Jeśli szukasz ortodoksyjnych, prawdziwych japońskich noży, na pewno trafisz na dzieło rąk słynnego mistrza kowalstwa, Takeshi Saji. Ten legendarny twórca unikatowych noży został uhonorowany przez Japońskie Ministerstwo Gospodarki, Handlu i Przemysłu w 1992 roku tytułem Dentoukougeishi, czyli Mistrza Tradycyjnego Rzemiosła. To potężne wyróżnienie. Warto też wiedzieć, że Takeshi Saji należy do liczącego sobie ponad 7 wieków koncernu Echizen, który zrzesza najsłynniejszych japońskich rzemieślników.
Noże z serii EBH (Ebony Heban) powstają w słynnym mieście Takefu w prefekturze Fukui i są efektem ponad 50 lat doświadczeń mistrza Takeshi Saji ze stalą VG-10. Dzięki autorskiemu, opracowywanemu przez dekady procesowi kucia i hartowania stali oraz wielowiekowej tradycji, przekazywanej z pokolenia na pokolenie, noże mistrza Takeshi Saji zaskakują swoją ostrością. Co istotne, ona znacznie wykracza poza klasyczną ostrość noży ze stali VG-10.
Zwróć uwagę, jak piękny dziwer zdobi 61-warstwowo skuwaną klingę 15-centymetrowego noża uniwersalnego Shotoh. Damasceński wzór czernionej stali jest lekko rozmyty - to swoista, stylistyczna wizytówka mistrza Takeshi Saji.
Twardość tych noży wynosi 61 stopni HRC w skali Rockwella, dzięki czemu będziesz mógł ostrzyć je bardzo rzadko, bo raz na 8-12 tygodni.
Uroku tym nieco dzikim, surowym nożom dla miłośników prawdziwej, zaklętej w stali Japonii, nadaje niezwykle wygodna, formowana oktagonalnie, masywna rękojeść z hebanu. Uchwyt noża wzmacnia skuwka z bawolego rogu i zdobi ją pierścień z jasnej kości.
NÓŻ DO KROJENIA
NIEWIELKICH WARZYW
I OWOCÓW
NÓŻ DO OBIERANIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO DEKORACYJNEGO
KROJENIA I FOOD DESIGNU
NÓŻ DO KROJENIA
SERA, POMIDORÓW
I WĘDLIN
NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
Powszechnie funkcjonuje przekonanie, że noże o twardości do 62 stopnie HRC w skali Rockwella mogą być ostrzone na klasycznych kamieniach ceramicznych. Jednak, w przypadku serii mistrzowskich noży z linii EBH Takeshi Saji, warto użyć kamieni syntetycznych.
Efekt ostrzenia i polerowania na profesjonalnych kamieniach syntetycznych będzie bardziej spektakularny. Dodatkowo, Twój nóż zachowa perfekcyjną ostrość na wyjątkowo długi czas - minimum 8-12 tygodni.
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE