Belgijska marka Demeyere stworzyła tak różnorodną gamę patelni, że każdy profesjonalista i miłośnik kuchni potrafił znaleźć w jej ofercie coś godnego swojego kunsztu, czy zapału. Dzięki opatentowanym technologiom i odkryciom w dziedzinie stali, dekady doświadczeń stworzyły z patelni Demeyere prawdziwe objawienie w świecie kulinariów.

 

Spis treści:

  1. 1. Udoskonalona, higieniczna hiper-stal Demeyere
  2. 2. Stal odporniejsza na przegrzanie
  3. 3. Przeróżne konstrukcje patelni
  4. 4. Wielowarstowe patelnie
  5. 5. Uchwyty patelni Demeyere
  6. 6. Niesamowita gwarancja
  7. 7. Patelnie do wszystkiego

 

Udoskonalona, higieniczna hiper-stal Demeyere

Demeyere specjalizuje się, nade wszystko, w patelniach ze stali (tworzy też stalowe patelnie z powłoką nieprzywierającą). Jednak stal Demeyere różni się wszystkim od znanej nam stali, z której tradycyjnie produkowane są patelnie, czy naczynia.

To stal udoskonalona na podstawie gigantycznych doświadczeń, wielu opracowanych przez Demeyere technologii i patentów. Od lat 60-tych producent tworzy takie rozwiązania, które nie miały dotychczas miejsca. Przede wszystkim - ich garnki i patelnie są srebrzysto-białe, ponieważ opracowany proces Silvinox pozbawia stal pierwiastków żelaza. Druga kwestia - na patelniach Demeyere nie zachowują się odciski palców. To wydaje się zabawne, ale chodzi tu o higienę gotowania. Bakterie nie przenoszą się z rąk na stal naczyń Demeyere.

 

Stal odporniejsza na przegrzanie

Dzięki specjalnej, wielowarstwowej konstrukcji dna patelni, czy całej patelni (od dna po ścianki), naczynia belgijskiej marki są bardzo odporne na przegrzanie. A przegrzewanie to jedna z podstawowych dolegliwości klasycznych patelni ze stali. Patelnia Demeyere nie wypaczy się, nie wykrzywi, a przede wszystkim pozwoli doskonale równomiernie smażyć, dusić, czy zapiekać na całej swojej powierzchni - od środka, po ścianki – nawet w bardzo wysokich temperaturach.

 

Przeróżne konstrukcje patelni

Demeyere zbadało, że to właśnie patelnie narażone są na najwyższe temperatury w kuchni, jako że są najczęściej używanym typem sprzętu. Stąd producent doszedł do wniosku, że trzeba dostosować konstrukcję danej patelni do jej przeznaczenia i natężenia używania. Dlatego, np. patelnie szefa kuchni mają grube dna i wiele chudsze ścianki. Bo w przypadku tego typu patelni, na których się przede wszystkim dusi, kluczową rolę odgrywa temperatura dna, które podgrzewa potrawę. Inaczej z kolei skonstruowane są klasyczne patelnie do smażenia. Tu ścianki i dno mają tę samą grubość, by ciepło rozchodziło się od środka patelni, po jej brzegi. Chodzi o to, by można było smażyć bez ryzyka przegrzania patelni i przypalenia, czy -  z drugiej strony - niedosmażenia mięs, warzyw, ryb itp.

 

Wielowarstowe patelnie

Każda z patelni Demeyere ma typową dla danej linii konstrukcję. Mamy tu przeróżnego typu dna o wielu warstwach, specjalny, opatentowany przez Demeyere stop TripleInduc, który udoskonala przewodnictwo ciepła w patelniach. Mamy do dyspozycji patelnie 5 i 7-warstwowe. Każda jest tak skonstruowana, by smażyło się na niej najbardziej optymalnie - sprawnie i szybko.

 

Uchwyty patelni Demeyere

Uchwyt patelni to dla laika kwestia całkiem naturalna. Być musi, żeby za coś patelnię chwycić. Ale kiedy bierze się w dłoń patelnię Demeyere, warto zdać sobie sprawę, że mamy tu do czynienia z kolejnym istotnym elementem, który wyróżnia tę markę w świecie. Producent tak opracował uchwyty swoich bardziej zaawansowanych patelni, by nie tamowały przepływu krwi w dłoni profesjonalisty, który całymi godzinami ma z patelnią do czynienia.

Oczywiście, uchwyty (podobnie jak i dna) są spawane próżniowo tak szczelnie, że miedzy nimi, a powierzchnią patelni nie mają prawa rozwinąć się bakterie chorobotwórcze. Demeyere gwarantuje, że uchwyty nigdy nie obluzują się i nie odpadną.

 

 

Niesamowita gwarancja

Stalowe patelnie Demeyere zasłynęły w świecie z arcy-długiej gwarancji dla patelni ze stali - 10-letniej dla kuchni profesjonalnej i aż 30-letniej dla kuchni domowej.

Patelnie wyposażone w powłoki nieprzywierające mają, maksymalnie, 5 lat gwarancji.

 

Patelnie do wszystkiego

Nie musisz obawiać się, że nie poradzisz sobie ze smażeniem na stalowej patelni, że wszystko będzie do niej przywierać. Przede wszystkim wygrzej patelnię (jak to zrobić, podpowiadamy naszym Klientom, którzy kupią stalową patelnię). Proces jest prosty, a daje doskonałe efekty. Jeśli tylko zadbasz o odpowiednie temperatury, nie będziesz nastawiać patelni na maksimum i będziesz smażyć z głową, nie będzie potrawy, która na stali Demeyere się nie uda.

 

 

Kiedy ma się w domu patelnię Demeyere, używa się - zasadniczo rzecz ujmując - prawdziwego cudu technologii i inżynierii kulinarnej. Warto dać jej trochę czasu, ofiarować drobinę cierpliwości, bo odwdzięczy się naprawdę wyjątkowo.

Jeśli masz ochotę zobaczyć, jak smaży się na patelniach Demeyere - nawet delikatne potrawy, przejrzyj naszą kategorię filmów poświęconych stalowym patelniom.

 

 

 

Zdjęcia: Demeyere