Duńskie, miedziano-stalowe garnki Scanpan pozwolą Ci realizować kulinarne marzenia

Miedziane garnki istnieją w kuchniach całego świata od wielu wieków. Ten materiał jest zawsze modny, piękny i utożsamiany z luksusem. Współcześni producenci tworzą miedziane garnki, które mają wewnątrz stalową warstwę, by potrawy nie miały kontaktu z miedzią. To jednak nie odbiera im ani uroku, ani prestiżu i, rzecz jasna, mocy oraz funkcjonalności. Duńska marka Scanpan wypuściła na rynek miedziano-stalowe garnki z kolekcji Maitre D’ Induction, by pokazać, jak szybko i ciekawie możesz gotować, jeśli jesteś wymagającym smakoszem. Wypróbuj duńskie, stalowo-miedziane naczynia, a na pewno nie zamienisz ich na nic innego.

Miedziano-stalowe garnki i patelnie to prawdziwa przyjemność gotowania

Duńska marka Scanpan, tworząc kolekcję naczyń Maitre D’ Induction, postawiła na synergię. Garnki stworzone są z 5 warstw idealnie współpracujących ze sobą materiałów. W środku znajduje się stal szlachetna 18/10, rdzeń stanowią dwie warstwy stopu aluminium dzielone pasem czystego aluminium. Na zewnątrz jest warstwa miedzi.

Dzięki takiemu połączeniu doskonale przewodzących ciepło materiałów garnki z linii Maitre D’ Induction Scanpan są wielokrotnie tańsze niż, np., ich francuskie odpowiedniki - naczynia De Buyer, gdzie garnek składa się z aż 90% miedzi i zaledwie 10% stali, która tworzy wewnętrzną warstwę.

Nie zmienia to jednak faktu, że miedziano-stalowe patelnie i garnki Scanpan rozgrzewają się fantastycznie szybko, długo trzymają temperaturę i bardzo sprawnie kierują ciepło w głąb przyrządzanych potraw.

Poza tym, dzięki zewnętrznej, eleganckiej warstwie miedzi, naczynia z kolekcji Maitre D’ Induction są bardzo wytworne. Wyglądają faktycznie na wiele droższe, niż są w rzeczywistości.

Miedziano-stalowe garnki Scanpan nie tylko na indukcję

Warto wiedzieć, że linia garnków Scanpan, Maitre D’ Induction, została tak stworzona, by działać na każdym typie kuchenek. Choć nazwa sugeruje, że naczynia przeznaczone są na indukcję, świetnie sprawdzą się na kuchniach gazowych, elektrycznych, czy vitro-ceramicznych.

Te garnki myje się zawsze ręcznie, stosując zwykłe detergenty. Do polerowania miedzi warto używać specjalnych mleczek, czy past, które wydobędą z niej piękny połysk i nie pozwolą jej pokryć się patyną.