Jest w Japonii bardzo, bardzo znany mistrz sushi, Giro, który zdobył aż 3 gwiazdki Michelin’a. Do jego malutkiej restauracji jest naprawdę trudno się dostać, bo ten człowiek jest już legendą. Nas jednak, teraz, interesuje nie wybitne sushi mistrza Giro, ale fakt, że przygotowuje je na tej samej od 40-tu lat desce Parker Asahi. Jak wielka była nasza radość, gdy okazało się, że te słynne deski zagoszczą wreszcie w Polsce!
Mamy deskę Asahi w naszym studio i nie możemy nacieszyć się krojeniem. Ta stworzona z syntetycznego kauczuku i drewna deska przypomina w strukturze twardą gumę. Kroi się na niej wręcz wybitnie, co docenią nade wszystko profesjonaliści. Laicy powinni wiedzieć, że deska w minimalnym stopniu daje się pociąć, więc nie rozwijają się na niej bakterie. Ma właściwości antyalergiczne, antygrzybiczne i antypleśniowe. Ma też wiele innych zalet, o których mówi w filmie nasz specjalista, Krystian. Zapraszamy do oglądania!
Jeśli życzysz sobie z kolei zobaczyć, jak nóż Suncraft radzi sobie na japońskiej desce Asahi, zajrzyj TUTAJ.