Ci, którzy kochają dobrze i zdrowo gotować, mają przysłowiowego hopla na punkcie doskonałych patelni. Jesteśmy pewni, że tytanowe patelnie nieprzywierające niemieckiej marki WOLL spełnią oczekiwania nawet najbardziej wymagających. Ten artykuł poświęcimy ciekawemu wynalazkowi niemieckiego producenta – patelniom tytanowym z powłoką wzmacnianą szafirem. Brzmi szlachetnie, prawda?

 

Co ciekawego kryje w sobie patelnia WOLL?

Bardzo zaawansowane, nowoczesne technologicznie tytanowe patelnie WOLL łączą w sobie kilka gwarantujących doskonałe smażenie konceptów. Linia patelni Saphir Lite jest pokryta 4-krotnie nakładanymi powłokami nieprzywierającymi, które wzmacniane są mikro-drobinami szafiru. Plazmowo nakładana powłoka jest niezwykle odporna na ścieranie i zarysowania. Z racji faktu, że powłoka pokrywa szkielet z odlewu czystego aluminium, stopu o nazwie Silumin, na patelniach WOLL z kolekcji Saphir Lite smaży się bardzo sprawnie, szybko i, co oczywiste, ultra zdrowo. Oczywiście, tytanowa powłoka ma certyfikat PFOA-Free, co oznacza, że nie ma w niej żadnych pochodnych teflonu. Nie wydziela żadnych kwasów, czy innych szkodliwych dla zdrowia substancji chemicznych.

 

Tytanowe patelnie Saphir Lite kuszą doskonałą jakością

Niemiecka marka WOLL znana jest w świecie kulinariów ze swojego perfekcjonizmu. Kiedy bierzesz do ręki jej patelnie z linii Saphir Lite, od razu widzisz i czujesz, że masz do czynienia z produktem klasy Premium. Jednak, co wyjątkowe, te nowoczesne, nieprzywierające patelnie z 4-warstwową powłoką nie są drogie jak na to, co potrafią i jak doskonale są wykonane. Okazuje się, że nowoczesne technologie są coraz bardziej przyjazne dla kieszeni użytkowników.

Duża rolę gra tu szkielet z bezpiecznego dla zdrowia odlewu czystego aluminium. To, między innymi za jego sprawą, patelnie mogą być wyceniane bardzo przyzwoicie, jak na tak wysoką jakość. Bezpieczne dla człowieka i żywności aluminium odzyskuje się z recyklingu i udoskonala w złożonym procesie produkcji.

Pierwszy kontakt z produktami z kolekcji Saphir Lite robi, naprawdę, doskonałe wrażenie. Widać w nich prawdziwie niemieckie zamiłowanie do precyzji i doskonałego wykonania. Trudno się tu do czegoś przyczepić. Patelnie Woll kuszą solidnością.

O tym, jak WOLL bardzo mocno dba o wyjątkową jakość swoich produktów, świadczą, między innymi, certyfikaty TÜV i TÜV GS nadane mu przez surowy urząd kontroli technologii - Grupę TÜV Rheinland.

 

W naszym filmie omawiamy wszystkie linie patelni niemieckiego producenta. Zobaczysz, jakie są różnice i podobieństwa między serią Saphir Lite, a Diamond Lite.

 

 

Funkcjonalne i designerskie patelnie

Patelnie Woll Saphir Lite rozgrzewają się i błyskawicznie i równomiernie. Działają na każdym typie kuchenki, oczywiście też na indukcji. Możesz na nich smażyć z minimalną ilością tłuszczu w dość wysokich, jak na powłokę nieprzywierającą, temperaturach sięgających aż 250 stopni Celsjusza. Takie też temperatury wytrzyma uchwyt patelni, gdy wstawisz ją do piekarnika.

Te patelnie są również niezwykle estetyczne - ciemno-grafitowe, wpadają w odcień granatu. Kolor zawdzięczają wzmacniającemu powłokę tytanową szafirowi. Świetnie sprawdzają się jako prezent dla wymagających gotujących, czy młodej pary. W każdej kuchni prezentują się dostojnie i elegancko.

 

Długa gwarancja tytanowych patelni WOLL

Producent jest na tyle pewny swoich odlewów aluminium (warto wiedzieć, że tworzonych w bardzo nowoczesnej fabryce WOLL w Niemczech), że oferuje aż 25 lat gwarancji na równość dna. To bardzo istotne w przypadku częstego używania patelni, której dno się nie zdeformuje i nie wypaczy. Z kolei tytanowa powłoka ma 3 lata gwarancji.

 

Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

Zdjęcia: WOLL