Poznaj miedziane patelnie do wszystkiego - Falk w najlepszym wydaniu

Światem doskonałych naczyń rządzą, tak naprawdę, zawodowi kucharze i najlepsze restauracje świata. To oni dyktują producentom, co jest potrzebne do tworzenia pełnych maestrii dań. Stąd nie dziw się, że rodzinna belgijska firma Falk ma w swojej ofercie tak wiele bardzo specjalistycznych patelni, np. patelnie do risotto, czy gulaszów. Te patelnie mogą być także używane do smażenia, pieczenia, serwowania i, nawet, do gotowania. Jak widzisz forma głębokich, miedzianych patelni wcale nie ogranicza ich funkcjonalności. Możesz, niezależnie od ich nazwy, używać takiej głębokiej patelni do bardzo wielu codziennych zadań.

Na dole strony znajdziesz film o naczyniach Falk.

Miedziane patelnie Falk - dla każdego, czy dla wybranych?

Zwróć uwagę, że w świecie luksusowych, miedzianych naczyń Falk zatarła się granica między tym, co dedykowane specjalistom, a co może trafić do każdej, wymagającej perfekcji kuchni. Coraz więcej ludzi chce gotować na najwyższym możliwym poziomie, do czego konieczne są możliwie najlepsze naczynia. A, jak od wieków wiadomo, miedziane garnki i patelnie nie mają sobie równych. Rozgrzewają się błyskawicznie, gotują mistrzowsko, wyzwalają smaki, które stają się legendarne.

Stąd wniosek – że głębokie patelnie z miedzi, ręcznie tworzone w Belgii przez rodzinę Falk – są naczyniami nie tylko dla profesjonalistów, ale i nieskończonych rzesz gotujących w domu.

Jednak do tego, by pozwolić sobie na luksusowe, miedziane patelnie, trzeba mieć sporą świadomość, bo sam gruby portfel wcale nie wystarczy. Jak się okazuje, fakt, że są drogie, nie jest tak trudny do zaakceptowania jak to, że kupujesz naczynia raz na całe życie. I to takie naczynia, które posłużą i Twoim wnukom, czy nawet prawnukom. Średni czas, który przeżyje dobrze używana i konserwowana głęboka patelnia z miedzi to, jakieś 110-120 lat. A może przeżyć i wiele więcej. I co ciekawe, wielu szokuje świadomość, że garnki i patelnie mogłyby ich przeżyć i że można je kupić raz i na całe życie.

Czysta miedź i stal wewnątrz patelni - piękne przez całe dekady

Falk stworzył własny, specyficzny proces produkcji luksusowych, miedzianych naczyń. Potężny pas czystej miedzi łączony jest z cienką warstwą stali szlachetnej pod naciskiem aż 850 ton na cm kwadratowy. W efekcie oba materiały przenikają się, tworząc niemal niezniszczalną konstrukcję.

Satynowana miedź naczyń Falk nie łapie odcisków palców, bardzo łatwo się ją czyści i konserwuje. Ale, jako że miedź sama z siebie ma skłonność do utleniania się i pokrywania patyną, a co za tym idzie, może zmienić kolor, rodzinna firma Falk oferuje swoim klientom bardzo specjalną usługę. Można – nawet po kilku dekadach używania naczyń – odesłać je do producenta, by je odświeżył. Wtedy Falk odkręci uchwyty, w razie potrzeby nawet je wymieni, wyczyści i na nowo zmatowi miedź, odświeży też stal. Full service, co tu dużo mówić. Nie spotkaliśmy się jeszcze z taką dbałością o potrzeby Klienta.

« 1
« 1

Dowiedz się więcej o ...

Jak wygrzać miedziane naczynia, zanim zaczniesz ich używać

Adapter Falk - i Twoje miedziane naczynia od razu działają na indukcji

Jak smaży się na miedzianych patelniach Falk?