Od kiedy w kuchni pojawiła się indukcja, od tego czasu zaczął się problem przegrzewania patelni. Niezależnie od tego, jak grube dnia i ścianki miały patelnie, gdy zostawiło się je o moment dłużej na indukcji, niż zostawione być powinny, przegrzewały się. Niszczyła się powłoka nieprzywierająca, patelnia potrafiła się odkształcić pod wpływem ogromnej temperatury. Oczywiście, po części wynikało to z nieświadomości użytkujących tego typu kuchnie, po części z racji trudności, jakie można mieć, gdy zacznie się używać indukcji. Bo ona działa kilkukrotnie szybciej, niż tradycyjna kuchenka.

 

Wynalazek Demeyere

Belgijska marka Demeyere, niekwestionowany mistrz w świecie naczyń ze stali szlachetnej, opracowała kilka lat temu specjalny stop metali, który, osiągnąwszy maksymalną temperaturę 250 stopni Celsjusza, traci ferrmomagnetyczność. Czyli, mówiąc po prostu, patelnia wyłącza się na indukcji i przestaje się nagrzewać. Ten opatentowany stop Demeyere zastosowało w dwóch odmianach swoich patelni ControlInduc - stalowych oraz tych z powłoką nieprzywierającą Duraslide Ultra.

 

Dlaczego 250 stopni?

Badania nad procesem smażenia i najbardziej optymalną temperaturą, w jakiej powinno się przyrządzać smażone produkty, mięsa, czy ryby, pokazały, że temperatury powyżej 250 stopni Celsjusza za mocno wysuszają smażone potrawy. Jedynie stekom nie przeszkadza wysoka temperatura - smaży się je, ale i tak bardzo krótko, w 260-265 stopniach, jednak tylko po to, by skórka mięsa ścięła się z obu stron.

 

Patelnia, która wyłącza się i włącza wedle potrzeby

Nie trzeba się jednak obawiać, że patelnia ControlInduc osiągnie temperaturę 250 stopni i wyłączy się raz na zawsze. Kiedy tylko patelnia nieco ostygnie, znowu „włączy się” (czyli indukcja ponownie ją rozpozna) i znowu dogrzeje ją tylko do temperatury 250 stopni. Czyli – wynalazek Demeyere pozwala na smażenie w najbardziej optymalnych warunkach, dbając o to, by nie przekroczyć reguł dobrego smażenia i nigdy nie zniszczyć – czyli nie przegrzać – luksusowej patelni. Gotujący może jej powierzyć z cały zaufaniem smażone, czy duszone danie.

 

Patelnia ControlInduc na innych kuchenkach

Często pada pytanie, czy można używać patelni ControlInduc na innym typie kuchenki? Móc można, ale zasadność jest żadna, bo patelnia będzie się zachowywała jak każda inna. Na gazie, ceramice, czy kuchni elektrycznej przegrzeje się, jeśli zostawi się ją na zbyt mocnym płomieniu, czy zbyt rozgrzanym palniku. Stąd - ta technologia dedykowana jest wyłącznie kuchni indukcyjnej. Z nią patelnia ControlInduc tworzy genialny mariaż. Pozwala smażyć bezpiecznie. Oczywiście, nie można zdać się na nią kompletnie - smażone produkty tak, czy tak trzeba przewracać.

 

Demeyere spełniło marzenia przeżywających ciągłe konflikty z patelniami, które raz po raz na indukcji się przegrzewały. Patelnia ControlInduc wprowadza wiele mniejszy stres w sytuacji, gdy trzeba smażyć sprawnie i szybko (jak, np. w restauracji, czy w domu, gdy wielu głodnych czeka na obiad) - zaawansowana technologia bardzo ułatwia życie.

 

 

Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu technik, technologii kulinarnych, od lat korzystający z odkrywczych patelni Demeyere

Zdjęcia: Demeyere