Czy nóż do pieczywa wymaga ostrzenia?
Czy ząbkowany nóż do pieczywa trzeba ostrzyć tak samo często, jak klasyczne noże? Otóż nie. Dobry, ząbkowany nóż do pieczywa będzie domagał się ostrzenia po kilku, czy nawet kilkunastu latach!
Czy ząbkowany nóż do pieczywa trzeba ostrzyć tak samo często, jak klasyczne noże? Otóż nie. Dobry, ząbkowany nóż do pieczywa będzie domagał się ostrzenia po kilku, czy nawet kilkunastu latach!
Niektórzy biorą byka za rogi i ostrzą swoje piękne, japońskie noże bez zbędnych wątpliwości. Choć to ich pierwszy raz, zakładają, że musi się udać. Inni boją się ostrzenia. Dziś nieco porad dla tych drugich.
Wielu o tym nie pamięta, ale kamienie do ostrzenia japońskich noży wymają moczenia przez ściśle i precyzyjnie określoną ilość czasu. Przesadzisz, a kamień nie będzie ostrzył.
Ostrzenie noży na kamieniach syntetycznych lub ceramicznych to fajne i przyjemne zajęcie. Warto jednak nieco się do niego przygotować. Nade wszystko powinieneś wiedzieć, jak NIE ostrzyć.
Ostrzałki prętowe, tzw. musaki, zwane popularnie stalkami, służą podostrzaniu noży. I to raczej noży europejskich. Krystian wyjaśni, dlaczego nie należy używać ich do ostrzenia japońskich noży.
Ostrzałki do japońskich noży muszą być, od czasu do czasu, wyrównywane, czyszczone i specjalnie pielęgnowane. Do tego służy, np., diamentowa płyta marki Shapton – specjalisty od ostrzenia.
Tytuł, gdyby ktoś nie skojarzył, nawiązuje do znaku drogowego ostrzegającego przed jeleniami, czy innymi wbiegającym pod koła stworami. My chcemy Was dziś ostrzec przed nędznymi ostrzałkami.
Nasi Klienci są uczuleni na to, by nie tępić dramatycznie swoich wyśmienitych, japońskich noży. Jednak, raz po raz zdarza się ktoś, kto woła o ratunek i pyta, jak naostrzyć nóż, który już nie kroi.