Handmade Exclusive - Ręcznie kuty uniwersalny nóż japoński 15 cm, rękojęść laka Wa-Urushi, Tojiro

3599
Zapytaj o dostępność
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Noże, jak z mitologii japońskiej – takie skojarzenia wzbudziła w nas niezwykle malownicza z racji swojej niepospolitej, lakowanej rękojeści, dość ekscentryczna seria luksusowych, ręcznie kutych noży z serii Tojiro Handmade Exclusive Wa-Urushi.

Japoński producent, marka Tojiro, przez całe dekady utożsamiany z nożami dobrymi, czy bardzo dobrymi, ale nigdy mistrzowskimi, pokazał światu, że zaszufladkowanie go było jednak błędem. Tojiro, należące do koncernu Fujitora, sprawiło, że wielu miłośnikom prawdziwych, japońskich noży szybciej zabiły serca.

Genialne, z niczym nie porównywalne noże z serii Handmade Exclusive Wa-Urushi wykuwane są z 21 warstw stali Aogami, dzięki której zyskały ponad ekstremalną ostrość i twardość na poziomie 62 stopni HRC w skali Rockwella.

Mistrzowskie, damasceńskie noże Takumi kryją w sobie prawdziwego ducha Kraju Kwitnącej Wiśni. Z maestrią lakowane rękojeści to dowód na perfekcyjne opanowanie sztuki dekoracyjnej. Lakowanie to jedna z najstarszych, bardzo drogich i żmudnych metod zdobienia drewna. Do dziś w Japonii istnieje wąskie grono wyspecjalizowanych fachowców, którzy tworząc lakowane przedmioty, nadają im majestatycznego charakteru.

Te ekstremalnie rzadkie noże tworzone są w minimalnych ilościach, stanowią więc nie lada gratkę dla kolekcjonerów i tych, którzy chcą kroić prawdziwymi dziełami sztuki.

Klasyczny, ortodoksyjny w każdym calu nóż uniwersalny z linii Handmade Exclusive Wa-Urushi jest rdzewny, więc musisz założyć, że trzeba będzie o niego odpowiednio dbać.

Te zupełnie wyjątkowe noże służą jednak nie tylko do podziwiania. Idealnie sprawdzą się w kuchni, bo są nożami w 100% funkcjonalnymi. O ich jakości niech świadczy fakt, że będą ostre nawet przez 12-16 tygodni. Tę linię proponujemy ostrzyć na wysokiej jakości kamieniach syntetycznych, by noże pokazywały za każdym razem pazur.

Damasceńskiemu, skuwanemu z 21 warstw stali ostrzu nie można się napatrzeć. Malowniczą fakturę dziweru podkreślają ręcznie tworzone inskrypcje.

Stal Shirogami i laka Wa-Urushi
tworzą niespotykany japoński nóż
Ko-Yanagi Handmade Exclusive Tojiro

 

 

  • niezwykle malownicze noże z rękojeścią z laki Wa-Urushi
  • ręcznie kute z 21 warstw stali Aogami
  • stal noży Ko-Yanagi z tej linii jest rdzewna
  • twardość stali - 62 stopnie HRC w skali Rockwella
  • ręcznie tworzona rękojeść to ozdoba noża
  • ostrość - ponad ekstremalna

 

Przeznaczenie japońskiego
noża Ko-Yanagi Tojiro
Handmade Exclusive

NÓŻ DO KROJENIA
NIEWIELKICH WARZYW
I OWOCÓW

NÓŻ DO OBIERANIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO DEKORACYJNEGO
KROJENIA I FOOD DESIGNU

NÓŻ DO KROJENIA
SERA, POMIDORÓW
I WĘDLIN

NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ

CO ZYSKASZ, KROJĄC MISTRZOWSKIM UNIWERSALNYM NOŻEM Z LAKĄ WA-URUSHI TOJIRO

  • Nóż uniwersalny z serii Wa-Urushi Exclusive, marki Tojiro, doskonale sprawdzi się w krojeniu dużej ilości warzyw, np. papryk, pomidorów, czy cebuli na leczo; posłuży też przy krojeniu owoców na sałatki, czy cytrusów
  • Dzięki wąskiej, średniej długości klindze pokroisz nim wygodnie wszelkie dodatki na kanapki – od wędlin, po rzodkiewki, na twardym, żółtym serze skończywszy.
  • Luksusowy nóż Tojiro pokroi w kostki, czy paski nieduże porcje mięsa, jako dodatek do duszonych dań, czy zapiekanek, pozwoli wygodnie pokroić ziemniaki na domowe frytki.

Materiał

  • ostrze - ręcznie kute 21 warstw stali Aogami
  • uchwyt - laka Wa-Urushi

Wymiary

  • długość ostrza - 15 cm

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Ręcznie kute mistrzowskie noże
Handmade Exclusive wcielają
japońską perfekcję i tradycję

  • Mistrzowie japońskiego kowalstwa, z których kuźni wyszły niepowtarzalne noże z serii Tojiro Handmade Exclusive, to spadkobiercy tajemnej, wielowiekowej wiedzy na temat kucia ostrzy, które wykraczają poza pojęcie tradycyjnego noża.
  • Noże z unikatowej kolekcji Handmade Exclusive pozwoliły marce Tojiro zaistnieć na rynku produktów bardzo luksusowych, którego dotychczas nie potrafiła podbić (czytaj więcej TUTAJ).
  • Tojiro pokazuje najbardziej zaawansowanym gotującym i profesjonalnym kucharzom, że nóż może być nie tylko perfekcyjnie ostry, ale potrafi kryć w sobie prawdziwy, japoński mistycyzm.

Uroku damasceńskiej, 21-warstwowej klindze noży Tojiro z serii Handmade Exclusive dodaje rękojeść z misternie polerowanej i zdobionej laki Wa-Urushi, która wymaga wielkich umiejętności od swojego twórcy. Mamy tu do czynienia z prawdziwym, japońskim rękodziełem.

Rękojeść z laki to zjawisko wyjątkowo luksusowe i niepowtarzalne w przypadku noży.

Stal Yasuki Shirogami
czyli ostre serce Japonii

  • zjawiskowa, majestatyczna, ultra wysokowęglowa stal Yasuki Shirogami, z której powstały noże Tojiro Handmade Exclusive, nadała im nie tylko charakteru, ale i piekielnej ostrości
  • 21 warstw naprzemiennie skuwanej stali tworzy na klingach noży kompletnie niepowtarzalny, damasceński dziwer
  • fakt, że przepiękne ostrza noży Tojiro nie są polerowane, wzmaga dodatkowo efekt naturalnej dzikości i surowości
  • te ponad ekstremalnie ostre noże osiągają twardość 60 stopni HRC w skali Rockwella

OSTROŚĆ PONAD POZIOMY

 

  • niezwykłym w przypadku noży Handmade Exclusive, które powstały ze stali Yasuki Shirogami, jest to, że kujący ją mistrzowie nie chcą zbyt mocno jej hartować, by noże nie stały się zbyt kruche i delikatne
  • dlatego stal osiąga tu twardość "zaledwie" 60 stopni HRC w skali Rockwella, co jednak nie przeszkadza jej w charakteryzowaniu się niewyobrażalną wręcz ostrością
  • zdawałoby się, że noże o twardości 60 stopni HRC będą zaledwie przyzwoicie ostre, a tu takie zaskoczenie - okazuje się, że połączenie starożytnych metod kucia, nowoczesnych technologii i stali nazywanej White Paper Steel potrafi dać efekt szokujący nawet znawców problemu

NOŻE, KTÓRYCH NIE WYPUŚCISZ Z RĘKI

 

  • maestria krojenia genialnie ostrym, japońskim nożem z serii Handmade Exclusive marki Tojiro to przeżycie, które z całą odpowiedzialnością możemy porównać do euforii pierwszego zakochania
  • noża z tej z pietyzmem wykutej linii można używać całymi godzinami i nigdy nie mieć dość (doświadczają tego zwłaszcza profesjonaliści, którzy nie idą na kompromis)
  • uchwyt z laki jest niezwykle odporny na wilgoć, kwasy i wysokie temperatury, które panują zwłaszcza w profesjonalnej kuchni

Specjalista doradza,
jak ostrzyć noże
Tojiro Handmade Exclusive

STAL, KTÓRĄ CHCE SIĘ OSTRZYĆ

Noże Tojiro z linii Handmade Exclusive dedykowane są tym, którzy mieli już do czynienia z doskonałymi japońskimi nożami. Oni nie powinni mieć kłopotu z ostrzeniem tych niezwykłych noży. Stal Yasuki Shirogami uwielbia twarde ostrzałki (kamienie syntetyczne), dopiero w ich obecności pokazuje, co potrafi.

Specjalista radzi, jak używać
ręcznie kutego noża Ko-Yanagi
z linii Handmade Exclusive Tojiro

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE KRÓJ OWOCÓW
CYTRUSOWYCH

NIE MYJ
W ZMYWARCE

POKOCHAJ SWOJE MISTRZOWSKIE NOŻE TOJIRO

  • mistrzowskie noże Tojiro z linii Handmade Exclusive ostrzy się wyłącznie na kamieniach syntetycznych (dobrał je dla Ciebie nasz specjalista, patrz poniżej)
  • noże ostrz w proporcjach 50/50 lub 70/30 (7 ruchów z jednej strony na 3 ruchy z drugiej)
  • regularnie ostrzone noże Tojiro wymagają ostrzałek o gradacjach 1000, 3000-4000 i 8000 (z czego ostatnia gradacja służy nadaniu nożom ponad perfekcyjnej ostrości)
  • dzięki dobrym kamieniom nóż będzie ostry przez, minimum, 12-16 tygodni
  • do polerowania ostrzy możesz wykorzystać obity skórą bloczek (marki Tojiro), dzięki któremu poniesiesz ostrość noża o całą klasę
  • tępy nóż ostrz najpierw na gradacji 240-250 lub 400, później wykorzystaj opisane wyżej kamienie
  • krój na deskach ze szlachetnych gatunków drewna, np. hinoki, teaku, bambusa, dębu
  • mistrzowskie noże przechowuj na listwach lub pulpitach magnetycznych, unikaj bloków szczelinowych, które tępią ostrza
  • japońskimi nożami nie wolno kroić mięsa z kością i mrożonek
  • rdzewne ostrze nie powinno mieć kontaktu z owocami cytrusowymi, gdyż stal może zmienić kolor
  • mistrzowskie noże Tojiro myje ręcznie, nigdy w zmywarce
  • po każdym myciu nóż należy osuszyć
  • 1-2 razy w miesiącu można przetrzeć ostrze olejem jadalnym, by je zakonserwować

Produkty pasujące
do noża Ko-Yanagi z linii
Handmade Exclusive Tojiro