Filmy o kultowych japońskich nożach i tym, jak je oswoić

Uwielbiamy kroić prawdziwie ostrymi nożami. Dodatkowo mamy to szczęście, że nasz specjalista wie na ich temat wszystko. On sam twierdzi, że „wie prawie wszystko”, bo od 1993 roku ciągle zgłębia tajniki sztuki kowalskiej i cały czas dowiaduje się czegoś nowego. W serii filmów o japońskich nożach będziemy dzielić się z Tobą naszymi doświadczeniami, pajsą i upodobaniem do genialnych ostrzy. Powstające w naszej własnej telewizji kulinarnej filmy o japońskich nożach będą nie tylko testami, ale i wykładami na temat typów stali, jej twardości, hartowania, procesu produkcji. Stworzymy też szkołę krojenia prawdziwymi nożami i długo wyczekiwaną szkołę ostrzenia japońskich noży. Wszystko po to, by otworzyć przed Tobą zupełnie magiczny świat japońskich noży, w których nie sposób się nie zakochać.

Wyśmienite noże w bardzo przyzwoitej cenie - Suncraft Professional

Japońska marka Suncraft proponuje miłośnikom super-ostrego krojenia wysublimowaną, minimalistyczną linię noży Professional. Gratka dla tych, którzy szukają świetnie wycenionych ostrzy.

Czytaj więcej

Ręcznie kute noże mistrza Tomoo Matsumura, czyli niepokorne ostrza z Atelier Tojiro

Kolejne niszowe japońskie noże, obok których nie da się przejść obojętnie. Stal w rękach mistrza Tomoo Matsumura staje się tajemnicza, mistyczna i nieco też niegrzeczna. Obejrzyj nasz film.

Czytaj więcej

Tojiro Shippu - wyjątkowo subtelne japońskie noże

Wielowarstwowe, damasceńskie noże zawsze kuszą estetyką i ostrością. Nie inaczej ma się rzecz z prawdziwie japońskimi, a bardzo subtelnymi nożami z kolekcji Tojiro Shippu. Obejrzyj nasz film.

Czytaj więcej

Chociaż PRO, to nie tylko dla profesjonalistów - japońskie noże Tojiro

Noże z kolekcji PRO słynnego japońskiego producenta, Tojiro, to przykład bezkompromisowego połączenia stali VG-10 ze specjalistycznym, tworzonym przez inżynierów laminatem.

Czytaj więcej

Stalowe bambusy - noże kuźni Kataoka, które zawracają w głowach

Japończycy potrafią być odważni. Znana ze swoich stonowanych, klasycznych noży kuźnia Kataoka zaproponowała urocze noże z kolekcji Bamboo. Co o nich sądzisz? Sprawdź, co mówi nasz specjalista.

Czytaj więcej

Minimalistyczna odsłona japońskich noży Miyabi - kolekcja 4000 FC

Proste i nie damasceńskie ostrze - to nie znaczy wcale, że są mało intrygujące, czy nie budzące zachwytu… Linia 4000 FC marki Miyabi czaruje swoją prostotą. Sprawdź, czy Ci się spodoba!

Czytaj więcej

Szkoła krojenia #2 - jak kroić nożem Nakiri

Nóż Nakiri jest absolutnie niezastąpiony, jeśli kochasz warzywa, owoce, czy zioła. Jeśli siekanie i szatkowanie masz we krwi, nóż Nakiri to coś dla Ciebie. W naszym filmie - różne techniki krojenia.

Czytaj więcej

Jak kroi nóż kucharza Tamahagane SAN marki Kitaoka?

Obejrzyj film, w którym Krystian pokazuje, jak sprawnie i delikatnie przechodzi przez krojone produkty nóż japońskiej marki Kataoka. Dziś testujemy ostrze z kolekcji Tamahagane SAN.

Czytaj więcej
« 1 3 4 5 6