Są w Japonii kuźnie, które do dziś kują noże metodami znanymi z XII, czy XIII wieku. Należą do nich kuźnie w magicznym, górzystym, a surowym regionie Tosa. Tam powstają niepowtarzalne ostrza z serii Haiku Kurouchi Tosa.
Maleńkie, rodzinne kuźnie kują ręcznie, w skomplikowanym i czasochłonnym procesie produkcji, noże z bardzo trudnej w obróbce stali wysokowęglowej Blue Steel Aoko łączonej warstwowo z żelazem. Tej specyficznej mieszance materiałów noże z serii Kurouchi Tosa zawdzięczają swoją egzotyczną estetykę i swoistą dzikość.
Słowo „kurouchi” znaczy po japońsku „niby czarny”. Klingi niepolerowanych noży mają przeróżne kolory - od czerni, przez odcienie grafitu, błękitu i zieleni. Każdy nóż jest inny.
Połączenie stali Blue Steel Aoko z żelazem i hartowanie tradycyjnymi metodami sprawia, że nóż z linii Haiku Kurouchi Tosa ma twardość 62 stopni HRC. Faktycznie, te ortodoksyjne, rdzewne noże Takumi kroją niemal same.
Noże uniwersalne z linii Haiku Kurouchi Tosa ostrz na wysokiej jakości kamieniach ceramicznych lub syntetycznych, a wtedy Twój nóż będzie ostry przez 8-10 tygodni. Pamiętaj tylko, by kroić na specjalnych, japońskich deskach marek Asahi, czy Hasegawa.
Malownicza klinga i lakierowane drewno magnolii, z którego wykonano rękojeści, sprawiają, że od noży Haiku Kurouchi Tosa trudno oderwać wzrok.
Pozwól sobie na nieskończoność nowych, twórczych doświadczeń w swojej kuchni.
Poniżej znajdziesz film o genialnie wyglądających i krojących, jak marzenie nożach Haiku Kurouchi Tosa. Zapraszamy do oglądania.
NÓŻ DO KROJENIA
NIEWIELKICH WARZYW
I OWOCÓW
NÓŻ DO OBIERANIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO DEKORACYJNEGO
KROJENIA I FOOD DESIGNU
NÓŻ DO KROJENIA
SERA, POMIDORÓW
I WĘDLIN
NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ
Japońskie noże Haiku Kurouchi Tosa to prawdziwy rarytas. Rdzewne noże dla wybranych.
Nie każdemu przypadną do gustu, bo wyglądają, jak ostrza kute w XIII wieku. Ciekawe, czy dołączysz do grona ich wielbicieli.
Poniżej:
- jak dbać o japońskie noże Haiku Kurouchi Tosa
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Haiku Kurouchi Tosa
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE KRÓJ OWOCÓW
CYTRUSOWYCH
NIE MYJ
W ZMYWARCE
Nasz ekspert dobrze gada, bo:
- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie
PODMIOT ODPOWIEDZIALNY W UE
Haiku
Haiku International
Rohan 1
Steinbourg 67790
Francja
meilleur@couteau.info
https://haiku-international.com/en/
OMC Sławomir Bieroń
Nowa 3/4
biuro: Modelarzy 14 / II
44-122 Gliwice
+48 534 810 849
info@haiku-polska.pl
https://haiku-polska.pl/kontakt#kontakt
Japońskie noże słyną z wyjątkowej ostrości i precyzji, co czyni je cennym narzędziem w kuchni. Jednakże, niewłaściwe użytkowanie lub brak ostrożności może prowadzić do poważnych obrażeń. W dołączonym dokumencie .pdf możesz zapoznać się z podstawowymi zasadami użytkowania japońskich noży - znajdziesz tu prostą instrukcję obsługi. Pamiętaj, że naszą autorską, bardzo szczegółową instrukcję obsługi otrzymasz zaraz po wysłaniu do Ciebie zamówionego w naszym sklepie noża. Zawiera szereg dodatkowych podpowiedzi, poradników rozwijających wiedzę zawartą w dołączonym w tej sekcji pliku pdf.
Dokument PDF, który możesz pobrać został sporządzony w celu spełnienia wymogów dyrektywy GPSR (General Product Safety Regulation) i ma na celu informowanie Klientów sklepu internetowego PrestiżowaKuchnia.pl o potencjalnych zagrożeniach związanych z użytkowaniem japońskich noży kuchennych. Celem tego dokumentu jest zapewnienie bezpieczeństwa użytkownikom poprzez jasne i zrozumiałe przedstawienie zagrożeń oraz sposobów ich minimalizacji.