Są w Japonii kuźnie, które do dziś kują noże metodami znanymi z XII, czy XIII wieku. Należą do nich kuźnie w magicznym, górzystym, a surowym regionie Tosa. Tam powstają niepowtarzalne ostrza z serii Haiku Kurouchi Tosa.
Maleńkie, rodzinne kuźnie kują ręcznie, w skomplikowanym i czasochłonnym procesie produkcji, noże z bardzo trudnej w obróbce stali wysokowęglowej Blue Steel Aoko łączonej warstwowo z żelazem. Tej specyficznej mieszance materiałów noże z serii Kurouchi Tosa zawdzięczają swoją egzotyczną estetykę i swoistą dzikość.
Słowo „kurouchi” znaczy po japońsku „niby czarny”. Klingi niepolerowanych noży mają przeróżne kolory - od czerni, przez odcienie grafitu, błękitu i zieleni. Każdy nóż jest inny.
Połączenie stali Blue Steel Aoko z żelazem i hartowanie tradycyjnymi metodami sprawia, że nóż z linii Haiku Kurouchi Tosa ma twardość 62 stopni HRC. Faktycznie, te ortodoksyjne, rdzewne noże Takumi kroją niemal same.
Noże kucharza z linii Haiku Kurouchi Tosa ostrz na wysokiej jakości kamieniach ceramicznych lub syntetycznych, a wtedy Twój nóż będzie ostry przez 8-10 tygodni. Pamiętaj tylko, by kroić na specjalnych, japońskich deskach marek Asahi, czy Hasegawa.
Malownicza klinga i lakierowane drewno magnolii, z którego wykonano rękojeści, sprawiają, że od noży Haiku Kurouchi Tosa trudno oderwać wzrok.
Pozwól sobie na nieskończoność nowych, twórczych doświadczeń w swojej kuchni.
Poniżej znajdziesz film o genialnie wyglądających i krojących, jak marzenie nożach Haiku Kurouchi Tosa. Zapraszamy do oglądania.
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA
NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB
NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
Japońskie noże Haiku Kurouchi Tosa to prawdziwy rarytas. Rdzewne noże dla wybranych.
Nie każdemu przypadną do gustu, bo wyglądają, jak ostrza kute w XIII wieku. Ciekawe, czy dołączysz do grona ich wielbicieli.
Poniżej:
- jak dbać o japońskie noże Haiku Kurouchi Tosa
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Haiku Kurouchi Tosa
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE KRÓJ OWOCÓW
CYTRUSOWYCH
NIE MYJ
W ZMYWARCE
Nasz ekspert dobrze gada, bo:
- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie