Luksusowe miedziano-stalowe patelnie marki Scanpan i kuchnia na nowo rozkwita

Mało kto nie chciałby mieć w kuchni miedzianych patelni. To, co potrafią, jest już legendą w świecie zarówno domowych, jak i profesjonalnych kulinariów. Znane od wielu wieków miedziane naczynia były domeną ludzi naprawdę zamożnych. Duńska marka Scanpan stworzyła elegancką, stylową serię Maitre D’ Induction, której cena jest wiele bardziej atrakcyjna, niż, np. francuskich miedzianych naczyń. Różnica wynika z tego, że miedziano-stalowe patelnie duńskiej marki Scanpan są skonstruowane z 5 warstw, z których tylko zewnętrzna powstała z miedzi. Teraz każdy może cieszyć się fenomenem tak pięknych, luksusowych patelni.

Jak zbudowane są patelnie Maitre D’ Induction marki Scanpan?

Marka Scanpan, dotychczas specjalizująca się w naczyniach z powłokami nieprzywierającymi, postanowiła rozszerzyć swoje portfolio. Zagościły w nim 5-warstwowe, miedziano-stalowe patelnie i garnki z kolekcji Maitre D’ Induction. Naczynia tworzą tu, idąc od wewnątrz: stal szlachetna 18/10, rdzeń zbudowany jest z dwóch warstw stopu aluminium, które dzieli pas czystego aluminium, na zewnątrz jest warstwa miedzi. Dzięki temu patelnie z kolekcji Maitre D’ Induction są tańsze, niż ich klasyczne, miedziane odpowiedniki, ale z racji przemyślanej konstrukcji, wykorzystującej zjawisko synergii, doskonale przewodzą ciepło i pozwalają smażyć, czy zapiekać bardzo szybko, z minimalnym zużyciem energii.

Miedziano-stalowe patelnie nie tylko na indukcję

Nazwa serii Maitre D’ Induction może być dla wielu zwodnicza. Warto powiedzieć, że miedziane naczynia Scanpan będą działały nie tylko na indukcji, ale też na każdym innym typie kuchenki - od gazowej, przez elektryczną, na vitro-ceramicznej skończywszy.

Smażenie na patelniach Scanpan to czysta przyjemność. Zyskasz doskonałe smaki, a dania będą sprawiały takie wrażenie, jakby wyszły spod ręki mistrza kulinariów. Nieprzypadkowo nazywają się Maitre D’, nawiązując nazwą do tytułu szefa sali wybitnych restauracji, maître d’hôtel, który z maestrią dyryguje kelnerami serwującymi gościom luksusowe potrawy w wykwintnych naczyniach.