Filmy o kultowych japońskich nożach i tym, jak je oswoić

Uwielbiamy kroić prawdziwie ostrymi nożami. Dodatkowo mamy to szczęście, że nasz specjalista wie na ich temat wszystko. On sam twierdzi, że „wie prawie wszystko”, bo od 1993 roku ciągle zgłębia tajniki sztuki kowalskiej i cały czas dowiaduje się czegoś nowego. W serii filmów o japońskich nożach będziemy dzielić się z Tobą naszymi doświadczeniami, pajsą i upodobaniem do genialnych ostrzy. Powstające w naszej własnej telewizji kulinarnej filmy o japońskich nożach będą nie tylko testami, ale i wykładami na temat typów stali, jej twardości, hartowania, procesu produkcji. Stworzymy też szkołę krojenia prawdziwymi nożami i długo wyczekiwaną szkołę ostrzenia japońskich noży. Wszystko po to, by otworzyć przed Tobą zupełnie magiczny świat japońskich noży, w których nie sposób się nie zakochać.

Stalowe bambusy - noże kuźni Kataoka, które zawracają w głowach

Japończycy potrafią być odważni. Znana ze swoich stonowanych, klasycznych noży kuźnia Kataoka zaproponowała urocze noże z kolekcji Bamboo. Co o nich sądzisz? Sprawdź, co mówi nasz specjalista.

Czytaj więcej

Minimalistyczna odsłona japońskich noży Miyabi - kolekcja 4000 FC

Proste i nie damasceńskie ostrze - to nie znaczy wcale, że są mało intrygujące, czy nie budzące zachwytu… Linia 4000 FC marki Miyabi czaruje swoją prostotą. Sprawdź, czy Ci się spodoba!

Czytaj więcej

Szkoła krojenia #2 - jak kroić nożem Nakiri

Nóż Nakiri jest absolutnie niezastąpiony, jeśli kochasz warzywa, owoce, czy zioła. Jeśli siekanie i szatkowanie masz we krwi, nóż Nakiri to coś dla Ciebie. W naszym filmie - różne techniki krojenia.

Czytaj więcej

Jak kroi nóż kucharza Tamahagane SAN marki Kitaoka?

Obejrzyj film, w którym Krystian pokazuje, jak sprawnie i delikatnie przechodzi przez krojone produkty nóż japońskiej marki Kataoka. Dziś testujemy ostrze z kolekcji Tamahagane SAN.

Czytaj więcej

Noże, które już dawno przeszły do legendy - kolekcje IW i YBB mistrza Takeshi Saji

Są na świecie noże-legendy, które zyskały sobie niezwykłą sławę już za życia ich twórcy. Zapraszamy do obejrzenia filmu o dwóch kolekcjach noży mistrza klasycznego rzemiosła, słynnego Takeshi Saji.

Czytaj więcej

Szkoła krojenia #1 - podstawowe błędy krojących

Wielu krojących walczy z nożem. Niektórzy przyznają, że krojenie nie sprawia im najmniejszej przyjemności, czasem bywa wręcz męką. Wielu, niestety, nie ma pojęcia, jak kroić. Zmienimy to!

Czytaj więcej

Nóż musi być wygodny! Kilka słów o trzonkach japońskich noży

Naturalne jest, że przymierzamy buty, ubrania, zegarki i różne dodatki. A nóż? Nie warto go „przymierzyć”, by sprawdzić, jak leży w dłoni? W naszym filmie trochę informacji o tym problemie.

Czytaj więcej

8 podpowiedzi, jak wybrać upragniony, może jedyny, japoński nóż

Wielu poszukujących japońskiego noża nie ma świętego pojęcia, jak się za to zabrać. Bywa, że dokonują wyboru po omacku, a potem żałują wydanych pieniędzy. Radzimy, jak wybrać świadomie.

Czytaj więcej
« 1 3 4 5 6