Japońska marka noży Tojiro, należąca do koncernu Fujitora, postanowiła pokazać, na co stać zatrudnionych przez nią mistrzów kowalstwa. Długo trzeba było czekać na arcydzieła kunsztu japońskich rzemieślników, które zasiliły szeregi noży nad nożami. Unikatowa, całkowicie ręcznie kuta w niedużych ilościach linia noży Handmade Exclusive Bone ze skuwanej warstwowo stali Yasuki Shirogami.
21-warstwowe, damasceńskie noże Takumi, czyli noże mistrzowskie, to przejaw najwyższej klasy perfekcji japońskiego, tradycyjnego kowalstwa. W tych niepolerowanych, dzikich nożach kryje się swoisty paradoks. Tojiro stworzyło ekstremalnie ostre noże, które, jeśli przyszłoby oceniać je pod kątem twardości stali na poziomie 60 stopni HRC w skali Rockwella, nie miałyby prawa być tak piekielnie ostre. Sporadycznie zdarza się, by twardość stali nie szła w parze z jej ostrością. Tu na pewno nie idzie. To dowód na to, że mistrzowie kowalstwa potrafią zmienić fizyczne właściwości stali. Zdumiewająca sprawa!
Klasyczny, ortodoksyjny w każdym calu krótki nóż Gyutoh jest rdzewny, więc musisz założyć, że trzeba będzie o niego odpowiednio dbać.
Piękne noże, które ustanowiły swoisty rekord dla tej twardości stali Yasuki Shirogami, będą ostre nawet przez 12-16 tygodni. Tę linię proponujemy ostrzyć na wysokiej jakości kamieniach syntetycznych, by noże pokazywały za każdym razem pazur.
Ta wyjątkowo wysmakowana linia noży dla bardzo ambitnych i wymagający krojących kusi też piękną, oktagonalnie formowaną rękojeścią z drewna hebanu zdobionego pierścieniem z kości.
Damasceńskiemu, skuwanemu z 21 warstw stali ostrzu nie można się napatrzeć. Pierwotne, dzikie, wygląda tak, jakby było obłożone warstwą błota, które zaschło i stworzyło arcy-malowniczą fakturę.
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA
NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB
NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
Ręcznie kute noże z linii Tojiro Handmade Exclusive stanowią wyznacznik prawdziwej pasji tworzenia rzeczy absolutnie doskonałych.
Uroku damasceńskiej, 21-warstwowej klindze noży Tojiro z serii Handmade Exclusive dodaje rękojeść z ręcznie dobieranego i pasowanego hebanu, który stabilizuje skuwka z bawolego rogu.
Całości dopełnia subtelny paseczek z kości znajdujący się między skuwką, a drewnianą, ciemną rękojeścią.
OSTROŚĆ PONAD POZIOMY
NOŻE, KTÓRYCH NIE WYPUŚCISZ Z RĘKI
Noże Tojiro z linii Handmade Exclusive dedykowane są tym, którzy mieli już do czynienia z doskonałymi japońskimi nożami. Oni nie powinni mieć kłopotu z ostrzeniem tych niezwykłych noży. Stal Yasuki Shirogami uwielbia twarde ostrzałki (kamienie syntetyczne), dopiero w ich obecności pokazuje, co potrafi.
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE KRÓJ OWOCÓW
CYTRUSOWYCH
NIE MYJ
W ZMYWARCE