Belgijska marka Demeyere stworzyła tak różnorodną gamę patelni, że każdy profesjonalista i miłośnik kuchni potrafił znaleźć w jej ofercie coś godnego swojego kunsztu, czy zapału. Dzięki opatentowanym technologiom i odkryciom w dziedzinie stali, dekady doświadczeń stworzyły z patelni Demeyere prawdziwe objawienie w świecie kulinariów.

 

Udoskonalona, higieniczna hiper-stal Demeyere

Demeyere specjalizuje się, nade wszystko, w patelniach ze stali (tworzy też stalowe patelnie z powłoką nieprzywierającą). Jednak stal Demeyere różni się wszystkim od znanej nam stali, z której tradycyjnie produkowane są patelnie, czy naczynia.

To stal udoskonalona na podstawie gigantycznych doświadczeń, wielu opracowanych przez Demeyere technologii i patentów. Od lat 60-tych producent tworzy takie rozwiązania, które nie miały dotychczas miejsca. Przede wszystkim - ich garnki i patelnie są srebrzysto-białe, ponieważ opracowany proces Silvinox pozbawia stal pierwiastków żelaza. Druga kwestia - na patelniach Demeyere nie zachowują się odciski palców. To wydaje się zabawne, ale chodzi tu o higienę gotowania. Bakterie nie przenoszą się z rąk na stal naczyń Demeyere.

 

Stal odporniejsza na przegrzanie

Dzięki specjalnej, wielowarstwowej konstrukcji dna patelni, czy całej patelni (od dna po ścianki), naczynia belgijskiej marki są bardzo odporne na przegrzanie. A przegrzewanie to jedna z podstawowych dolegliwości klasycznych patelni ze stali. Patelnia Demeyere nie wypaczy się, nie wykrzywi, a przede wszystkim pozwoli doskonale równomiernie smażyć, dusić, czy zapiekać na całej swojej powierzchni - od środka, po ścianki – nawet w bardzo wysokich temperaturach.

 

Przeróżne konstrukcje patelni

Demeyere zbadało, że to właśnie patelnie narażone są na najwyższe temperatury w kuchni, jako że są najczęściej używanym typem sprzętu. Stąd producent doszedł do wniosku, że trzeba dostosować konstrukcję danej patelni do jej przeznaczenia i natężenia używania. Dlatego, np. patelnie szefa kuchni mają grube dna i wiele chudsze ścianki. Bo w przypadku tego typu patelni, na których się przede wszystkim dusi, kluczową rolę odgrywa temperatura dna, które podgrzewa potrawę. Inaczej z kolei skonstruowane są klasyczne patelnie do smażenia. Tu ścianki i dno mają tę samą grubość, by ciepło rozchodziło się od środka patelni, po jej brzegi. Chodzi o to, by można było smażyć bez ryzyka przegrzania patelni i przypalenia, czy -  z drugiej strony - niedosmażenia mięs, warzyw, ryb itp.

 

Wielowarstowe patelnie

Każda z patelni Demeyere ma typową dla danej linii konstrukcję. Mamy tu przeróżnego typu dna o wielu warstwach, specjalny, opatentowany przez Demeyere stop TripleInduc, który udoskonala przewodnictwo ciepła w patelniach. Mamy tu patelnie 5 i 7-warstwowe. Każda jest tak skonstruowana, by smażyło się na niej najbardziej optymalnie - sprawnie i szybko.

 

Technologia ControlInduc

Wśród patelni Demeyere nie zabrakło też iście rewolucyjnego rozwiązania. Firma stworzyła patelnie, które, dzięki specjalnemu stopowi w dnie, wyłączają się na indukcji w temperaturze maksymalnie 250 stopni Celsjusza. O tej patelni możesz przeczytać TUTAJ.

 

Uchwyty patelni Demeyere

Uchwyt patelni to dla laika kwestia całkiem naturalna. Być musi, żeby za coś patelnię chwycić. Ale kiedy bierze się w dłoń patelnię Demeyere, warto zdać sobie sprawę, że mamy tu do czynienia z kolejnym istotnym elementem, który wyróżnia tę markę w świecie. Producent tak opracował uchwyty swoich bardziej zaawansowanych, wyższych linii patelni, by nie tamowały przepływu krwi w dłoni profesjonalisty, który całymi godzinami ma z patelnią do czynienia.

Oczywiście, uchwyty (podobnie jak i dna) są spawane próżniowo tak szczelnie, że miedzy nimi, a powierzchnią patelni nie mają prawa rozwinąć się bakterie chorobotwórcze. Demeyere gwarantuje, że uchwyty nigdy nie obluzują się i nie odpadną.

 

Niesamowita gwarancja

Stalowe patelnie Demeyere zasłynęły w świecie z arcy-długiej gwarancji dla patelni ze stali - 10-letniej dla kuchni profesjonalnej i aż 30-letniej dla kuchni domowej.

Patelnie wyposażone w powłoki nieprzywierające mają, maksymalnie, 5 lat gwarancji.

 

Kiedy ma się w domu patelnię Demeyere, używa się - zasadniczo rzecz ujmując - prawdziwego cudu technologii i inżynierii kulinarnej.

 

 

Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu technik, technologii kulinarnych, od lat korzystający z odkrywczych patelni Demeyere

Zdjęcia: Demeyere