-
PrestiżowaKuchnia.pl
- Sprawdzone, niezawodne deski, młynki do przypraw i ostrzałki najlepszych producentów
- Drewniane deski do krojenia
489
zł
Promocyjnie
464
zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni:
489 zł
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru
Kultura serwowania sushi i sashimi oraz innych klasycznych potraw kuchni orientalnej wymaga pietyzmu i odpowiedniego sprzętu. Co specyficzne, deski z drewna hinoki, tworzone przez japońską markę Miyabi, wykorzystywane w Europie jako klasyczne deski kuchenne, w Kraju Kwitnącej Wiśni służą jako drewniane patery do serwowania owoców morza, sushi i sashimi.
Te wygodne, masywne deski powstają z jednego kawałka szlachetnego drewna hinoki, które ma właściwości antybakteryjne. Deska Miyabi jest gładka z jednej strony, z drugiej wokół brzegu ma wyżłobienie, w które mogą ściekać soki krojonych produktów.
Dla osób ceniących sobie japońskie noże i orientalnym minimalizm taka deska będzie stanowić doskonałe uzupełnienie kolekcji zdobiącej nowoczesną kuchnię.
489
zł
Promocyjnie
464
zł
Japoński minimalizm,
czyli deski z drewna hinoki
marki Miyabi
- Japońska marka Miyabi stworzyła z myślą o swoich kultowych nożach luksusowe deski kuchenne. Drewno Hinoki, z którego powstały deski do krojenia, to ukłon w stronę sushi-masterów, miłośników kuchni azjatyckiej i tych wszystkich, którzy cenią sobie sprzęt bardzo wysokiej klasy.
- Deska powstaje z jednego kawałka drewna Hinoki, więc możemy mieć pewność, że nigdy się rozwarstwi i nie rozklei.
- Drewno Hinoki jest antybakteryjne, stąd stworzone z niego deski i patery służą w Japonii do serwowania sushi i sashimi.
- Deski z drewna Hinoki, marki Miyabi, doskonale sprawdzają się we współpracy z japońskimi nożami wykutymi ze stali wysokowęglowych. Nie tępią ich tak szybko, jak deski z tworzywa.
- Sprężyste drewno Hinoki pozwala długo i wygodnie kroić. Stąd cenią je sobie nade wszystko profesjonaliści, którzy kroją kilka godzin dziennie. Deska przejmuje drgania noża, oszczędzając nadgarstek krojącego.
- Deskę myje się tylko ręcznie, ciepłą wodą z dodatkiem płynu do naczyń.
- Nie wolno jej moczyć, bo drewno Hinoki nasiąknie wodą i przy suszeniu deska mogłaby się wypaczyć.
- Jeśli będziesz kroić na desce marki Miyabi dużo krwistego mięsa, czy świeżych ryb, oczyść ją z resztek krojonych produktów, po czym polej wrzątkiem, by zdezynfekować drewno.
- W miarę możliwości stosuj inną deskę do krojenia mięsa i ryb, a inną do warzyw i owoców.
- Od czasu do czasu przetrzyj deskę z drewna Hinoki papierowym ręcznikiem nasączonym olejem jadalnym.
Wymiary
- długość - 35 cm
- szerokość - 20 cm
- wysokość - 3 cm