Atlantis - Zaawansowany stalowy garnek + wkład do gotowania na parze, 5,2 l, Ø 24 cm, Demeyere

1740
Produkt dostępny
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Ciągle nas zdumiewa, jak bardzo rozwinęła się technologia kulinarna. Kiedyś garnek był garnkiem i nie należało się po nim zbyt wiele spodziewać. Teraz garnek może stać się prawdziwym arcydziełem inżynierii kuchennej. Marką, która wyniosła naczynia do rangi luksusowego produktu Premium jest belgijska, rodzinna firma Demeyere. To, co Belgowie zrobili ze stalą szlachetną, stało się legendą w świecie niemal niezniszczalnych naczyń. Czym garnki Atlantis różnią się od klasycznych, stalowych naczyń? Zasadniczo wszystkim.

Ich grube, 7-warstwowe dno Inductoseal®, udoskonalone warstwami miedzi i srebra (czyli najlepszymi znanymi człowiekowi przewodnikami ciepła), wytrzymuje bez wypaczenia i przegrzania temperatury do 600 stopni Celsjusza. Potężne dno genialnie szybko i sprawnie przewodzi ciepło, rozprowadzając je po całym naczyniu. Garnek Atlantis o pojemności ponad 5 litrów i średnicy 24 cm jest tak zbudowany, by ciepło nie uciekało na zewnątrz, a trafiało bezpośrednio w głąb potrawy. W efekcie gotujesz krócej i wiele zdrowiej, zużywając minimalną ilość energii.

Kolejny patent Demeyere, który wzbudził entuzjazm świata już w latach 60-tych XX wieku, to nieżółknąca, wiecznie srebrzysto-biała stal Silvinox®, która nie łapie odcisków palców, więc jest doskonale higieniczna.

Garnki Atlantis, które prędzej Ci się znudzą, niż zużyją, czy zniszczą, mają aż 30 lat gwarancji, co jak na stal jest zabezpieczeniem wręcz kosmicznym. Nawet profesjonalna kuchnia, w której naczynia przechodzą prawdziwe piekło, dostaje od Demeyere 10-letnią gwarancję.

Zaawansowane technologicznie naczynia Atlantis, dedykowane znawcom i pasjonatom gotowania, mają wiele zalet, o których przeczytasz poniżej. Warto tylko dodać, że garnki są dostosowane do każdego typu kuchenki, w tym indukcji. Możesz w nich gotować, dusić, smażyć. Naczynia Atlantis pokażą, co potrafią, również w piekarniku.

A jeśli wykorzystasz talenty stalowego wkładu do gotowania na parze, dietetyczne, delikatne, wyjątkowo zmysłowe smaki potraw oczarują Twoich najbliższych.

garnek Atlantis Demeyere
w skrócie

  • uniwersalne garnki do gotowania, duszenia, smażenia oraz zapiekania potraw w piekarniku
  • wraz z wkładem - garnek do bardzo zdrowego gotowania na parze; można ustawić jeden na drugim kilka wkładów
  • na wszystkie typy kuchenek
  • doskonale szybkie nagrzewanie i dystrybucja ciepła dzięki masywnemu, 7-warstwowemu dnu
  • spawane próżniowo dno i uchwyty
  • stalowa, masywna pokrywka
  • stal Silvinox zachowująca przez dekady srebrzysty kolor
  • 30 lat gwarancji dla domowej kuchni, 10 lat dla kuchni profesjonalnej

Materiał

  • garnek i wkład - poddana elektrochemicznemu procesowi Silvinox stal szlachetna, która zawsze będzie srebrzysta
  • ścianki - stal szlachetna
  • grube, 7-warstwowe dno Inductoseal® - na wewnątrz i na zewnątrz stal szlachetna, w środku 2 mm warstwa miedzi, 2 warstwy srebra i opatentowany przez Demeyere trójwarstwowy stop TriplInduc®
  • spawane, kute, stalowe uchwyty
  • pokrywka - stal szlachetna
  • pierścień z żarodopornego silikonu

Wymiary

  • średnica garnka - 24 cm
  • średnica dna - 24 cm
  • pojemność - 5,2 l
  • wysokość ścianek - 12 cm
  • długość z uchwytami - 35,2 cm
  • waga - 4,22 kg (garnek 2,88 kg + wkład - 1,34 kg)

 

  • średnica wkładu - 24 cm
  • wysokość wkładu - 11,7 cm

Naczynia Atlantis do używania
na wszystkich kuchenkach
i w piekarniku

NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ

NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ

NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ

NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ

DO PIEKARNIKA

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy stalowe garnki, więc wiemy o nich naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Potężne dno InductoSeal
i grube ścianki naczyń, czyli
szybkie gotowanie

  • Demeyere nie idzie na kompromisy i nie oszczędza na materiale, dlatego stalowe naczynia Atlantis są ciężkie i bardzo potężne.
  • Garnki Atlantis wyposażono w niezwykle grube, wielowarstwowe, zaawansowane technologicznie dno Inductoseal®, które składa się z 7 hermetycznie łączonych, idealnie współpracujących warstw. Dwie warstwy srebra dzielone potężnym pasem miedzi genialnie przyspieszają gotowanie.
  • Dno garnków idealnie rozprowadza ciepło po grubych, stalowych ściankach naczyń. W efekcie - gotuje się z użyciem minimalnej ilości energii.
  • Producent sprawdził, że oszczędzasz jej aż do 30% więcej, niż gdybyś gotował w klasycznych, stalowych naczyniach.

 

  • Jeśli gotujesz w garnku Atlantis BEZ UŻYCIA WKŁADU, możesz gotować niezwykle zdrowo w minimalnej ilości wody. Wystarczy zaledwie szklanka wody, by ugotować ziemniaki dla całej rodziny. Dzięki takiemu zabiegowi w warzywach zostają wszystkie składniki odżywcze i minerały.
  • Istnieje też druga metoda gotowania w naczyniach Apollo. Mówimy o gotowaniu w skrajnie małej ilości wody - wystarczy 50-75 ml, pokrywka i najmniejsza moc palnika. W czasie gotowania nie zaglądaj zbyt często do naczynia.

O bardzo zdrowym gotowaniu
na parze w stalowym garnku
Atlantis Demeyere

  • Istnieje błędne przekonanie na temat smaków potraw gotowanych na parze. Wg opinii wielu takie potrawy są płone, nieciekawe. To wszystko jednak nieprawda. Gotowanie na parze, jak i klasyczne gotowanie w wodzie, wymaga przyprawiania.
  • Samo gotowanie na parze, jako metoda ultra zdrowego przyrządzania potraw, jest nieskończenie wyrafinowane. Na parze można przygotować niemal wszystko - warzywa, drób, klopsiki, kluski.
  • Możesz przyrządzać owoce morza, wszelkiego typu ryby w całości, filetowane, czy porcjowane w dzwonka, mięsa w marynatach, kotlety siekane, domowe hamburgery, placuszki z cukinii, itp. Wcześniej obgotowany ryż możesz połączyć we wkładzie z azjatyckimi warzywami, pędami bambusa, z mielonym mięsem. To tylko kilka sugestii wykorzystania wkładu do gotowania na parze.

Garnki Demeyere
umożliwiają "piętrowe"
gotowanie na parze

  • Przykryte masywną, stalową pokrywką naczynie staje się mini-szybkowarem. Gotuje się w nim błyskawicznie, w gorącej parze.
  • Garnki Demeyere są tak pomyślane, że można gotować w nich w tzw. wieży, czyli kilku wkładach na raz. Możesz ustawić na sobie nawet i 4 wkłady, a wszystko idealnie się ugotuje. Dzięki temu w jednym czasie powstanie nawet złożony obiad.
  • Pamiętaj tylko, by to, co wymaga najdłuższego czasu gotowania na parze, znalazło się w najniższym wkładzie. Na górę z kolei musi trafić to, co najdelikatniejsze, np. miękkie warzywa (typu pomidory, czy cukinia).

Stal Silvinox nigdy
nie pożółknie - intrygujący
wynalazek marki Demeyere

  • Opatentowana przez producenta srebrzysto-biała stal Silvinox® będzie zawsze jasna, gdyż pozbawiono ją mikroelementów żelaza. Ten proces udoskonalania stali sprawia, że naczynia Demeyere nigdy nie pociemnieją, nie zmienią barwy pod wpływem ciepła kuchenki, czy piekarnika.
  • Stal Silvinox® jest higieniczna. W minimalnym stopniu łapie odciski palców, dzięki czemu na powierzchnię naczyń nie przenoszą się bakterie, które znajdują się na dłoniach i surowych produktach.

Specjalista mówi o używaniu
i konserwacji garnka
do gotowania na parze

MOŻESZ STOSOWAĆ
STALOWE UTENSYLIA

MOŻESZ MYĆ
W ZMYWARCE

NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE

UŻYWAJ RĘKAWIC
KUCHENNYCH

  • Stalowe garnki Atlantis Demeyere możesz myć w zmywarce. Licz się jednak z tym, że szybciej zestarzeją się optycznie.
  • Ręczne mycie naczyń trwa zaledwie kilka chwil.
  • Pamiętaj, by do mycia garnków często stosować płyn z dodatkiem kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Do potężniejszych zabrudzeń użyj też sody oczyszczonej.
  • Jeśli skarmelizujesz coś na dnie garnka, za mocno zagęścisz, zredukujesz sos, czy na dnie zostaną resztki potraw, wlej wodę i przez kilka minut podgrzewaj ją na niewielkiej mocy palnika. Zabrudzenia zejdą same.
  • W stalowych garnkach Atlantis nie przechowuj jedzenia w lodówce. Wykorzystaj do tego, np., system Fresh & Save.
  • Jeśli garnek trafi do piekarnika, użyj rękawic kuchennych.

Dodatkowy wkład do pary
pozwalający gotować
w tzw. wieży