• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

EBH - 61-warstwowy, mistrzowski nóż Gyutoh 21 cm, stal VG-10, Takeshi Saji

2699
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 2 699 zł
Zapytaj o dostępność
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Jeśli szukasz ortodoksyjnych, prawdziwych japońskich noży, na pewno trafisz na dzieło rąk słynnego mistrza kowalstwa, Takeshi Saji. Ten legendarny twórca unikatowych noży został uhonorowany przez Japońskie Ministerstwo Gospodarki, Handlu i Przemysłu w 1992 roku tytułem Dentoukougeishi, czyli Mistrza Tradycyjnego Rzemiosła. To potężne wyróżnienie. Warto też wiedzieć, że Takeshi Saji należy do liczącego sobie ponad 7 wieków koncernu Echizen, który zrzesza najsłynniejszych japońskich rzemieślników.

Noże z serii EBH (Ebony Heban) powstają w słynnym mieście Takefu w prefekturze Fukui i są efektem ponad 50 lat doświadczeń mistrza Takeshi Saji ze stalą VG-10. Dzięki autorskiemu, opracowywanemu przez dekady procesowi kucia i hartowania stali oraz wielowiekowej tradycji, przekazywanej z pokolenia na pokolenie, noże mistrza Takeshi Saji zaskakują swoją ostrością. Co istotne, ona znacznie wykracza poza klasyczną ostrość noży ze stali VG-10.

Zwróć uwagę, jak piękny dziwer zdobi 61-warstwowo skuwaną klingę noża szefa kuchni Gyutoh. Damasceński wzór czernionej stali jest lekko rozmyty - to swoista, stylistyczna wizytówka mistrza Takeshi Saji.

Twardość tych noży wynosi 61 stopni HRC w skali Rockwella, dzięki czemu będziesz mógł ostrzyć je bardzo rzadko, bo raz na 8-12 tygodni.

Uroku tym nieco dzikim, surowym nożom dla miłośników prawdziwej, zaklętej w stali Japonii, nadaje niezwykle wygodna, formowana oktagonalnie, masywna rękojeść z hebanu. Uchwyt noża wzmacnia skuwka z bawolego rogu i zdobi ją pierścień z jasnej kości.

2699

Nóż EBH mistrza Takeshi Saji
w skrócie

 

  • noże dla miłośników ortodoksyjnych ostrzy
  • 61 warstw czernionej stali VG-10 tworzy malowniczy, oryginalny dziwer
  • 61 stopni HRC w skali Rockwella
  • rękojeść z hebanu
  • klasa ostrości - perfekcyjna (8/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

Materiał

  • rdzeń - stal VG-10
  • ostrze - 60 warstw czernionej, niepolerowanej stali VG-10
  • rękojeść - drewno hebanu, pierścień z kości i skuwka z bawolego rogu

Wymiary

  • długość ostrza - 21 cm

Przeznaczenie noża kucharza Gyutoh
z kolekcji EBH Takeshi Saji

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA

NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB

NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Noże, które nie ulegają modom
i wymagają szacunku

  • mistrz Takeshi Saji zasłynął w świecie kowali z umiejętności takiego przetwarzania stali VG-10, by była ostrzejsza, twardsza i dłużej trzymała ostrość, niż jej pierwowzór
  • na piękny, niezwykle oryginalny, niemal impresjonistycznie rozmyty, damasceński dziwer składa się 60 naprzemiennie skuwanych warstw ciemnej i nieco jaśniejszej stali VG-10
  • ostrze noża z linii EBH jest niepolerowane, co nadaje mu swoistej dzikości
  • nóż osiąga twardość 61 stopni HRC w skali Rockwella

  • do stworzenia rękojeści noży z serii EBH mistrz Takeshi Saji wybrał niezwykle twarde, odporne na czynniki zewnętrzne drewno hebanu, które stabilizuje skuwka z bawolego rogu, a zdobi subtelny pierścień z białej kości
  • ręcznie szlifowana rękojeść w formie oktagonu doskonale wpasowuje się w dłoń
  • oktagonalny uchwyt jest jednym z najpopularniejszych kształtów w przypadku klasycznych orientalnych noży

 

 

Specjalista radzi,
jak ostrzyć noże z kolekcji EBH
japońskiego mistrza Takeshi Saji

MISTRZOWSKO OBRABIANA STAL VG-10

Powszechnie funkcjonuje przekonanie, że noże o twardości do 62 stopnie HRC w skali Rockwella mogą być ostrzone na klasycznych kamieniach ceramicznych. Jednak, w przypadku serii mistrzowskich noży z linii EBH Takeshi Saji, warto użyć kamieni syntetycznych.

Efekt ostrzenia i polerowania na profesjonalnych kamieniach syntetycznych będzie bardziej spektakularny. Dodatkowo, Twój nóż zachowa perfekcyjną ostrość na wyjątkowo długi czas - minimum 8-12 tygodni.

Dowiedz się, jak dobrze
przechowywać i konserwować
noże EBH Takeshi Saji

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • ręcznie kute noże z serii EBH, powstałe z 61 warstw stali VG-10, ostrz na kamieniach syntetycznych - proponujemy gradacje 1000 i 5000 (jeśli wybierzesz kamienie Miyabi) lub 250/1000 i 3000/8000
    (produkowane w Japonii kamienie Zwilling)
  • krój na drewnianych, dobrze wysezonowanych deskach, np. z dębu, teaku, jesionu, drewna hinoki, czy bambusa
  • nie przechowuj noży EBH w szufladzie z resztą sprzętu kuchennego; wykorzystaj listwy, czy pulpity magnetyczne
  • pamiętaj, by pod żadnym pozorem nie używać tak wysokiej klasy japońskiego noża do krojenia mięsa z kością, czy mrożonek
  • noże myj tylko ręcznie, nigdy w zmywarce

Produkty pasujące
do 61-warstwowego
noża szefa kuchni z linii EBH