Dlaczego na rynku nie ma noży o twardości powyżej 68 HRC?
Wielu krojących ma ambicję, by kupić sobie nóż o maksymalnej wręcz twardości stali. Kiedyś ktoś pytał, czy da się dostać noże twardości powyżej 68 HRC? Krystian wyjaśni, dlaczego się nie da.
Wielu krojących ma ambicję, by kupić sobie nóż o maksymalnej wręcz twardości stali. Kiedyś ktoś pytał, czy da się dostać noże twardości powyżej 68 HRC? Krystian wyjaśni, dlaczego się nie da.
Nóż Beyond, japońskiej kuźni Mcusta Zanmai, to prawdziwy kameleon. Odsłonięty rdzeń barwi się, szczególnie po krojeniu kwaśnych produktów. Dzięki temu nóż będzie po czasie wyglądał intrygująco.
Bywają japońskie noże, które szokują ostrością już po pierwszym krojeniu. Do tej grupy należą, niewątpliwie, młotkowane ostrza z malowniczej serii 6000 MCT marki Miyabi. Obejrzyj nasz film.
Japońskie noże Haiku Kurouichi Tosa mają za sobą naprawdę burzliwą historię. Niewiele brakowało, a zniknęłyby na zawsze. Trudno byłoby pogodzić się z ich stratą. Zapraszamy do oglądania filmu!
Każdy składany nóż folder, marki Mcusta, jest różny od swojej ostrej braci. Mają malownicze, damasceńskie dziwery na ostrzach, wyśmienicie formowane okładziny. Aż trudno wybrać!
Czasem nawet mistrz japońskiego rzemiosła, znany z organicznego upodobania do tradycji, potrafi zrobić swoim miłośnikom psikusa i stworzyć coś, czego świat się nie spodziewał.
Noże, które wyglądają jak haftowane. Może to brzmi dziwnie, ale sam spójrz. Mistrz Takeshi Saji wkuł w trudną w obróbce stal Aogami #2 miedź i mosiądz. Efekt jest nadzwyczajny.
Czasem o istocie noża świadczy jego niezwykłe ostrze, a czasem rękojeść. W serii noży Urushi, kuźni Sakai Takayuki znajdziesz ręcznie malowane trzonki. Wyglądają wręcz popisowo.