Granitowe i tytanowe woki Ballarini z powłokami non-stick

W%c5%82oskie woki granitowe i tytanowe marki ballarini

Współcześni producenci naczyń, ci, którzy z pasją podchodzą do kwestii gotowania i wyposażania kuchni w bezpieczne dla zdrowia garnki i patelnie, mają w swojej ofercie również woki. Włoska marka Ballarini kusi nieprzywierającymi wokami, które wyposażone są w dwa typy powłok. Pierwszą jest wielowarstwowa powłoka granitowa, z której słynie jej wynalazca, włoska marka Ballarini. Druga powłoka nieprzywierających woków jest wzmacniana tytanem. Obie, niezwykle odporne na zarysowania i uszkodzenia są, oczywiście, bardzo bezpieczne dla zdrowia.

Opatentowane powłoki dla alergików

Z woków Ballarini z serii naczyń Premium - Portofino i Taormina - mogą bez obaw korzystać alergicy, osoby cierpiące na przeróżne schorzenia przewodu pokarmowego, czy układu trawiennego. Zarówno powłoki granitowe (woki Portofino), jak i tytanowe (woki Taormina) nie zawierają w sobie związków niklu, metali ciężkich, czy piekielnie szkodliwych i niebezpiecznych dla zdrowia pochodnych teflonu. Między innymi kwasu perfluorooktanowego, o którego braku świadczy certyfikat PFOA-Free.

Niezwykle odporne na uszkodzenia i ścieranie powłoki pozwolą Ci smażyć, czy dusić w woku z użyciem minimalnej ilości tłuszczu. A przy tłustych mięsach, czy rybach możesz smażyć i bez niego.

Ciekawe konstrukcje powłok non-stick marki Ballarini

Włoski producent zasłynął ze swoich opatentowanych rozwiązań. Obie powłoki - i granitowa i tytanowa - są wielokrotnie nakładane i specjalnie wzmacniane. I faktycznie, sprawdziliśmy, są niezwykle twarde i odporne na wszelkiego typu uszkodzenia. Szczegółowo o powłokach piszemy przy każdym z produktów w tej kategorii. Tutaj warto wspomnieć, że powłoki granitowe i tytanowe, pokrywające woki Ballarnini, są odporne do temperatury 250 stopni Celsjusza. Musisz pamiętać, by nie przegrzewać woka, zwłaszcza na indukcji.

Nowoczesne szkielety woków

Istota woka leży w tym, że całe, potężne naczynie musi rozgrzewać się w tym samym tempie, od środka, po brzegi. Dlatego wok musi być stworzony z materiału, który idealnie dystrybuuje ciepło i kieruje je wprost w potrawę. Z tego względu Ballarini zastosował aluminium jako szkielet swoich woków. Ale nie mówimy tu o pospolitym, szkodliwym dla zdrowia aluminium, ale o jego nowych odmianach. I tak w naczyniach Portofino pod granitową powłoką kryje się szkielet z kutego aluminium. Z kolei seria tytanowa, Taormina, ma szkielet z odlewanego na zimno aluminium. Oba materiały są bezpieczne dla zdrowia i żywności.

Odlew aluminium i kute aluminium same z siebie nie są ferromagnetyczne, więc Ballarini wyposażył woki z kolekcji Portofino i Taormina w stalowe dna, które umożliwiają im pracę na indukcji. Oczywiście, oba woki wykorzystasz również na każdym innym typie kuchenki.

Długa gwarancja i świetna cena

Tym, co zdecydowanie wyróżnia produkty klasy Premium marki Ballarini, w tym przypadku nieprzywierające woki, jest bardzo długa, bo 10-letnia gwarancja. Trzymając w ręku te produkowane wyłącznie we Włoszech naczynia, przestajesz się dziwić, że producent oferuje aż tak długą gwarancję. Świetne wykonanie, budzące zaufanie, masywne konstrukcje, bardzo niezawodne powłoki - powiemy szczerze, że Ballarini przekracza oczekiwania. I to wszystko w naprawdę doskonałej cenie. Inni producenci luksusowych naczyń zbliżają się do poziomu normalnych cen marki Ballarini, gdy urządzają hiper-wyprzedaże.

Możemy z czystym sumieniem rekomendować woki Ballarini jako zakup na całe lata. I to zakup, który nie rozczaruje nawet wymagających pasjonatów orientalnych dań.