• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
Każda paczka jest ubezpieczona
Każda wysyłka gratis

Jak ostrzyć japońskie noże

Z jaką siłą naciskać na nóż przy ostrzeniu na kamieniach

Okazuje się, że ostrzenie ostrzeniu nie równe. Musisz wiedzieć, z jakąś siłą naciskać na ostrze leżące na kamieniu o danej gradacji kamienia. Bo, co ważne, każda gradacja wymaga nieco innego nacisku.

Czytaj więcej

Ile czasu musisz poświęcić na ostrzenie noża

Ostrzenie japońskich noży na kamieniach ceramicznych lub syntetycznych to bardzo przyjemna czynność. Można się w niej zapamiętać i przesadzić z długością ostrzenia. O tym mówi nasz ekspert.

Czytaj więcej

Czy nóż do pieczywa wymaga ostrzenia?

Czy ząbkowany nóż do pieczywa trzeba ostrzyć tak samo często, jak klasyczne noże? Otóż nie. Dobry, ząbkowany nóż do pieczywa będzie domagał się ostrzenia po kilku, czy nawet kilkunastu latach!

Czytaj więcej

Czy i jak zabezpieczać nóż przed ostrzeniem

Niektórzy biorą byka za rogi i ostrzą swoje piękne, japońskie noże bez zbędnych wątpliwości. Choć to ich pierwszy raz, zakładają, że musi się udać. Inni boją się ostrzenia. Dziś nieco porad dla tych drugich.

Czytaj więcej

Zbyt długo moczony kamień do ostrzenia traci swoje moce

Wielu o tym nie pamięta, ale kamienie do ostrzenia japońskich noży wymają moczenia przez ściśle i precyzyjnie określoną ilość czasu. Przesadzisz, a kamień nie będzie ostrzył.

Czytaj więcej

Podstawowy błąd ostrzących, czyli nie wypiłuj dziury w kamieniu

Ostrzenie noży na kamieniach syntetycznych lub ceramicznych to fajne i przyjemne zajęcie. Warto jednak nieco się do niego przygotować. Nade wszystko powinieneś wiedzieć, jak NIE ostrzyć.

Czytaj więcej

Dlaczego japońskich noży nie ostrzy się na ostrzałce prętowej?

Ostrzałki prętowe, tzw. musaki, zwane popularnie stalkami, służą podostrzaniu noży. I to raczej noży europejskich. Krystian wyjaśni, dlaczego nie należy używać ich do ostrzenia japońskich noży.

Czytaj więcej

Diamentowa płyta Shapton do wyrównywania kamieni potrafi niejedno

Ostrzałki do japońskich noży muszą być, od czasu do czasu, wyrównywane, czyszczone i specjalnie pielęgnowane. Do tego służy, np., diamentowa płyta marki Shapton – specjalisty od ostrzenia.

Czytaj więcej