Garnki z miedzi, marki Falk, trafiają do kuchni tych, którzy chcą od życia więcej

O miedzianych garnkach można powiedzieć wiele. Na pewno wiesz, że są „czasoodporne”, niezwykle prestiżowe, potrafią wspomóc gotującego tak, by jego kulinarne popisy przybrały postać prawdziwej sztuki. Garnki z miedzi rozgrzewają się najlepiej spośród wszystkich naczyń świata, stąd gotujesz w nich szybciej i sprawniej, wykorzystując minimum energii. Ręcznie tworzone luksusowe, miedziane naczynia belgijskiej marki Falk to prawdziwa inwestycja. Dobrze traktowane, wytrwają bez kłopotu i ponad 100 lat. Stąd możesz używać ich przez całe życie, a potem skorzystają z nich Twoje dzieci i wnuki. To, całkiem i dosłownie, garnki na pokolenia.

Na dole strony znajdziesz film o naczyniach Falk.

Wybitne garnki, wybitne smaki i wybitny gotujący

Nawet, jeśli nie czujesz jeszcze, że Twoja sztuka kulinarna jest wiele warta, na pewno zmienisz zdanie na temat swoich poczynań, gdy zaczniesz gotować w ręcznie tworzonych, miedzianych naczyniach belgijskiej marki Falk. Prawda jest taka, że w miedzianych garnkach nie da się źle gotować. Sama miedź zadba o to, by Twoje dania były subtelniejsze i lepiej smakowały. Miedź doskonale akumuluje ciepło i, między innymi, dlatego te naczynia potrafią wzmacniać smaki i pozwalają na przeróżne kulinarne eksperymenty. Można w nich gotować w odkrywczo różnorodny sposób, stosując intrygujące techniki przyrządzania potraw.

Dochodzi do tego fakt, że piękny sprzęt kuchenny prowokuje do lepszego gotowania (sprawdzone przez pokolenia), podobnie jak każdy ładny przedmiot zmienia i udoskonala życie.

Garnki z miedzi to tajna broń mistrzów kuchni

Pewnie wiesz, że w najlepszych restauracjach świata mistrzowie kuchni i adepci sztuki kulinarnej gotują bardzo często w miedzianych naczyniach. To czyni z nich ludzi bardziej wrażliwych na smaki. Faktycznie miedziane garnki i patelnie potrafią czynić w kuchni prawdziwe cuda. Oczywiście, musi to być poparte wiedzą, talentem i pasją, ale od doskonałej jakości naczyń zależy finalny efekt starań gotującego.

Mistrzowie kuchni i ci, którzy z powagą traktują gotowanie, wiedzą od wieków, że nie ma lepszych naczyń, niż miedziane. Są wszechstronne, bo nadają się do gotowania, duszenia, pieczenia, zapiekania, czy też smażenia. Możesz w nich stworzyć dosłownie każdą potrawę pod warunkiem, że zadbasz o odpowiednie temperatury przyrządzania dań.

Falk kocha miedź i tworzy z niej genialne naczynia

Belgijska marka Falk to prawdziwy koneser miedzi. To, co potrafią zrobić z nią rzemieślnicy tej rodzinnej manufaktury, budzi szacunek, a w świecie kulinariów przeszło już do legendy. 2,5 mm czystej miedzi połączone jest ze stalą szlachetną w opracowanym przez Falk procesie scalania obu materiałów. W efekcie, pod naciskiem 850 ton na cm kwadratowy powstaje tzw. bimetal, miedź i stal są nierozerwalnie połączone - ich atomy się przenikają. W ten sposób dostajemy doskonałe, bezpieczne dla zdrowia naczynia o niezwykłej wręcz odporności mechanicznej.

Garnki Falk są bardzo ciężkie z racji potężnego materiału, który tworzy dno i ścianki. Producent używa najwyższej jakości miedzi, by jego naczynia oparły się czasowi i mogły pracować przez długie, długie dekady.

Naczynia nie na indukcję, które mogą pracować na indukcji

Miedziane naczynia Falk z linii Classic (z żeliwnymi uchwytami) i Sygnature (ze stalowymi uchwytami) zostały zaprojektowane na starsze typy kuchenek (gazowe, elektryczne i vitro-ceramiczne), więc same z siebie nie działają na indukcji. Na szczęście jednak można prosto obejść ten problem. Wystarczy, że zaopatrzysz się w specjalny stalowy dysk, czyli adapter indukcyjny (adapter na indukcję), który rozgrzeje się i przekaże ciepło miedzianemu naczyniu. Nie musisz się obawiać, że stracisz w ten sposób mnóstwo energii i czasu. Miedź rozgrzewa się błyskawicznie, więc adapter indukcyjny nijak nie spowolni procesu gotowania.

« 1 3
« 1 3