• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Gotuj z pasją w czerwono-wiśniowych, żeliwnych naczyniach Staub

Ci, którzy gotują z sercem, czują, że design naczyń i pasja ich producenta dodają temperamentu każdemu kuchennemu zadaniu. Niezależnie, czy gotujesz, pieczesz, dusisz, czy smażysz w kolekcji luksusowych, żeliwnych naczyń Cherry, francuskiej marki Staub, znajdziesz prawdziwych przyjaciół na całe życie. Posiadające nieprzywierającą powłokę garnki, patelnie, woki i brytfanny pozwolą Ci na zdrowe, dietetyczne eksperymenty ze smakami potraw kuchni całego świata. Naczynia opracowywane przy udziale kucharzy z gwiazdkami Michelin’a nie idą na kompromisy.

Patelnie Staub na całe życie

Średnica patelni, czyli o co naprawdę chodzi?

Jak dobrać rozmiar patelni do ilości smażonych porcji?

Wygrzewanie żeliwnych garnków i patelni - 2 proste metody

Ostrzegamy, jak nie wygrzewać żeliwnych naczyń

Jaka patelnia najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni?

Nasz specjalista przez całe lata używał i testował żeliwne patelnie przeróżnych producentów. Najczęściej obiektem testów były patelnie z długim uchwytem, bo te wśród wszystkich typów patelni cieszą się największą popularnością. Jak już wielokrotnie pisaliśmy, testy przebiegały różnie, bo trafialiśmy na sprzęt wysokiej jakości, który nie rozczarowywał, ale i na takie patelnie, które po krótkim używaniu okazywały się być niegodne zaufania.

Klasyczne, żeliwne patelnie Staub przetrwały wymagające testy

Jeśli chodzi o żeliwo klasy Premium, trzeba powiedzieć, że wyposażone w nieprzywierającą powłokę francuskie patelnie marki Staub nie mają sobie równych. Ich wyższość nad innymi nie polega wyłącznie na doskonałej dystrybucji ciepła i długim utrzymaniu go, ale i na wielkich zdolnościach – te patelnie potrafią wyśmienicie usmażyć zarówno delikatne ryby, czy mięsa, jak i klasyczne kotlety wieprzowe, czy grube, potężne, wołowe steki.

Fenomen żeliwnych patelni Staub polega na tym, że można na nich smażyć z bardzo niewielką ilością tłuszczu. Te patelnie smażą dynamicznie w wysokich temperaturach, co nadaje potrawom specyficznego aromatu, gwarantując jednoczenie, że nie wchłoną zbyt dużej ilości tłuszczu.

Dwa typy klasycznych patelni z żeliwa marki Staub

W stworzonej przez nas kategorii klasycznych patelni z żeliwa znajdziesz dwa zasadnicze typy – delikatnie, stylowo zaokrąglone patelnie z drewnianymi uchwytami oraz patelnie z wylewkami i uchwytami z żeliwa. Oba typy patelni idealnie współpracują z każdym typem kuchenki, oczywiście, także z indukcją.

Klasyczne patelnie z drewnianymi uchwytami, wzorowane na patelniach retro, nadają się zarówno do smażenia, jak i duszenia, gdy dołączymy do zestawu pokrywkę. Nie można ich, co oczywiste, wkładać do piekarnika. Warto dodać, że Staub zadbał, by uchwyty tych luksusowych patelni nigdy się nie zeschły. Twarde, doskonale wyprofilowane drewno bukowe uchwytu zostało zaimpregnowane olejem ryżowym i woskiem pszczelim.

Z kolei patelnie Skillet – wyposażone w wylewki i uchwyty z żeliwa – posłużą tak samo na kuchence, jak i w piekarniku. Tu przejawia się wielka determinacja producenta, który z zaangażowaniem uczy gotujących, że patelnia służy nie tylko smażeniu, ale i pieczeniu, czy zapiekaniu. Warto powiedzieć, że na tej patelni doskonale udaje się, m.in., domowa pizza.