Garnki z miedzi - marka De Buyer i prawdziwy francuski luksus

Miedziane garnki przeżywają współcześnie wielki renesans. Coraz większa grupa pasjonatów gotowania decyduje się na luksusowe zestawy miedzianych naczyń słynnej francuskiej marki De Buyer. Pierwsze szaleństwo, gdy ludzie wydawali ogromne pieniądze na meble w kuchni, mamy już za sobą. Teraz zaczął się potężny trend mądrego wyposażania się w ekskluzywny sprzęt, który wytrwa całymi latami. To gwarantują na pewno francuskie, ręcznie tworzone naczynia miedziane De Buyer, które są tak doskonałe, że wystarczą na całe życie. To nie marketing!

Wielu świadomie gotujących, ceniących sobie różnorodne techniki przyrządzania potraw, często decyduje się mieć w kuchni dwie kuchenki – gazową i indukcyjną. Tu od razu dobra wiadomość, francuski producent, marka De Buyer, stworzyła specjalną linię miedziano-stalowych naczyń, Prima Matera, które doskonale współpracują z indukcją (i każdym innym typem kuchenki).

Garnki z miedzi firmy De Buyer -  nieśmiertelne piękno

Wielka grupa gotujących to zatwardziali ortodoksi, zakładający, że tylko najbardziej naturalne paliwo, jakim jest gaz i najbardziej pierwotne źródło ciepła, jakim jest ogień, pozwolą przyrządzać świetne potrawy. Ortodoksi znajdą w ofercie marki De Buyer trzy dostosowane do klasycznych kuchenek (wszystkich, poza indukcją) linie naczyń – Inocuivre, First Clase oraz VIP. Wykonane w 90% z pięknie połyskliwej miedzi i w 10% stali (wewnątrz naczyń) garnki te różnią się stylistyką i uchwytami. Mamy do dyspozycji trzy odsłony – uchwyty ze stali, żeliwa i mosiądzu. To miedzy innymi dzięki nim naczynia De Buyer zachowały wyjątkową stylistykę retro. To garnki, które przetrwają w Twojej kuchni całe dekady.

Gotowanie w miedzianych naczyniach, z którymi, niestety, nie mogą mieć do czynienia alergicy, to prawdziwa przyjemność. Nie dość, że te ręcznie tworzone naczynia wyglądają jak małe dzieła sztuki, to potrafią w mgnieniu oka przyrządzić zarówno najprostsze, jak i najbardziej skomplikowane potrawy. Dzięki właściwościom miedzi ciepło jest genialnie dystrybuowane, wnika w głąb potrawy od pierwszych momentów gotowania, duszenia, pieczenia, czy zapiekania.

Co ugotujesz w naczyniach z miedzi?

W naczyniach miedzianych, tworzonych przez współczesnych producentów, również i markę De Buyer, pojawia się wewnątrz stal, która, znanymi tylko producentowi metodami, jest nierozerwalnie łączona z miedzią. W ten sposób unikamy styczności gotowanych produktów z miedzią, która sama z siebie, choć wygląda zjawiskowo, może doprowadzać do uczuleń.

Takie połączenie miedzi i stali spełnia nie tylko międzynarodowe wymogi organizacji dbających o certyfikację materiałów mających kontakt z żywnością, ale i przyspiesza proces gotowania.

Wielu z Was pyta, co może ugotować w naczyniach miedzianych? Otóż - zasadniczo - wszystko. Zupy, sosy, potrawy jednogarnkowe, zapiekanki. W takich naczyniach z miedzi możesz dusić, piec, zapiekać, podpiekać. Możesz również przygotowywać dżemy, domowe konfitury, kremy do ciast i tortów. To wszystko, co potrafią stalowe garnki, potrafią też i garnki miedziano-stalowe. Tyle, że te drugie jeszcze sprawniej, szybciej i dynamiczniej się rozgrzewają, automatycznie oszczędzając energię potrzebną do gotowania, smażenia, czy duszenia. 

Naczynia miedziane - rozwiązanie na lata

Trzeba powiedzieć, że dobrze używane, nie przegrzewane, często polerowane miedziane naczynia (do tego wykorzystuje się specjalne pasty do miedzi) wytrwają, całkiem i dosłownie, przez całe dekady. Trzeba się liczyć z tym, że garnki będzie można zostawić w spadku nawet i wnukom. Nie dziwi, że dobrze użytkowane miedziane naczynia mają i po 100, czy 120 lat. I cały czas doskonale gotują.

Owszem, naczynia miedziane znanych i cenionych producentów są drogie. Ale dostajesz za to jakość, która nie przemija. I ten styl, który - po prostu - powala. Nie sposób nie rozkochać się w miedzianych garnkach, bo odmieniają każdą kuchnię. Od tej retro, w stylu prowansalskim, włoskim, aż po skrajnie nowoczesną, bardzo ascetyczną, wręcz surową.

 

« 1 3 4
« 1 3 4