Dyskretny urok japońskich noży Tamahagane San Brown marki Kataoka

Dobre, japońskie noże, które świetnie kroją, wcale nie muszą być krzykliwe i obwieszczać światu swojej jakości za sprawą wielowarstwowej klingi. Czasem zdarza się, że renomowane japońskie kuźnie do mistrzostwa doprowadziły kucie jakiegoś typu stali, dzięki czemu ich noże są naprawdę wyśmienicie ostre. Tak właśnie ma się rzecz z nożami Tamahagane San Brown znanej w Japonii kuźni Kataoka. Producent połączył tu dwa typy stali, które robią, przysłowiową, doskonałą robotę. Rdzeń noży Tamahagane San Brown powstał ze stali z VG-5, a okrywają go z obu stron warstwy stali SUS410. To połączenie daje naprawdę doskonały efekt - kroisz sprawnie, a noże są przez długi czas ostre.

Cena
Twardość HRC
Rękojeść
« 1
« 1

Zaczynasz przygodę z japońskimi nożami? Chętnie będziemy Ci towarzyszyć

Jak stopnie HRC mają się do ostrości noża?

3 różne sposoby tworzenia zestawu noży. Który Ci pasuje?

Mój pierwszy japoński nóż. A może od razu zestaw japońskich noży? Sugerujemy, co wybrać