Co jest takiego wyjątkowego w grillowaniu? Czym tak kuszą smakowite porcje mięsa z charakterystycznymi paseczkami? Po pierwsze mięso nie jest smażone na tłuszczu i w tłuszczu, a to, co w nim tłuste wytapia się na patelni grillowej pod wpływem wysokiej temperatury. Poza tym - grillowane mięso, które po przyrządzeniu ma czas, by chwilę „odetchnąć”, jest wiele smaczniejsze i delikatniejsze, niż smażone. I po trzecie - zachowane w grillowanej porcji soki zmiękczają oraz spulchniają włókna mięsa, dodając całości wybitnego smaku i aromatu.
Mistrz luksusowego żeliwa, francuska marka Staub, oferuje wszystkim miłośnikom „pasiastych” mięs, ryb, czy warzyw swoje kultowe, kwadratowe patelnie grillowe z serii Cherry.
Żeliwo Staub, które wypalane jest w piaskowych formach, sporo waży. To jeden z dowodów na to, że dostajesz produkt najwyższej jakości - niczym nie zanieczyszczone żeliwo. Francuskie żeliwo Staub na tyle, na ile to możliwe, pozbawione jest pęcherzyków powietrza. W efekcie grillujesz na litym, genialnie dystrybuującym ciepło materiale, który francuski producent wyposażył w powłokę nieprzywierającą.
Ta porcelanowa, ceramiczna glazura została zjednoczona z żeliwnym szkieletem w trakcie jednego z etapów ręczno-mechanicznej produkcji, czyli w czasie wypalania żeliwa w gigantycznych temperaturach. Stąd nieprzywierająca powłoka jest częścią patelni grillowej Cherry. Nie odpryśnie, jest odporna na ścieranie i zadrapania.
Grillowanie jest bardzo zdrowe, pozwala zachować niskokaloryczną dietę. Byś nie musiał przez całe dekady martwić się o swoją luksusową patelnię grillową, Staub oferuje na nią aż 30 lat gwarancji.
Żeliwne patelnie marki Staub idealnie współdziałają z każdego typu kuchenką, w tym i płytą indukcyjną. Możesz je również wstawiać do piekarnika, by podpiec, czy podgrzać ugrillowane przysmaki.
Musisz tylko pamiętać, że żeliwne patelnie mają – na samym początku działania – maleńkie wymagania. Żeliwo musi się wygrzać, czyli dostosować do kuchenki, czy piekarnika, z którymi będzie współdziałać. Przez pierwsze 2-3 grillowania nie używaj nadmiernej ilości gruboziarnistych przypraw, czy gęstych marynat lub słodkich sosów.
Zapraszamy do obejrzenia filmu o wygrzewaniu żeliwnych patelni Staub. Proces musisz przeprowadzić, by Twoje naczynie szybko zyskało pełnię funkcjonalności. Film znajdziesz poniżej.
NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ
NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ
NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ
NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ
DO PIEKARNIKA
Luksusowe patelnie grillowe marki Staub mają niezwykle wytrzymałą zewnętrzną glazurę, którą połączono z żeliwnym szkieletem w trakcie wypalania w temperaturze około 1000 stopni. Powłoka jest wyjątkowo twarda, odporna na uszkodzenia i odpryski. Przetrwa wiele lat bez śladu zużycia.
Czerwone i grafitowe patelnie są lekko połyskliwe na zewnątrz, natomiast patelnie z serii Black satynowo-czarne. Wszystkie barwniki użyte do wykańczania patelni grillowych są w 100% naturalne. Powleczone cienką warstwą bezbarwnego, zabezpieczającego je lakieru, nie blakną przez całe dekady.
Wygodne, kwadratowe patelnie grillowe, francuskiej marki Staub, zapewnią ci rewolucyjne doznania smakowe. Grillowanie na żeliwie Staub jest banalnie proste. Pomaga w tym powstała na bazie szklanej emulsji nieprzywierająca powłoka. Dzięki niej tłuste mięsa, czy ryby możesz grillować bez dodatku oleju. Wysokie żeberka patelni Square Grill dokładnie wytopią tłuszcz z grillowanych steków, czy filetów z ryb, więc w efekcie zyskasz perfekcyjnie smakujące, niskokaloryczne mięso.
Ci wszyscy, którzy wolą grillowane chude mięsa - filet z kurczaka, pierś z indyka, delikatne ryby, czy owoce morza, powinni pamiętać, żeby posmarować patelnię Square Grill cieniutką warstwą tłuszczu. Wystarczy użyć do tego kilku kropli dobrego jakościowo oleju i rozprowadzić go pędzelkiem po całej powierzchni patelni. Chodzi o to, by nie przegrzać patelni, na której w minimalnym tylko stopniu będzie się wytapiał tłuszcz z chudych gatunków mięs.
NIEPRZYWIERAJĄCA GLAZURA UŁATWIA GRILLOWANIE
STOSUJ DREWNIANE
UTENSYLIA
STOSUJ NYLONOWE
UTENSYLIA
NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA
NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST
NIE UŻYWAJ OSTRYCH
SZCZOTEK i GĄBEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE
NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE
UŻYWAJ RĘKAWIC
KUCHENNYCH
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Od wielu lat sprawdzamy i testujemy żeliwne patelnie, więc wiemy o nich naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.