• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Basil Green - Żeliwny mini-cocotte, porcelanowa glazura, 0,25 l, Ø 10 cm, Staub

399 Promocyjnie 379
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 399 zł
Zapytaj o dostępność
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Istnieje dziedzina wytwornego serwowania, która rozbroi nawet największego macho i doprowadzi do rozczulenia niegodnego prawdziwego faceta. Myślimy tu o maluśkich, mieszczących się na dłoni, uroczych żeliwnych garnuszkach mini-cocotte z serii Basil Green francuskiej marki Staub.

Te miniatury klasycznych, żeliwnych garnków naśladują je w każdym detalu. Nawet na maluśkiej pokryweczce znajdziesz wewnątrz system wypustek, które pozwalają lepiej nawilżać pieczone w mini-cocotte potrawy.

Perfekcyjne, malutkie naczynia z najwyższej klasy naturalnie barwionego żeliwa możesz wykorzystać na każdym typie kuchenki, włącznie z indukcją (oczywiście, na najmniejszym palniku, czy polu grzewczym) oraz w piekarniku.

Żeliwne maluchy marki Staub mają wewnątrz identyczną, jak duże naczynia, powłokę nieprzywierającą, która wzmacnia i intensyfikuje smaki potraw. Zespolona z żeliwnym szkieletem nieprzywierająca glazura, którą wypalono w gigantycznych temperaturach, jest tak twarda, że z naczyń mini-cocotte z linii Basil Green można jeść. Temu właśnie służą te urocze lilipuciki, które zaprojektowano z myślą o serwowaniu w nich pyszności wprost na stół.

Staub tworzy przeróżne inspiracje dla kochających wytworne poczęstunki. W malutkich, żeliwnych garnuszkach podasz gorące i zimne przystawki, domowe pasztety, ciasta, pieczone owoce, nadziewane warzywa, desery, a nawet… lody. Tu ograniczeniem będzie jedynie Twoja fantazja kulinarna.

Te malutkie, a ciężkie, wykonane z olbrzymią starannością mini-naczynia Basil Green, marki Staub, posiadają 30-letnią gwarancję, więc możesz mieć pewność, że nigdy nie zawiodą. A na stole będą prezentować się tak elegancko, że goście nigdy nie zapomną Twojego przyjęcia.

 

Żeliwo Staub trzeba KONIECZNIE wygrzać. Jak to zrobić? Dowiesz się z naszych materiałów.

 

399 Promocyjnie 379

Zobacz, do czego
wykorzystasz
mini-garnek Staub

NACZYNIE DO SERWOWANIA
WYKWINTNYCH ZIMNYCH PRZYSTAWEK

NACZYNIE DO SERWOWANIA
WYKWINTNYCH GORĄCYCH PRZYSTAWEK

NACZYNIE DO PIECZENIA
MAŁYCH, UROCZYCH CIAST


NACZYNIE DO SERWOWANIA
GALARETKI, BUDYNIU, MUSU OWOCOWEGO

NACZYNIE DO PIECZENIA
I SERWOWANIA PASZTETÓW

Obejrzyj film
o żeliwnych naczyniach

  • Tylko od Ciebie zależy, kiedy Twoje żeliwne naczynia Staub zyskają pełną funkcjonalność. I również tylko od Ciebie zależy, czy żeliwo będzie Ci posłuszne, czy narazi Cię na nieco stresów.
  • Proces wygrzewania nowych, żeliwnych naczyń jest konieczny. Trwa - w zależności od metody - albo krótko (kilkanaście minut), albo dość długo (kilka, czy kilkanaście dni). Obie metody sprawdzają się równie dobrze.
  • Nasz specjalista wtajemniczy Cię w proces wygrzewania żeliwa Staub. Obejrzyj koniecznie film.

żeliwny mini-garnek Staub
w skrócie

  • malutkie, urocze francuskie naczynia do serwowania gorących i zimnych przysmaków
  • do pieczenia, podpiekania przystawek
  • każdy mini garnuszek do kopia klasycznego, żeliwnego garnka Staub
  • wewnątrz nieprzywierająca, bezpieczna dla alergików powłoka
  • na zewnątrz ultra twarda, porcelanowa glazura o wyrazistej barwie

Materiał

  • wewnątrz garnuszka - stopiona z żeliwem nieprzywierająca glazura stworzona na bazie szkła
  • szkielet - doskonałej jakości żeliwo
  • na zewnątrz - naturalnie barwiona, kilkuwarstwowa, odporna na uszkodzenia, gładka glazura
  • pokrywka - żeliwo
  • uchwyt pokrywki - niklowana stal szlachetna

Wymiary

  • średnica - 10 cm
  • rozmiar dna - 7,5 cm
  • wysokość ścianek - 4,8 cm
  • wysokość z pokrywką - 7 cm
  • całkowita długość z uchwytami - 13 cm
  • pojemność - 0,25 l
  • waga - 0,7 kg

Mini-garnuszki z żeliwa
dla maksi smaków

NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ

NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ

NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ

NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ

DO PIEKARNIKA

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Od wielu lat sprawdzamy i testujemy żeliwne garnki, więc wiemy o nich naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Żeliwo Staub w mini-wydaniu
pozwoli każdemu ujawnić
twórczą, kulinarną duszę

  • Serwowanie łączy się organicznie z gotowaniem. Niestety, rzadko zwraca się na nie uwagę, choć intrygujące podanie potrawy podkreśli jej wyjątkowość. Stąd Staub stworzył urocze, okrągłe mini-cocotte, żeliwne garnuszki, które przeznaczone są, nade wszystko, do serwowania.
  • Mini-garnki to wierne kopie pełnowymiarowych naczyń francuskiego producenta. Nadają się do zapiekania potraw, podgrzewania przystawek. Na upartego można w nich coś ugotować. Tyle, że będzie trzeba mieszać… łyżeczką do herbaty.
  • Malutkie naczyńka zostały pomyślane jako zastawa do serwowania gorących i zimnych mini-dań. W żeliwnych garnuszkach można podać zupy, zakąski, mini-porcje głównego dania, ale i lody, ciasta, crème brûlée, czy inne przysmaki.

 

Powłoka nieprzywierająca wewnątrz
i wytrzymała glazura na zewnątrz
tworzą mariaż doskonały

Mini-garnuszki z żeliwa mają w środku powłokę nieprzywierającą, identyczną, jak duże naczynia Staub. Dzięki tej porcelanowej, niezwykle twardej glazurze można przygotowywać potrawy z minimalną ilością tłuszczu. Sama powłoka pozwala nie tylko zdrowo piec, czy smażyć, ale i zabezpiecza jedzenie przed kontaktem z żeliwem, co wpływa na wyjątkową funkcjonalność małych naczyń. Mogą z nich korzystać alergicy i wszyscy, którzy mają wrażliwy przewód pokarmowy.

Zewnętrzna warstwa glazury (połyskliwej w przypadku większości serii i lekko matowej w linii Black) jest kolejnym dowodem na to, jak Staub niezwykle starannie dopracował swoje żeliwne cudeńka. Producent stosuje wyłącznie naturalne barwniki, wykorzystując popularną w średniowieczu metodę majolika, czyli technikę pokrywania naczyń bardzo twardą glazurą. Stopiona z żeliwnym szkieletem zewnętrzna powłoka jest niemal niezniszczalna.

Garnuszki, które mieszczą się
na dłoni, zaskoczą bogactwem

aromatów i smaków

Mini-cocotte Staub to naczyńka poprawiające nastrój. Nie znamy nikogo, kto nie uśmiechałby się, gdy przyszło mu trzymać w dłoni (lub na dłoni) malusieńki garnuszek. Te maluchy są rozczulające, ale w pełni funkcjonalne. Tak samo, jak normalne, pełnowymiarowe żeliwne garnki francuskiego producenta i one potrafią wzmacniać smak i aromat przyrządzanych i serwowanych w nich potraw. Bo taką umiejętność posiada żeliwo. Niezależnie od rozmiaru.

Co ciekawe, malutki garnuszek ma wszystko, co mieć powinien. Starannie wykonane uchwyciki, przepiękną pokryweczkę z systemem wypustek, które zostały obmyślone dla marki Staub przez kucharzy uhonorowanych gwiazdkami Michelin’a. Wypustki udoskonalają obieg pary, pozwalają nawilżać potrawę na całej jej powierzchni. Można by się zastanowić, czy to ważne w przypadku tak maleńkich naczyń. Staub twierdzi, że nie może pozbawić nawet najmniejszych swoich garnuszków tego, co doskonale sprawdza się od dekad i co sprawiło, że jego naczynia są legendą.

 

Wydawać by się mogło, że mini-cocotte marki Staub będą trafiać wyłącznie do restauracji. Owszem, najczęściej wybierają je hotele, renomowane restauracje, w których kultywuje się sztukę dekorowania stołu i serwowania. Ale, co specyficzne, żeliwne mini-garnuszki Staub znalazły też całe rzesze miłośników wśród gotujących w domu. To ci wszyscy, którzy lubią się chwalić swoim talentem, serwując potrawy na stół. Ci, którzy samo przyrządzanie posiłku traktują tylko jako element całego spektaklu smaków, kolorów i aromatów.

Specjalista pokazuje,
jak łatwo pokochać
mini cocotte marki Staub

STOSUJ DREWNIANE
UTENSYLIA

STOSUJ NYLONOWE
UTENSYLIA

NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA

NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST

NIE UŻYWAJ OSTRYCH
SZCZOTEK i GĄBEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE

UŻYWAJ RĘKAWIC
KUCHENNYCH

  • Pamiętaj, że garnuszki z żeliwa warto wygrzać. Temu poświęciliśmy film (znajdziesz go na górze strony).
  • Do mycia żeliwnych mini-cocotte można często stosować płyn z dodatkiem kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Do potężniejszych zabrudzeń użyj też sody oczyszczonej (dodanej do wyżej opisanego roztworu).
  • Jeśli coś mocno przywrze do małego naczynia, wlej wodę i przez kilka minut podgrzewaj ją na niewielkiej mocy palnika. Zabrudzenia zejdą same, bez szorowania.
  • Gdy umyjesz garnuszek, wewnątrz, na czarnej glazurze mogą się pojawić białe smugi. To efekt demineralizacji warzyw, czy mięs, który nijak nie szkodzi jedzeniu i garnuszkowi. Użyj papierowego ręcznika nasączonego olejem jadalnym. Przetrzyj wnętrze naczynia, odczekaj moment, umyj je i wysusz.
  • W żeliwnych garnuszkach nie wolno przechowywać jedzenia w lodówce. Wykorzystaj do tego, np., system Fresh & Save.