Na nawet świeżo umytej desce kuchennej od razu rozwijają się bakterie. I jest ich po zaledwie 12 godzinach nawet 50 000 razy więcej, niż było na początku. Dlatego na pewno warto pomyśleć o antybakteryjnych i antyalergicznych, całkowicie bezpiecznych dla zdrowia deskach kuchenny. Tu, bezdyskusyjnie, prym wiodą Japończycy.
Antybakteryjne, antyalergiczne elastomerowe deski marki Hasegawa są nazywane przez producenta matami do krojenia. Są niskie i, w odróżnieniu od desek domowych i profesjonalnych tego producenta, wyjątkowo elastyczne.
Elastomer o specjalnej fakturze jest lekko porowaty, dzięki czemu produkty niemal się do niego przyklejają. Skroi się w ten sposób sprawniej i dokładniej.
Elastomer nasycany jest jonami srebra, dzięki czemu masz zapewniony niezwykle wysoki poziom antybakteryjności i antyalergiczności, co potwierdza bardzo restrykcyjny amerykański certyfikat NSF.
Deski Hasegawa słyną z tego, że na bardzo długi okres czasu zachowują ostrość noży. Nie tępią ich tak, jak deski drewniane, czy powstałe z pospolitego tworzywa. Dodatkowo deski z elastomeru bardzo mocno dbają o komfort krojącego. Deska pochłania energię noża, który uderza w elastomer. Dlatego możesz kroić długo, bez zmęczenia dłoni.
Mat do krojenia marki Hasegawa nie możesz myć w zmywarce. Musisz też pamiętać, by nie narażać ich na temperaturę wyższą, niż 70 stopni. Dodatkowo - niskie deski nie służą do mocnego, agresywnego szatkowania warzyw. Używa się ich do normalnego, codziennego krojenia.
Japońskie deski Hasegawa mają bardzo dużo zalet, o których jest mowa w naszych artykułach i filmie. Znajdziesz je poniżej.