Handmade Exclusive - Ręcznie kuty, japoński nóż uniwersalny Ko-Yanagi 12 cm - 21 warstw stali Shirogami, Tojiro

1860
Produkt dostępny
na zamówienie - prosimy o kontakt
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Miłośnicy najbardziej ortodoksyjnych, japońskich noży nie spodziewali się, że marka Tojiro, znana z produkcji olbrzymiej ilości serii noży „dla wszystkich”, zrobi światu taką niespodziankę i stworzy ostrza dla wybranych. Ręcznie kute arcydzieła kunsztu japońskich rzemieślników zasiliły szeregi noży nad nożami i, co tu dużo mówić, skradły już wiele serc. Unikatowa, kuta w niedużych ilościach linia noży Handmade Exclusive ze skuwanej warstwowo stali Yasuki Shirogami pokazała, że nawet producent, który nie pretendował do rangi wyróżniającego się, potrafi stworzyć coś, co zapiera dech w piersiach.

21-warstwowe, damasceńskie noże Takumi, czyli noże mistrzowskie, to przejaw najwyższej klasy perfekcji japońskiego, tradycyjnego kowalstwa. W tych niepolerowanych, dzikich nożach kryje się swoisty paradoks. Tojiro stworzyło ekstremalnie ostre noże, które, jeśli przyszłoby oceniać je pod kątem twardości stali na poziomie 60 stopni HRC w skali Rockwella, nie miałyby prawa być tak piekielnie ostre. Sporadycznie zdarza się, by twardość stali nie szła w parze z jej ostrością. Tu na pewno nie idzie. To dowód na to, że mistrzowie kowalstwa potrafią zmienić fizyczne właściwości stali. Zdumiewająca sprawa!

Klasyczny, ortodoksyjny w każdym calu nóż uniwersalny, nazywany Ko-Yanagi jest rdzewny, więc musisz założyć, że trzeba będzie o niego odpowiednio dbać.

Piękne noże, które ustanowiły swoisty rekord dla tej twardości stali Yasuki Shirogami, będą ostre nawet przez 12-16 tygodni. Tę linię proponujemy ostrzyć na wysokiej jakości kamieniach syntetycznych, by noże pokazywały za każdym razem pazur.

Ta wyjątkowo wysmakowana linia noży dla bardzo ambitnych i wymagający krojących kusi też piękną, oktagonalnie formowaną rękojeścią z drewna hebanu.

Damasceńskiemu, skuwanemu z 21 warstw stali ostrzu nie można się napatrzeć. Pierwotne, dzikie, wygląda tak, jakby było obłożone warstwą błota, które zaschło i stworzyło arcy-malowniczą fakturę.

Stal Shirogami i luksusowe drewno
tworzą prawdziwe japońskie dzieło -
nóż uniwersalny Handmade Exclusive Tojiro

 

  • każdy nóż jest niepowtarzalny, jedyny w swoim rodzaju
  • ręcznie wykute ze stali White Paper Steel znanej jako Yasuki Shirogami
  • ostrze powstało z 21 warstw wysokowęglowej, rdzewnej stali
  • twardość stali - 60 stopni HRC w skali Rockwella
  • rękojeść wykonano z drewna hebanu
  • ostrość - ponad ekstremalna

Przeznaczenie japońskiego
noża uniwersalnego Tojiro
Handmade Exclusive

NÓŻ DO KROJENIA
NIEWIELKICH WARZYW
I OWOCÓW

NÓŻ DO OBIERANIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO DEKORACYJNEGO
KROJENIA I FOOD DESIGNU

NÓŻ DO KROJENIA
SERA, POMIDORÓW
I WĘDLIN

NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ

DLACZEGO NÓŻ KO-YANAGI HANDMADE EXCLUSIVE ZAPADNIE CI W DUSZĘ

  • Nóż uniwersalny jest niezastąpiony przy krojeniu różnych drobnych produktów, niewielkich warzyw, czy owoców.
  • Wygodny, poręczny i praktyczny nóż pomoże Ci przygotować kolorowe kanapki dla całej rodziny - pokroisz nim wędliny, sery, pomidory, rzodkiewki, ogórki.
  • Nóż uniwersalny z serii Handmade Exclusive marki Tojiro służy do porcjowania, krojenia w kostkę, czy paski małych kawałków mięs.
  • Dzięki dość wąskiej klindze dokładnie oczyścisz mięsa z przerośniętych, tłustych kawałków.

Materiał

  • ostrze - ręcznie kute 21 warstw stali Yasuki Shirogami
  • uchwyt - drewno hebanowe
  • skuwka - bawoli róg

Wymiary

  • długość ostrza - 12 cm

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Ręcznie kute mistrzowskie noże
Handmade Exclusive wcielają
japońską perfekcję i tradycję

  • Mistrzowie japońskiego kowalstwa, z których kuźni wyszły niepowtarzalne noże z serii Tojiro Handmade Exclusive, to spadkobiercy tajemnej, wielowiekowej wiedzy na temat kucia ostrzy, które wykraczają poza pojęcie tradycyjnego noża.
  • Noże z unikatowej kolekcji Handmade Exclusive pozwoliły marce Tojiro zaistnieć na rynku produktów bardzo luksusowych, którego dotychczas nie potrafiła podbić (czytaj więcej TUTAJ).
  • Tojiro pokazuje najbardziej zaawansowanym gotującym i profesjonalnym kucharzom, że nóż może być nie tylko perfekcyjnie ostry, ale potrafi kryć w sobie prawdziwy, japoński mistycyzm.

Ręcznie kute noże z linii Tojiro Handmade Exclusive stanowią wyznacznik prawdziwej pasji tworzenia rzeczy absolutnie doskonałych.

Uroku damasceńskiej, 21-warstwowej klindze noży Tojiro z serii Handmade Exclusive dodaje rękojeść z ręcznie dobieranego i pasowanego hebanu, który stabilizuje skuwka z bawolego rogu.

Stal Yasuki Shirogami
czyli ostre serce Japonii

  • zjawiskowa, majestatyczna, ultra wysokowęglowa stal Yasuki Shirogami, z której powstały noże Tojiro Handmade Exclusive, nadała im nie tylko charakteru, ale i piekielnej ostrości
  • 21 warstw naprzemiennie skuwanej stali tworzy na klingach noży kompletnie niepowtarzalny, damasceński dziwer
  • fakt, że przepiękne ostrza noży Tojiro nie są polerowane, wzmaga dodatkowo efekt naturalnej dzikości i surowości
  • te ponad ekstremalnie ostre noże osiągają twardość 60 stopni HRC w skali Rockwella

OSTROŚĆ PONAD POZIOMY

 

  • niezwykłym w przypadku noży Handmade Exclusive, które powstały ze stali Yasuki Shirogami, jest to, że kujący ją mistrzowie nie chcą zbyt mocno jej hartować, by noże nie stały się zbyt kruche i delikatne
  • dlatego stal osiąga tu twardość "zaledwie" 60 stopni HRC w skali Rockwella, co jednak nie przeszkadza jej w charakteryzowaniu się niewyobrażalną wręcz ostrością
  • zdawałoby się, że noże o twardości 60 stopni HRC będą zaledwie przyzwoicie ostre, a tu takie zaskoczenie - okazuje się, że połączenie starożytnych metod kucia, nowoczesnych technologii i stali nazywanej White Paper Steel potrafi dać efekt szokujący nawet znawców problemu

NOŻE, KTÓRYCH NIE WYPUŚCISZ Z RĘKI

 

  • maestria krojenia genialnie ostrym, japońskim nożem z serii Handmade Exclusive marki Tojiro to przeżycie, które z całą odpowiedzialnością możemy porównać do euforii pierwszego zakochania
  • noża z tej z pietyzmem wykutej linii można używać całymi godzinami i nigdy nie mieć dość (doświadczają tego zwłaszcza profesjonaliści, którzy nie idą na kompromis)
  • drewno hebanu, z którego wykonano rękojeść, jest niezwykle trwałe, doskonale odporne na wilgoć i kwasy oraz upadki, które czasem zdarzają się w kuchni

Specjalista doradza,
jak ostrzyć noże
Tojiro Handmade Exclusive

STAL, KTÓRĄ CHCE SIĘ OSTRZYĆ

Noże Tojiro z linii Handmade Exclusive dedykowane są tym, którzy mieli już do czynienia z doskonałymi japońskimi nożami. Oni nie powinni mieć kłopotu z ostrzeniem tych niezwykłych noży. Stal Yasuki Shirogami uwielbia twarde ostrzałki (kamienie syntetyczne), dopiero w ich obecności pokazuje, co potrafi.

Specjalista radzi, jak używać
ręcznie kutego noża uniwersalnego
z linii Handmade Exclusive Tojiro

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE KRÓJ OWOCÓW
CYTRUSOWYCH

NIE MYJ
W ZMYWARCE

POKOCHAJ SWOJE MISTRZOWSKIE NOŻE TOJIRO

  • mistrzowskie noże Tojiro z linii Handmade Exclusive ostrzy się wyłącznie na kamieniach syntetycznych (dobrał je dla Ciebie nasz specjalista, patrz poniżej)
  • noże ostrz w proporcjach 50/50 lub 70/30 (7 ruchów z jednej strony na 3 ruchy z drugiej)
  • regularnie ostrzone noże Tojiro wymagają ostrzałek o gradacjach 1000, 3000-4000 i 8000 (z czego ostatnia gradacja służy nadaniu nożom ponad perfekcyjnej ostrości)
  • dzięki dobrym kamieniom nóż będzie ostry przez, minimum, 12-16 tygodni
  • do polerowania ostrzy możesz wykorzystać obity skórą bloczek (marki Tojiro), dzięki któremu poniesiesz ostrość noża o całą klasę
  • tępy nóż ostrz najpierw na gradacji 240-250 lub 400, później wykorzystaj opisane wyżej kamienie
  • krój na deskach ze szlachetnych gatunków drewna, np. hinoki, teaku, bambusa, dębu
  • mistrzowskie noże przechowuj na listwach lub pulpitach magnetycznych, unikaj bloków szczelinowych, które tępią ostrza
  • japońskimi nożami nie wolno kroić mięsa z kością i mrożonek
  • rdzewne ostrze nie powinno mieć kontaktu z owocami cytrusowymi, gdyż stal może zmienić kolor
  • mistrzowskie noże Tojiro myje ręcznie, nigdy w zmywarce
  • po każdym myciu nóż należy osuszyć
  • 1-2 razy w miesiącu można przetrzeć ostrze olejem jadalnym, by je zakonserwować

Produkty pasujące
do noża uniwersalnego z linii
Handmade Exclusive Tojiro