3 typy ostrzałek, na których naostrzysz japońskie noże

Istnieją trzy podstawowe typy kamieni do ostrzenia japońskich noży. Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy film, który pozwoli Ci rozpoznać 3 najważniejsze typy ostrzałek. Dowiesz się o ich zaletach i wadach. Już teraz dowiesz się, czego nie robić z kamieniami i jak nie ostrzyć, by ich nie zniszczyć (a przy okazji - by nie ucierpiał też nóż).

Niestety, każdy z omawianych w filmie typów kamieni - ceramicznych, syntetycznych i naturalnych, które służą do ostrzenia i polerowania japońskich noży - ma swoje ograniczenia. Czasem jest to cena, czasem dostępność, a w większości wypadków struktura materiału, który nie sprawdzi się albo przy danym typie stali noża, albo nie pokaże pełni swoich możliwości przy Twoim zestawie noży.

Może się zdarzyć, że dany kamień będzie zbyt dobry albo zbyt słaby w konfrontacji z Twoim nożem, czy nożami. Powiemy Ci też, dlaczego doskonałe ostrzałki nie uratują słabych noży.

Ten bardzo rozłożysty temat został niezwykle prosto i czytelnie przedstawiony przez naszego specjalistę, Krystiana, który powie, na co powinieneś zwrócić uwagę, gdy decydujesz się na kamienie ceramiczne, syntetyczne, a co Cię czeka, gdy wybierzesz kamienie naturalne.

Zapraszamy do oglądania!

Produkty powiązane z filmem