• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
Każda paczka jest ubezpieczona
Każda wysyłka gratis

Jak ostrzyć japońskie noże

Czy nóż do pieczywa wymaga ostrzenia?

Czy ząbkowany nóż do pieczywa trzeba ostrzyć tak samo często, jak klasyczne noże? Otóż nie. Dobry, ząbkowany nóż do pieczywa będzie domagał się ostrzenia po kilku, czy nawet kilkunastu latach!

Czytaj więcej

Czy i jak zabezpieczać nóż przed ostrzeniem

Niektórzy biorą byka za rogi i ostrzą swoje piękne, japońskie noże bez zbędnych wątpliwości. Choć to ich pierwszy raz, zakładają, że musi się udać. Inni boją się ostrzenia. Dziś nieco porad dla tych drugich.

Czytaj więcej

Zbyt długo moczony kamień do ostrzenia traci swoje moce

Wielu o tym nie pamięta, ale kamienie do ostrzenia japońskich noży wymają moczenia przez ściśle i precyzyjnie określoną ilość czasu. Przesadzisz, a kamień nie będzie ostrzył.

Czytaj więcej

Podstawowy błąd ostrzących, czyli nie wypiłuj dziury w kamieniu

Ostrzenie noży na kamieniach syntetycznych lub ceramicznych to fajne i przyjemne zajęcie. Warto jednak nieco się do niego przygotować. Nade wszystko powinieneś wiedzieć, jak NIE ostrzyć.

Czytaj więcej

Dlaczego japońskich noży nie ostrzy się na ostrzałce prętowej?

Ostrzałki prętowe, tzw. musaki, zwane popularnie stalkami, służą podostrzaniu noży. I to raczej noży europejskich. Krystian wyjaśni, dlaczego nie należy używać ich do ostrzenia japońskich noży.

Czytaj więcej

Diamentowa płyta Shapton do wyrównywania kamieni potrafi niejedno

Ostrzałki do japońskich noży muszą być, od czasu do czasu, wyrównywane, czyszczone i specjalnie pielęgnowane. Do tego służy, np., diamentowa płyta marki Shapton – specjalisty od ostrzenia.

Czytaj więcej

Uwaga! Źle ostrzące kamienie do japońskich noży

Tytuł, gdyby ktoś nie skojarzył, nawiązuje do znaku drogowego ostrzegającego przed jeleniami, czy innymi wbiegającym pod koła stworami. My chcemy Was dziś ostrzec przed nędznymi ostrzałkami.

Czytaj więcej

Nawet kompletnie stępiony nóż można uratować

Nasi Klienci są uczuleni na to, by nie tępić dramatycznie swoich wyśmienitych, japońskich noży. Jednak, raz po raz zdarza się ktoś, kto woła o ratunek i pyta, jak naostrzyć nóż, który już nie kroi.

Czytaj więcej