To noże Kasumi, czy nie Kasumi? O surowym obliczu serii Black Hammer

Każdy, kto interesuje się światem japońskich noży, zna markę Kasumi i jej zeuropeizowane linie noży. Dlatego dla wielu kompletnym zaskoczeniem była seria Black Hammer, którą Kasumi dość niespodziewanie wypuściło na rynek.  Te noże tak bardzo odstają od dotychczasowego portfolio japońskiej marki Kasumi, że wydają się być przeniesione rodem ze średniowiecznej Japonii.

W linii Black Hammer wszystko jest odmienne. Kasumi pokazuje tu na powrót swój japoński pazur, dzikość, kowalski kunszt liczący sobie aż 8 wieków tradycji. Noże z kolekcji Black Hammer są surowe, niepokorne, mają dwubarwne ostrza w stylu Kurouchi (czernione), wykończone lekko polerowaną, jasną stalą wysokowęglową. Wrażenie jest piorunujące.

Do tego dochodzą pięknie formowane, niezwykle wygodne rękojeści z drewna wiśni - w jednej odsłonie noży Black Hammer ze skuwką (trzonki są oktagonalne w formie), w drugiej są jej pozbawione (trzonki są owalne).

Kasumi, jak ta marka ma w zwyczaju, zaskoczyło wszystkich miłośników noży. Do stali Aogami i Blue Paper Stell kowale dodają wolframu, by podnieść i tak już ekstremalną ostrość kling. Mikro-dodatek chromu jest z kolei odpowiedzialny za połysk ostrza i najbardziej podstawową nierdzewność.

W naszym filmie Krystian pokazuje genialną serię noży Kasumi Black Hammer. A przy okazji opowiada i uczy, jak dbać o rdzewne noże. Poznaj nowe oblicze marki Kasumi, która w linii Black Hammer pełnymi garściami czerpie ze swojej wielowiekowej tradycji.