Sprzedaż w Internecie opiera się na zaufaniu. Ono jest podstawowym elementem wpływającym na decyzję, czy kupię daną rzecz, czy nie. Musimy zawierzyć sklepowi, sprzedawcy, opisowi produktu. Chodzi o to, by nie musieć wierzyć działowi PR danego producenta. Bo, wiadomo, każdy będzie chwalił pod niebiosa swój produkt. A, jak to w życiu bywa, nic doskonałe nie jest. Może mieć mnóstwo zalet, ale jakąś wadę, czy słabość na pewno posiada. Trzeba mieć ze sprzętem do czynienia, badać go przez lata, testować, aby się tego wszystkiego dowiedzieć. I móc dzielić się tą wiedzą z innymi. Dlatego szczerze będę mówił o tym, czego powinniście się po sprzęcie markowych producentów spodziewać.
Spis treści:
Wybraliśmy tylko najbardziej zaufane marki
Ponad 20 już lat życia poświęciłem na zgłębianie tajników przeróżnych technologii kulinarnych i wszelkiego typu sprzętów - od luksusowych noży, przez garnki, patelnie, na dodatkach kuchennych skończywszy. I po latach testów wiem jedno - nie sztuką jest sprzedać dany produkt, ale sprawić, by jego przyszły użytkownik wykorzystał go najlepiej. Chodzi o to, by pokazać, co może z nim zrobić, a na co uważać, by kupiony, za czasem spore pieniądze, sprzęt nie rozczarował. Dlatego wybraliśmy - spośród dziesiątków producentów, tysięcy modeli patelni, nieskończonej ilości technologii - tylko niektóre, te, które się sprawdziły, wytrwały radykalne testy też w specjalistycznej kuchni (gdzie natężenie pracy z daną patelnią jest wielokrotnie wyższe, niż w domu). Dlatego wybrałem niewiele marek, francuskie firmy Staub i De Buyer, belgijskie marki Falk i Demeyere, niemiecką firmę WOLL, duńskiego Scanpana oraz mistrza naturalnego żeliwa - Skeppshult'a ze Szwecji.
Producenci, którzy mają długą historię i dużą wiedzę
Producenci, których patelnie znajdziesz w naszym sklepie, mają za sobą całe dekady (Staub, WOLL, Falk, Demeyere), względnie i blisko 200 lub więcej lat (marki De Buyer) prób, testów, doświadczeń i patentów. Ci producenci nie idą na kompromisy. Zatrudniają całe działy badań, w których opracowuje się i testuje najnowsze technologie. Marki te współpracują z inżynierami, badaczami kwestii żywienia, współpracują też z najsłynniejszymi kucharzami świata i od nich się uczą. Korzystają z gigantycznego zaplecza, które zbudowali przed dekady. Szacunkiem napawa fakt, że te marki przetrwały wielkie zawirowania historii, czy własne porażki, które je wzmocniły i sprawiły, że firmy te stały się jeszcze lepsze.
Towar godzien wysokiej ceny
Są, niestety, na rynku marki, które oferują całkiem banalne sprzęty w hiper-cenach. Tu rzecz ma się inaczej - za wysoką (pytanie, czy nadal te ceny są wysokie?) cenę otrzymujemy produkt zaawansowany technologicznie, udoskonalany przez lata, absolutnie bezpieczny dla zdrowia i dobrego gotowania. Patelnie marek Staub, Demeyre, De Buyer, WOLL i inni z naszej oferty to w swojej klasie mistrzowie. Oczywiście, każda z nich ma swoje małe bolączki, bo nie ma patelni idealnej - o tym w innych tekstach i filmach.
Restrykcyjna kontrola jakości
Wszystkie marki, które zostały przez nas wybrane, mają bardzo restrykcyjne systemy kontroli jakości swoich produktów. Co ważne, na każdym etapie produkcji jest obecny człowiek, który kontroluje cały proces. Producenci stosują tylko te materiały, które są zgodne z europejskimi normami żywieniowymi. I, oczywiście, ich patelnie produkowane są w Europie.
Firmy, które zaskoczyły świat kulinariów
Dobieramy takie marki, które wniosły coś niezwykłego w dziedzinę tworzenia luksusowych naczyń - jakiś oryginalny pomysł, przełomowe rozwiązanie, czy patent, coś, co zmieniało poglądy na kuchnie całego świata. Bo ci właśnie, m.in., producenci - marki Staub, Falk, De Buyer, WOLL, Scanpan, czy Demeyere - taki znaczący wpływ wywarli i nadal wywierają.
Testuję patelnie i korzystam z nich na co dzień
Każdą z patelni, każdą z technologii mam w swojej domowej i firmowej, studyjnej kuchni. Korzystam z nich od lat. I wiem jedno - te patelnie odmieniły mój pogląd na gotowanie, które dzięki nim stało się bardzie odkrywcze, odważne, a przy tym intuicyjne i proste.
Zdjęcia: Staub