Filmy o kultowych japońskich nożach i tym, jak je oswoić

Uwielbiamy kroić prawdziwie ostrymi nożami. Dodatkowo mamy to szczęście, że nasz specjalista wie na ich temat wszystko. On sam twierdzi, że „wie prawie wszystko”, bo od 1993 roku ciągle zgłębia tajniki sztuki kowalskiej i cały czas dowiaduje się czegoś nowego. W serii filmów o japońskich nożach będziemy dzielić się z Tobą naszymi doświadczeniami, pajsą i upodobaniem do genialnych ostrzy. Powstające w naszej własnej telewizji kulinarnej filmy o japońskich nożach będą nie tylko testami, ale i wykładami na temat typów stali, jej twardości, hartowania, procesu produkcji. Stworzymy też szkołę krojenia prawdziwymi nożami i długo wyczekiwaną szkołę ostrzenia japońskich noży. Wszystko po to, by otworzyć przed Tobą zupełnie magiczny świat japońskich noży, w których nie sposób się nie zakochać.

O subiektywnie odbieranej ostrości noża

Nikt nie jest w stanie na pewno powiedzieć, czy dany nóż jest wściekle ostry, odpowiednio ostry, czy ledwie nadaje się do krojenia. Obejrzyj film o subiektywnym pojmowaniu ostrości japońskich noży.

Czytaj więcej

Noże, które podbiją każde serce - Miyabi 5000 MCD

Japońskie noże Miyabi 5000 MCD to, bezdyskusyjnie, jedne z bardziej malowniczych ostrzy tego świata. Pochodzą z japońskiego zagłębia noży, z Seki, gdzie od wieków kwitnie tradycja kucia perfekcji.

Czytaj więcej

Oswój dzikie ostrza noży z kolekcji Miyabi 5000 FCD

Wydawałoby się, że o nożach japońskich wiadomo już wszystko. Ale zdarzają się takie ostrza, które są prawdziwymi perełkami w świecie doskonałych noży. Obejrzyj film o nożach Miyabi 5000 FCD.

Czytaj więcej

Damasceńskie noże Eva Solo - duński design i japońska ostrość

Noże duńskiej marki Eva Solo to bardzo niezwykłe zjawisko. Ręcznie kute w Japonii, z japońskiej stali przez mistrzów rzemiosła, są ostre tak, jak przystało na klasyczne noże z Kraju Kwitnącej Wiśni.

Czytaj więcej

Kasumi VG-10 PRO, czyli piekielnie ostry monoblok wykuty w Seki

Japońskie noże Kasumi VG-10 PRO to prawdziwe zjawiska swojego gatunku. Wykute zostały z takim mistrzostwem, że w innych nożach potrzeba aż 33 warstw stali, by zyskać podobną twardość.

Czytaj więcej

Kasumi H.M. - japońskie noże, które zaznały mocy piekielnego młota

Ręcznie kute japońskie noże Kasumi H.M. to przykład na to, jak kowale, mający za sobą 8 wieków tradycji, podchodzą do tworzenia perfekcyjnych ostrzy. Potęga i elegancja młotkowanej stali czaruje.

Czytaj więcej

Kasumi Damascus - bardzo pracowite japońskie noże

Najstarsza japońska kuźnia w Seki, Kasumi, ma do zaoferowania swoje doskonałe, 32-warstwowe noże Damascus. Te ostrza są piękne, potężne i niemal niezniszczalne. Posłużą Ci przez całe dekady.

Czytaj więcej

To noże Kasumi, czy nie Kasumi? O surowym obliczu serii Black Hammer

Japońskie noże marki Kasumi kojarzą się od wielu dekad z bardzo klasycznymi, zeuropeizowanymi ostrzami. A tu nagle niespodzianka. Kasumi pokazało światu swoje zupełnie nowe, surowe oblicze.

Czytaj więcej
« 1