Jak oczyścić miedziane naczynia z patyny, nalotu i brudu

Miedziane naczynia mają taką specyficzną tendencję, że im starsze, tym lepiej gotują. Z wiekiem przychodzi im też skłonność do zmieniania koloru i ciemnienia. Taki proces nazywa się pokrywaniem patyną, czy śniedzią. Oczywiście, to utlenianie miedzi w żaden sposób nie szkodzi naczyniom. Ale niektórym gotującym wcale się to nie podoba, bo chcą, by ich miedziane garnki i patelnie były piękne i błyszczące tak, jak na początku.

W naszym filmie Krystian opowie Ci o różnych metodach czyszczenia miedzi, począwszy od tych naprawdę „wyczynowych”, wymagających czasu, aż po proste i szybkie.

W filmie nasz specjalista pokaże, jak wyczyścić miedziane naczynia marki Falk, które powstały z satynowanej, czyli szczotkowanej miedzi. A wyczyści je specjalnym czyścikiem do miedzi. Na Twoich oczach ubrudzony przez gaz kilkuletni, pokryty patyną garnek z plamami po źle użytym preparacie do czyszczenia odzyska dawną świetność. Na początku miedziany garnek z kolekcji Classic Falk wyglądał naprawdę mizernie. Po czyszczeniu trudno było go odróżnić od całkiem nowych naczyń belgijskiego producenta, które stały na blacie w naszym studio.

Zapraszamy Cię do obejrzenia filmu, który pokaże, jak miedź łatwo i pięknie się odradza.

Produkty powiązane z filmem