Black 5000 MCD 67 - Damasceński 132-warstwowy, mistrzowski nóż uniwersalny Shotoh, 13 cm, Miyabi

1270
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Japońska marka Miyabi to prawdziwy wirtuoz kowalstwa. To, co potrafią wykuć jej mistrzowie w japońskim mieście Seki, przekroczyło wyobrażenie o prawdziwie ostrym nożu. Choć Miyabi jest nową marką w świecie liczących sobie wieki tradycji firm parających się kowalstwem, jej noże zmieniły raz na zawsze uniwersum japońskich ostrzy.

Seria damasceńskich, 132-warstwowych, mistrzowskich noży 5000 MCD Black 67 przesunęła granice świetności noża jako takiego. Czernione ostrza z nadzwyczaj malowniczym dziwerem charakteryzuje ponad ekstremalna ostrość. To, jak potrafią kroić te noże, zarezerwowane dotychczas było dla ostrzy kilku lub nawet kilkunastokrotnie droższych.

Ręcznie kute noże z serii 5000 MCD Black 67 mają twardość na kosmicznym wręcz poziomie aż 66 stopni HRC w skali Rockwella. Ostrza powstają z ręcznie kutej, wysokowęglowej, proszkowej stali MicroCabridge® MC66, wynalazku marki Miyabi. Stąd nikogo, kto używa tych noży, nie dziwi, że, krojąc na drewnianych deskach, można je ostrzyć nawet raz na 5-6 miesięcy.

Niezwykły, fascynujący dziwer na ciemnej klindze genialnie komponuje się z perfekcyjnie wyprofilowaną rękojeścią z popielnego jesionu, który wygląda, jak liczący sobie kilka milionów lat kamień.

Krojenie nożami Miyabi 5000 MCD Black 67 to swoiste misterium. Każdy, kto chwycił w rękę specyficznie ukształtowany, 13-centymetrowy nóż uniwersalny, nazywany też nożem Shotoh, twierdzi, że przeszedł na zupełnie nowy poziom kulinarnego wtajemniczenia. Ukrojenie plastra o grubości 1/5 milimetra nie jest w tym przypadku niczym trudnym. A jednak nadzwyczajne jest, że noże z tej serii są ostrzone dwustronnie, czyli niejako pokonały wszelkie stawiane przed nimi ograniczenia.

CO SPRAWIA, ŻE 132-WARSTWOWY
NÓŻ UNIWERSALNY MIYABI BLACK
ROZKOCHUJE MIŁOŚNIKÓW GOTOWANIA

Miyabi 5000mcd black do miesa presti%c5%bcowa kuchnia

 

 

  • unikatowe noże w wyjątkowo kuszącej cenie
  • 132 warstwy stali kutej przez mistrzów rzemiosła
  • damasceńska stal wysokowęglowa MicroCabridge MC66
  • twardość stali - aż 66 stopni HRC w skali Rockwella
  • zjawiskowy uchwyt z jesionu popielnego
  • ostrość - ponad ekstremalna

PRZEZNACZENIE 132-WARSTWOWEGO
NOŻA SHOTOH MIYABI BLACK

Do warzyw prestizowa kuchnia v2

NÓŻ DO KROJENIA
NIEWIELKICH WARZYW
I OWOCÓW

Warzywa owoce prestizowa kuchnia v2

NÓŻ DO OBIERANIA
WARZYW I OWOCÓW

Do food designu prestizowa kuchnia v2

NÓŻ DO DEKORACYJNEGO
KROJENIA I FOOD DESIGNU

Do krojenia sera pomidora prestizowa kuchnia v2

NÓŻ DO KROJENIA
SERA, POMIDORÓW
I WĘDLIN

Do krojenia miesa w kawalki prestizowa kuchnia v2

NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ

Uniwersalny n%c3%b3%c5%bc shotoh 13 cm kuty ze 132 warstw stali damasce%c5%84skiej miyabi black 5000 mcd 67 lifestyle

CZYM OCZARUJE CIĘ NÓŻ SHOTOH MIYABI 5000 MCD BLACK

  • Ten doskonale ostry, zadziorny w formie nóż uniwersalny posłuży, nade wszystko, jako nóż niezbędny przy szykowaniu kanapek – dzięki niemu pokroisz idealnie równe plastry, np., pomidora, sera, wędlin, czy ogórków.
  • Niedługie ostrze służy dokładnemu krojeniu mniejszych porcji mięsa bez kości, dzieleniu go na kawałki, cienkie paski, czy plastry.
  • Nóż Shotoh sprawnie pokroi niewielkie warzywa, czy owoce.
  • Ten nóż przyda się wyśmienicie, gdy szykujesz, np., paprykę na leczo i w krótkim czasie musisz usunąć sporą ilość gniazd nasiennych z warzyw.
  • Shotoh ceniony jest zarówno przez osoby o drobnej posturze, które wykorzystują go jako krótki nóż kucharza oraz mężczyzn o sporych dłoniach, którym służy z kolei jako nóż do obierania warzyw i owoców.

Materiał

  • rdzeń - stal proszkowa MicroCabridge MC66
  • ostrze - 132-warstwy naprzemiennie skuwanej stali wysokowęglowej
  • rękojeść - ozdobne drewno jesionu popielnego

Wymiary

  • długość ostrza - 13 cm

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

ZACHWYT BEZ KOŃCA
CZYLI O DAMASCEŃSKIEJ STALI
132-WARSTWOWYCH NOŻY MIYABI BLACK

1 cechy linii no%c5%bcy miyabi 5000 black 67

MAJSTERSZTYK SZTUKI KOWALSKIEJ

Japońskie, damasceńskie, mistrzowskie noże z linii Miyabi Black 5000 MCD 67, kute ze 132 warstw stali wysokowęglowej, zdają się przeczyć wszelkim zasadom metalurgii. Bardzo rzadko udaje się zahartować luksusową stal tak, by ręcznie kute noże osiągnęły zawrotną wręcz twardość 66 stopni HRC w skali Rockwella.

Niedorzecznie wręcz ostre noże są prawdziwym arcydziełem sztuki kowalskiej. Oferowane są, co zdumiewające, w cenach przynajmniej 2-3 krotnie niższych, niż przyszłoby nam zapłacić za tak luksusowe noże innej marki. Czernione ostrza z przepięknym damasceńskim dziwerem czarują miliony miłośników perfekcyjnego krojenia.

KOMPLETNIE UNIKATOWE NOŻE

  • 132-warstwowe japońskie noże Black 5000 MCD 67 to, na razie, szczyt osiągnięć znanej, japońskiej marki Miyabi
  • rdzeń damasceńskich, dwustronnie ostrzonych, nierdzewnych noży powstał ze stali proszkowej MC67, którą otaczają naprzemiennie skuwane warstwy hartowanej w lodzie stali wysokowęglowej
  • te absolutnie niezwykłe mistrzowskie noże osiągają zawrotną twardość aż 66 stopni HRC w skali Rockwella, co klasyfikuje je w wąskim gronie najostrzejszych i najtwardszych kutych noży świata
2 stal no%c5%bcy miyabi 5000 black 67
  • noże z linii Miyabi Black 5000 MCD 67 są wybitne w każdym calu – czaruje niepolerowana, ciemna klinga, która w niezwykły sposób eksponuje damasceński dziwer
  • te noże robią niezwykłe wrażenie – obcuje się tu z prawdziwym kunsztem tradycyjnego, japońskiego rzemiosła, które istnieje w organicznej symbiozie z odkryciami współczesnej, bardzo zaawansowanej technologicznie metalurgii
  • linia Black budzi od 2016 roku nieustanny entuzjazm zarówno mistrzów kuchni, zawodowych kucharzy, sushi-masterów, jak i wszystkich kochających gotować, którzy potrafią docenić najwyższej klasy ostrza
  • te przepiękne noże są nieco pierwotne, dzikie, zdają się być ostrzami, do których trzeba podejść z należytym szacunkiem, co nie jest dziwne, bo nie wybaczają błędów – są nieludzko ostre, a co za tym idzie – czasem i krwiożercze
  • marka Miaybi dołożyła wszelkich starań, by najbardziej optymalnie dobrać rękojeść do stylistyki czernionych ostrzy z linii 5000 MCD Black
  • wybór padł na drewno jesionu popielnego, który, po ręcznym pasowaniu i szlifowaniu, do złudzenia przypomina polerowany kamień lub liczące sobie miliony lat drewno kopalne
  • jednym z wyznaczników prestiżu najwyższej klasy japońskich noży jest fakt, że rękojeść stabilizowana jest ręcznie wbijanym kołkiem mekuga, który zdobi niepowtarzalny mosaic pin
  • trzonek z jesionu popielnego jest lekko eliptyczny, tak doskonale wyprofilowany, że nożami z tej linii można kroić całymi godzinami, bez poczucia jakiegokolwiek dyskomfortu

SPECJALISTA DAJE WSKAZÓWKI,
JAK OSTRZYĆ DAMASCEŃSKI NÓŻ
MIYABI BLACK 5000 MCD 67

3 ostrzenie linii no%c5%bcy miyabi 5000 black 67

NOWY POZIOM OSTROŚCI

Unikatowo ostre noże Miyabi Black 5000 MCD 67 musisz ostrzyć na najlepszych kamieniach syntetycznych, bo tylko one podołają starciu z tą piekielnie twardą stalą. Kilka pociągnięć klingi po kamieniu i ostrze Miyabi pokaże, co oznacza prawdziwie ostry nóż.

Tym, którzy boją się ostrzyć przepiękne, 132-warstwowe noże Miaybi podpowiemy, że można się tego nauczyć w domu, w mgnieniu oka. Wystarczy poćwiczyć na starych ostrzach. Tej klasy noże warto ostrzyć samemu, bo włoży się w to odpowiednio dużo zaangażowania.

SPECJALISTA RADZI, JAK UŻYWAĆ
DAMASCEŃSKIEGO NOŻA SHOTOH
MIYABI BLACK 5000 MCD 67

Ostrzenie na kamieniach prestizowa kuchnia v2

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

Kroic na drewnanych deskach prestizowa kuchnia v2

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

Pulpity listwy magnetyczne prestizowa kuchnia v2

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

Nie kroic miesa z koscia prestizowa kuchnia v2

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

Nie kroic mrozonek prestizowa kuchnia v2

NIE KRÓJ
MROŻONEK

Nie myc w zmywarce prestizowa kuchnia v2

NIE MYJ
W ZMYWARCE

4 u%c5%bcywanie i konserwacja linii no%c5%bcy miyabi 5000 black 67

KULTYWUJ CHWILE Z NOŻEM MIYABI BLACK 5000 MCD 67

  • mistrzowskie, unikatowe noże z serii Miyabi Black 5000 MCD należy ostrzyć wyłącznie na odpornych na ścieranie kamieniach syntetycznych (dobrał je nasz specjalista, patrz poniżej), dzięki którym noże zachowają ostrość nawet i przez 20-24 tygodnie
  • nie oddawaj noży do ostrzenia w punktach dorabiania kluczy, czy małych, niewyspecjalizowanych warsztatach, bo niefachowa ręka i mechaniczne ostrzałki mogą zniszczyć nóż
  • do ostrzenia używaj kamieni o gradacjach 1000, 3000, a do nadania im ekstremalnej ostrości kamieni 5000 lub 8000
  • długo nieostrzone noże Miyabi naprawiaj na kamieniach o ziarnistości 250 lub 400; później użyj kamieni o wyższych gradacjach
  • 132-warstwowymi, damasceńskimi nożami Miyabi Black 5000 MCD 67 krój wyłącznie na deskach ze szlachetnych gatunków drewna, np. hinoki, teaku, bambusa, dębu
  • pamiętaj, by tak wysokiej klasy noże przechowywać na listwach bądź pulpitach magnetycznych, unikaj bloków szczelinowych, które mogą stępić ostrza
  • japońskimi nożami nie wolno pod żadnym pozorem kroić mięsa z kością i mrożonek
  • mistrzowskich noży Miyabi nie myje się w zmywarce, a tylko i wyłącznie ręcznie
  • choć nóż jest nierdzewny, po każdym użyciu umyj go i osusz

PRODUKTY, KTÓRE PASUJĄ DO
DAMASCEŃSKIEGO NOŻA SHOTOH
MIYABI BLACK 5000 MCD 67