Nie każdy stalowy garnek spełnia stawiane przed nim wymagania. Jeśli dane naczynie udaje stalowy garnek, będzie lekkie, wykonane z niezwykle delikatnej stali, czy nawet i blachy nierdzewnej. Dodatkowo - będzie miało chude dno. Taki niby-stalowy garnek przeczy wszelkim regułom tworzenia zaawansowanych technologicznie naczyń ze stali nierdzewnej. Bardzo długo się nagrzewa, nie pozwala oszczędzać energii, w mgnieniu oka traci ciepło, a dodatkowo nagrzewa kuchnię, nie zaś gotowaną potrawę. Takich garnków na pewno należy unikać. Choć tanie w zakupie, zemszczą się podczas używania. I kwestia bardzo ważna, stąd o niej na końcu. Nigdy nie wiesz, z jakiego materiału taki pseudo-garnek-wydmuszka został zrobiony.

 

Sięgaj po znane marki tworzące stalowe naczynia

Dobre garnki stalowe są wiele droższe niż ich marketowi naśladowcy. Takie garnki są dość ciężkie, bo wykonano je z grubej stali szlachetnej, która została przez producenta specjalnie przygotowana. W takiej stali nie kryją się żadne niespodzianki w postaci przeróżnych szkodliwych związków, czy substancji chemicznych. Europejska stal 18/10 zawiera w sobie chrom i nikiel i tak ma być. Niczego poza tym jej nie trzeba. Jeśli nie jesteś alergikiem, możesz korzystać z garnków Zwilling bez oporów.

Niemiecka marka Zwilling od stuleci już zgłębia tajniki tworzenia bardzo wysokiej jakości naczyń w rozsądnych cenach - rozsądnych, jeśli porównać je z jeszcze bardziej luksusowymi i zaawansowanymi stalowymi garnkami, np. marki Demeyere.

 

Sprawdzona konstrukcja dna i ścianek

W kolekcjach i pojedynczych naczyń i stworzonych przez producenta zestawów znajdziesz niemal zawsze tę samą ideę konstrukcji garnków. Ich 3-warstwowe, grube dno mieści między zewnętrzną i wewnętrzną warstwą stali pas aluminium, które doskonale przewodzi ciepło. Aluminium w rdzeniu den naczyń Zwilling bardzo szybko rozgrzewa cały garnek, pozwala oszczędzać energię, bo szybciej się wtedy gotuje. Dno przenosi ciepło na grube ścianki, co jeszcze bardziej przyspiesza gotowanie.

 

Inne garnki stalowe, czyli odmienna seria Sensation

Jedynym wyjątkiem konstrukcyjnym są naczynia Sensation, które mają i dno i ścianki stworzone z 5-warstwowowego materiału Sigma Clad (stal otacza 2 warstwy stopu aluminium i warstwę czystego aluminium). Ta najwyższa linia garnków Zwilling tworzona jest w belgijskiej fabryce marki Demeyere. W tych naczyniach zastosowano słynny patent Demeyere, stal Silvinox, która zawsze zostanie srebrzysto-biała.

 

Różne kraje pochodzenia naczyń

Może się zdarzyć, że Twój zestaw naczyń (poza linią Sensation) będzie produkowany w jednej z kilku fabryk marki Zwilling rozsianych po całym świecie. Nie musisz się obawiać – to nie podróbka, ale oryginalny produkt niemieckiego producenta. W każdej fabryce marki Zwilling, która znajduje się poza Europą, producent wdrożył podwójny system kontroli jakości. Naczynia sprawdzane są po raz pierwszy w macierzystej fabryce, powtórnie już w Niemczech, w centralnym magazynie, skąd garnki wędrują w świat. Jeszcze raz podkreślimy - Zwilling nie zleca produkcji swoich naczyń innym firmom. Postawił w świecie swoje własne fabryki i zatrudnia własne, przeszkolone w nich ekipy pracowników.

 

Garnki stalowe z mnóstwem zalet

Stalowe garnki Zwilling są bardzo estetyczne, świetnie wykonane. To przysłowiowa niemiecka robota - widać, że producent przywiązuje ogromną wagę do detali. Pokrywki przylegają na tyle szczelnie, byś mógł gotować zdrowo w niewielkiej ilości wody. Stal myje się bardzo łatwo, sama z siebie jest wyjątkowo higieniczna. Przemyślane uchwyty nie nagrzewają się (chyba, że rozgrzejesz przesadnie garnek na kuchni gazowej, czy wyjmiesz go z piekarnika).

I - jak na tak doskonałą jakość - ceny są tu wyjątkowo atrakcyjne. Garnki Zwilling mają wprawdzie klasyczną, 2-letnią gwarancję, ale bez kłopotu posłużą Ci wiele dłużej. Niektórzy gotują w stali Zwillinga i 15-20 lat.

 

Dział PR Grupy Nas Troje

Zdjęcia: Zwilling