Handmade Exclusive Bone - Japoński, ręcznie kuty nóż Gyuto 21 cm - 21 warstw stali Shirogami, Tojiro

3595
Produkt dostępny
na zamówienie - prosimy o kontakt
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Japońska marka noży Tojiro, należąca do koncernu Fujitora, postanowiła pokazać, na co stać zatrudnionych przez nią mistrzów kowalstwa. Długo trzeba było czekać na arcydzieła kunsztu japońskich rzemieślników, które zasiliły szeregi noży nad nożami. Unikatowa, całkowicie ręcznie kuta w niedużych ilościach linia noży Handmade Exclusive Bone ze skuwanej warstwowo stali Yasuki Shirogami.

21-warstwowe, damasceńskie noże Takumi, czyli noże mistrzowskie, to przejaw najwyższej klasy perfekcji japońskiego, tradycyjnego kowalstwa. W tych niepolerowanych, dzikich nożach kryje się swoisty paradoks. Tojiro stworzyło ekstremalnie ostre noże, które, jeśli przyszłoby oceniać je pod kątem twardości stali na poziomie 60 stopni HRC w skali Rockwella, nie miałyby prawa być tak piekielnie ostre. Sporadycznie zdarza się, by twardość stali nie szła w parze z jej ostrością. Tu na pewno nie idzie. To dowód na to, że mistrzowie kowalstwa potrafią zmienić fizyczne właściwości stali. Zdumiewająca sprawa!

Klasyczny, ortodoksyjny, 21-centymetrowy nóż Gyutoh jest rdzewny, więc musisz założyć, że trzeba będzie o niego odpowiednio dbać.

Piękne noże, które ustanowiły swoisty rekord dla tej twardości stali Yasuki Shirogami, będą ostre nawet przez 12-16 tygodni. Tę linię proponujemy ostrzyć na wysokiej jakości kamieniach syntetycznych, by noże pokazywały za każdym razem pazur.

Ta wyjątkowo wysmakowana linia noży dla bardzo ambitnych i wymagający krojących kusi też piękną, oktagonalnie formowaną rękojeścią z drewna hebanu zdobionego pierścieniem z kości.

Damasceńskiemu, skuwanemu z 21 warstw stali ostrzu nie można się napatrzeć. Pierwotne, dzikie, wygląda tak, jakby było obłożone warstwą błota, które zaschło i stworzyło arcy-malowniczą fakturę.

Stal Shirogami, drewno i kość
czyli sny o doskonałym
nożu kucharza marki Tojiro

 

  • każdy nóż jest odmienny od innych, jedyny w swoim rodzaju
  • ręcznie wykuwana stal White Paper Steel znana jest pod nazwą Yasuki Shirogami
  • ostrze tworzy 21 warstw wysokowęglowej, rdzewnej stali
  • twardość stali - 60 stopni HRC w skali Rockwella
  • piękną rękojeść tworzy zdobione kością drewno hebanowe
  • ostrość - ponad ekstremalna

Przeznaczenie ręcznie kutego
noża kucharza Gyutoh Tojiro
Handmade Exclusive

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA

NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB

NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

CZYM ZACZARUJE CIĘ NÓŻ KUCHARZA Z SERII EXCLUSIVE BONE MARKI TOJIO?

Stal Silvinox - czyli nieco
o obsesji Demeyere
na punkcie higieny naczyń

Materiał

  • ostrze - ręcznie kute 21 warstw stali Yasuki Shirogami
  • uchwyt - drewno hebanowe i kość
  • skuwka - bawoli róg

Wymiary

  • długość ostrza - 21 cm

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Mistrzowskie noże kute ręcznie,
czyli japońska perfekcja
i tradycja

  • Mistrzowie japońskiego kowalstwa, z których kuźni wyszły niepowtarzalne noże z serii Tojiro Handmade Exclusive, to spadkobiercy tajemnej, wielowiekowej wiedzy na temat kucia ostrzy, które wykraczają poza pojęcie tradycyjnego noża.
  • Noże z unikatowej kolekcji Handmade Exclusive pozwoliły marce Tojiro zaistnieć na rynku produktów bardzo luksusowych, którego dotychczas nie potrafiła podbić (czytaj więcej TUTAJ).
  • Tojiro pokazuje najbardziej zaawansowanym gotującym i profesjonalnym kucharzom, że nóż może być nie tylko perfekcyjnie ostry, ale potrafi kryć w sobie prawdziwy, japoński mistycyzm.

Ręcznie kute noże z linii Tojiro Handmade Exclusive stanowią wyznacznik prawdziwej pasji tworzenia rzeczy absolutnie doskonałych.

Uroku damasceńskiej, 21-warstwowej klindze noży Tojiro z serii Handmade Exclusive dodaje rękojeść z ręcznie dobieranego i pasowanego hebanu, który stabilizuje skuwka z bawolego rogu.

Całości dopełnia subtelny paseczek z kości znajdujący się między skuwką, a drewnianą, ciemną rękojeścią.

Stal Yasuki Shirogami
czyli ostre serce Japonii

  • zjawiskowa, majestatyczna, ultra wysokowęglowa stal Yasuki Shirogami, z której powstały noże Tojiro Handmade Exclusive, nadała im nie tylko charakteru, ale i piekielnej ostrości
  • 21 warstw naprzemiennie skuwanej stali tworzy na klingach noży kompletnie niepowtarzalny, damasceński dziwer
  • fakt, że przepiękne ostrza noży Tojiro nie są polerowane, wzmaga dodatkowo efekt naturalnej dzikości i surowości
  • te ponad ekstremalnie ostre noże osiągają twardość 60 stopni HRC w skali Rockwella

OSTROŚĆ PONAD POZIOMY

 

  • niezwykłym w przypadku noży Handmade Exclusive, które powstały ze stali Yasuki Shirogami, jest to, że kujący ją mistrzowie nie chcą zbyt mocno jej hartować, by noże nie stały się zbyt kruche i delikatne
  • dlatego stal osiąga tu twardość "zaledwie" 60 stopni HRC w skali Rockwella, co jednak nie przeszkadza jej w charakteryzowaniu się niewyobrażalną wręcz ostrością
  • zdawałoby się, że noże o twardości 60 stopni HRC będą zaledwie przyzwoicie ostre, a tu takie zaskoczenie - okazuje się, że połączenie starożytnych metod kucia, nowoczesnych technologii i stali nazywanej White Paper Steel potrafi dać efekt szokujący nawet znawców problemu

NOŻE, KTÓRYCH NIE WYPUŚCISZ Z RĘKI

 

  • maestria krojenia genialnie ostrym, japońskim nożem z serii Handmade Exclusive marki Tojiro to przeżycie, które z całą odpowiedzialnością możemy porównać do euforii pierwszego zakochania
  • noża z tej z pietyzmem wykutej linii można używać całymi godzinami i nigdy nie mieć dość (doświadczają tego zwłaszcza profesjonaliści, którzy nie idą na kompromis)
  • drewno hebanu, z którego wykonano rękojeść, jest niezwykle trwałe, doskonale odporne na wilgoć i kwasy oraz upadki, które czasem zdarzają się w kuchni

Specjalista doradza,
jak ostrzyć noże
Handmade Exclusive Tojiro

STAL, KTÓRĄ CHCE SIĘ OSTRZYĆ

Noże Tojiro z linii Handmade Exclusive dedykowane są tym, którzy mieli już do czynienia z doskonałymi japońskimi nożami. Oni nie powinni mieć kłopotu z ostrzeniem tych niezwykłych noży. Stal Yasuki Shirogami uwielbia twarde ostrzałki (kamienie syntetyczne), dopiero w ich obecności pokazuje, co potrafi.

Specjalista radzi, jak używać
ręcznie kutego noża Gyutoh
z linii 
Handmade Exclusive Tojiro

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE KRÓJ OWOCÓW
CYTRUSOWYCH

NIE MYJ
W ZMYWARCE

POKOCHAJ SWOJE MISTRZOWSKIE NOŻE TOJIRO

  • mistrzowskie noże Tojiro z linii Handmade Exclusive ostrzy się wyłącznie na kamieniach syntetycznych (dobrał je dla Ciebie nasz specjalista, patrz poniżej)
  • noże ostrz w proporcjach 50/50 lub 70/30 (7 ruchów z jednej strony na 3 ruchy z drugiej)
  • regularnie ostrzone noże Tojiro wymagają ostrzałek o gradacjach 1000, 3000-4000 i 8000 (z czego ostatnia gradacja służy nadaniu nożom ponad perfekcyjnej ostrości)
  • dzięki dobrym kamieniom nóż będzie ostry przez, minimum, 12-16 tygodni
  • do polerowania ostrzy możesz wykorzystać obity skórą bloczek (marki Tojiro), dzięki któremu poniesiesz ostrość noża o całą klasę
  • tępy nóż ostrz najpierw na gradacji 240-250 lub 400, później wykorzystaj opisane wyżej kamienie
  • krój na deskach ze szlachetnych gatunków drewna, np. hinoki, teaku, bambusa, dębu
  • mistrzowskie noże przechowuj na listwach lub pulpitach magnetycznych, unikaj bloków szczelinowych, które tępią ostrza
  • japońskimi nożami nie wolno kroić mięsa z kością i mrożonek
  • rdzewne ostrze nie powinno mieć kontaktu z owocami cytrusowymi, gdyż stal może zmienić kolor
  • mistrzowskie noże Tojiro myje ręcznie, nigdy w zmywarce
  • po każdym myciu nóż należy osuszyć
  • 1-2 razy w miesiącu można przetrzeć ostrze olejem jadalnym, by je zakonserwować

Produkty pasujące
do noża Gyutoh z linii
Handmade Exclusive Tojiro