Filmy o kultowych japońskich nożach i tym, jak je oswoić

Uwielbiamy kroić prawdziwie ostrymi nożami. Dodatkowo mamy to szczęście, że nasz specjalista wie na ich temat wszystko. On sam twierdzi, że „wie prawie wszystko”, bo od 1993 roku ciągle zgłębia tajniki sztuki kowalskiej i cały czas dowiaduje się czegoś nowego. W serii filmów o japońskich nożach będziemy dzielić się z Tobą naszymi doświadczeniami, pajsą i upodobaniem do genialnych ostrzy. Powstające w naszej własnej telewizji kulinarnej filmy o japońskich nożach będą nie tylko testami, ale i wykładami na temat typów stali, jej twardości, hartowania, procesu produkcji. Stworzymy też szkołę krojenia prawdziwymi nożami i długo wyczekiwaną szkołę ostrzenia japońskich noży. Wszystko po to, by otworzyć przed Tobą zupełnie magiczny świat japońskich noży, w których nie sposób się nie zakochać.

Noże Revolution Mcusta Zanmai dla lubiących ostre wrażenia

Niektórzy lubią bardzo ostre krojenie. Niektórzy obawiają się krojących powietrze noży. Dla tych pierwszych znana kuźnia Mcusta Zanmai stworzyła swoją luksusową serię noży Revolution.

Czytaj więcej

Jak stopnie HRC mają się do ostrości noża?

Czy duża ilość stopni HRC w skali Rockwella oznacza, że dany nóż będzie wściekle ostry? Czy wartość HRC uda się podnieść, gdy użyje się odpowiednio zaawansowanej ostrzałki? Odpowiadamy w filmie.

Czytaj więcej

Jak kroi damasceński, japoński nóż Miyabi 5000 MCD Black 67?

Nóż o twardości stali na poziomie 66 HRC w skali Rockwella i powalającej wręcz ostrości, która utrzymuje się całymi miesiącami, to prawdziwe zjawisko. Chcesz nim pokroić? Zapraszamy!

Czytaj więcej

Popisowe, najostrzejsze noże marki Miyabi - seria 5000 MCD Black 67

Ten, kto choć raz miał w ręku nóż Miyabi z kolekcji 5000 MCD Black 67, nie potrafi o nim zapomnieć. Doświadczenie krojenia takim ostrzem wymyka się definicjom. Plus - przepiękny damast i rękojeść!

Czytaj więcej

Jak kroi nóż uniwersalny Miyabi 5000 FCD?

Mały nóż, a kroi, jak szalony. Obejrzyj nasz film, a przekonasz się, co potrafi poręczny, damasceński nóż uniwersalny z serii 5000 FCD japońskiej marki Miyabi. Samo krojenie, bez naszego komentarza.

Czytaj więcej

Jak kroi nóż kucharza Elegancia marki Suncraft?

Japoński nóż kucharza, Elegancia, marki Suncraft, to - jak mawiają ci, którzy się z nim zetknęli - prawdziwa maszyna do krojenia. Jego masa sprawia, że kroi niemal sam. Jak mu idzie? Zobacz sam!

Czytaj więcej

Saya na noże - luksusowy dodatek do ostrzy japońskiej marki Mcusta Zanmai

Jeśli do japońskiego noża dokupisz sayę, automatycznie ostrze zyskuje na prestiżu. Wszystko jednak zależy od tego, jak wykonano sayę. Oglądaj nasz film o sayach wyjątkowej marki Mcusta Zanmai.

Czytaj więcej

Ultimate Aranami marki Mcusta Zanmai - japońskie noże, które na stałe zmieniły krojenie

Aranami Ultimate to noże, jakich jeszcze nie było. Dla japońskich mistrzów kowalstwa nie ma rzeczy niemożliwych. Rzemieślnicy marki Mcusta Zanmai na nowo stworzyli ideę japońskiego noża.

Czytaj więcej
« 1 3 4