Europejczycy są niezwykle mocno przywiązani do swoich klasycznych ostrzałek prętowych, kółkowych, szczelinowych, czy elektrycznych. Problem w tym, że żadna z nich nie nadaje się do ostrzenia japońskich noży.
Jeśli zdecyduje się na krojenie japońskim nożem, musisz, niestety, zmienić podejście do procesu ostrzenia. Bo zakup japońskiego noża to nie koniec wydatków. Nóż japoński wymaga specjalistycznego kamienia, czy nawet całego ich zestawu. O kamieniach dowiesz się wszystkiego z naszych kolejnych filmów. Tu - na początek - bardzo istotny w naszym pojęciu poradnik, który wytłumaczy Ci, dlaczego klasyczne, znane Ci od dawna ostrzałki nie nadają się do japońskich noży. Co gorsza, możesz za ich sprawą zniszczyć nóż, o czym również dowiesz się od naszego specjalisty.
Krystian w nieco ironiczny sposób mówi o swoich doświadczeniach z ostrzałkami prętowymi, kółkowymi, czy elektrycznymi. Ale wynika to z faktu, że już długie lata temu rozsmakował się w super-ostrym krojeniu i wie, co potrafi idealny duet - kamień i japoński nóż. Stąd pewnie wybaczysz Mu szczyptę złośliwości.
Jeśli nie miałeś nigdy do czynienia z japońskimi nożami, czy ostrzałkami do nich, a planujesz ich zakup, a przy okazji w Twojej szufladzie leżą jakieś klasyczne ostrzałki, powinieneś koniecznie obejrzeć nasz film. Od razu będziesz wiele mądrzejszy i nie popełnisz błędu wielu krojących, którzy chcieli ostrzyć japoński nóż na zupełnie nie nadającej się do tego celu europejskiej ostrzałce.