodzi o to, by patelnia prowokowała do kulinarnego rozwoju i eksperymentowania. Chodzi też o to, by wycisnąć z niej, ile się da - najpierw poddusić, potem zapiec, czy obsmażyć, a dopiec przysmak w piekarniku.

 

 

Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu technik, technologii kulinarnych, od lat testujący patelnie przeróżnych producentów

Zdjęcia: De Buyer