Miłośnicy najbardziej ortodoksyjnych, japońskich noży nie spodziewali się, że marka Tojiro, znana z produkcji olbrzymiej ilości serii noży „dla wszystkich”, zrobi światu taką niespodziankę i stworzy ostrza dla wybranych. Ręcznie kute arcydzieła kunsztu japońskich rzemieślników zasiliły szeregi noży nad nożami i, co tu dużo mówić, skradły już wiele serc. Unikatowa, kuta w niedużych ilościach linia noży Handmade Exclusive ze skuwanej warstwowo stali Yasuki Shirogami pokazała, że nawet producent, który nie pretendował do rangi wyróżniającego się, potrafi stworzyć coś, co zapiera dech w piersiach.
21-warstwowe, damasceńskie noże Takumi, czyli noże mistrzowskie, to przejaw najwyższej klasy perfekcji japońskiego, tradycyjnego kowalstwa. W tych niepolerowanych, dzikich nożach kryje się swoisty paradoks. Tojiro stworzyło ekstremalnie ostre noże, które, jeśli przyszłoby oceniać je pod kątem twardości stali na poziomie 60 stopni HRC w skali Rockwella, nie miałyby prawa być tak piekielnie ostre. Sporadycznie zdarza się, by twardość stali nie szła w parze z jej ostrością. Tu na pewno nie idzie. To dowód na to, że mistrzowie kowalstwa potrafią zmienić fizyczne właściwości stali. Zdumiewająca sprawa!
Klasyczny, ortodoksyjny w każdym calu uniwersalny nóż Ko-Yanagi jest rdzewny, więc musisz założyć, że trzeba będzie o niego odpowiednio dbać.
Piękne noże, które ustanowiły swoisty rekord dla tej twardości stali Yasuki Shirogami, będą ostre nawet przez 12-16 tygodni. Tę linię proponujemy ostrzyć na wysokiej jakości kamieniach syntetycznych, by noże pokazywały za każdym razem pazur.
Ta wyjątkowo wysmakowana linia noży dla bardzo ambitnych i wymagający krojących kusi też piękną, oktagonalnie formowaną rękojeścią z drewna hebanu.
Damasceńskiemu, skuwanemu z 21 warstw stali ostrzu nie można się napatrzeć. Pierwotne, dzikie, wygląda tak, jakby było obłożone warstwą błota, które zaschło i stworzyło arcy-malowniczą fakturę.
NÓŻ DO KROJENIA
NIEWIELKICH WARZYW
I OWOCÓW
NÓŻ DO OBIERANIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO DEKORACYJNEGO
KROJENIA I FOOD DESIGNU
NÓŻ DO KROJENIA
SERA, POMIDORÓW
I WĘDLIN
NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ
Ręcznie kute noże z linii Tojiro Handmade Exclusive stanowią wyznacznik prawdziwej pasji tworzenia rzeczy absolutnie doskonałych.
Uroku damasceńskiej, 21-warstwowej klindze noży Tojiro z serii Handmade Exclusive dodaje rękojeść z ręcznie dobieranego i pasowanego hebanu, który stabilizuje skuwka z bawolego rogu.
OSTROŚĆ PONAD POZIOMY
NOŻE, KTÓRYCH NIE WYPUŚCISZ Z RĘKI
Noże Tojiro z linii Handmade Exclusive dedykowane są tym, którzy mieli już do czynienia z doskonałymi japońskimi nożami. Oni nie powinni mieć kłopotu z ostrzeniem tych niezwykłych noży. Stal Yasuki Shirogami uwielbia twarde ostrzałki (kamienie syntetyczne), dopiero w ich obecności pokazuje, co potrafi.
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE KRÓJ OWOCÓW
CYTRUSOWYCH
NIE MYJ
W ZMYWARCE