Nieprzywierające patelnie to jeden z najpopularniejszych sprzętów do smażenia, duszenia i zapiekania. Niestety, wielu gotujących zapomina o tym, że tego typu patelnie mogą pracować w określonym przedziale temperatur, nie większym, z reguły, niż 230-250 stopni Celsjusza. Powyżej takiej temperatury powłoka staje się na tyle delikatna, że możesz ją uszkodzić, czy przegrzać. To jeden z powodów, dla których wielu gotujących wiecznie wymienia patelnie na nowe.
W naszym filmie zobaczysz świetnie sprawdzającą się nieprzywierającą tytanową patelnię Alu Pro marki Demeyere. Pokażemy Ci, jak sprawnie ją rozgrzać, by powstała pyszna, puszysta jajecznica.
Smażenie przeprowadziliśmy zgodne ze sztuką - w idealnej dla jajecznicy temperaturze (smaży się ją w 140-160 stopniach). Nasz specjalista mierzył temperaturę patelni laserowym termometrem, zwanym pirometrem. To urządzenie pomaga idealnie dopasować temperaturę patelni do rodzaju potrawy, którą smażysz. I, co najważniejsze, ratuje sprzęt przed przegrzaniem, a Ciebie przed niepotrzebnymi wydatkami.
Zwróć uwagę, że jajecznica była smażona na klasycznym maśle, nie klarowanym. Masło nie spaliło się, nie zaczęło dymić, bo temperatura patelni była odpowiednia - dostosowana do smażenia jajecznicy.
Patelnie tytanowe, jak pokazana w filmie patelnia Alu Pro marki Demeyere, są wyśmienicie wręcz uniwersalne. Służą do smażenia każdego typu potrawy - warzyw, mięs, ryb, placków, naleśników, omletów, itd. Pod warunkiem, że zadbasz o temperaturę.