Francuska marka Staub jest odważna, jeśli chodzi o kolorystykę jej legendarnych już żeliwnych naczyń. Po stonowanych i eleganckich liniach zaproponowała światu intrygującą serię Mustard w kolorze dijon’skiej żółci. Barwa zewnętrznej, połyskliwej glazury doskonale kontrastuje z czarną, wewnętrzną, antybakteryjną, porcelanową powłoką o właściwościach nieprzywierających.
Warto dodać, że powłoka wypalana jest w ogromnych temperaturach wraz z żeliwnym szkieletem, stąd jest niezwykle odporna na uszkodzenia i ścieranie. Powłoka wewnątrz naczyń Mustard pozwala smażyć, dusić i piec z minimalnym dodatkiem tłuszczu, co przekłada się na zdrowszą dietę.
Naczynia Staub są absolutnie wszechstronne - posłużą, całkiem i dosłownie, do wszystkiego. I, co najważniejsze, działają na każdym typie kuchenki, łącznie z indukcją. Doskonale przewodzący ciepło szkielet tych masywnych naczyń powstał z najwyższej jakości żeliwa wypalanego w piaskowych formach. Żeliwo Staub ma ogromną odporność mechaniczną i termiczną, więc fakt, że producent oferuje aż 30-letnią gwarancję, nie jest deklaracją na wyrost. Te wytworne, musztardowe naczynia zdążą Ci się szybciej znudzić, niż się zużyją.
Darzymy markę Staub wielkim szacunkiem, gdyż w jej garnkach nie ma niczego pozostawionego przypadkowi. Naczynia z żeliwa powstały po konsultacjach z kucharzami nagradzanymi gwiazdkami Michelin’a. Dzięki ich sugestiom, wsparciu i wiedzy Staub stworzył wyposażone w wypustki pokrywki, które zachowują aż do 30% więcej wilgoci w potrawach, niż inne naczynia z żeliwa.
Staub poznał żeliwo od, przysłowiowej, podszewki. Wie o nim wszystko, dlatego potrafi wykorzystać jego genialne talenty do wzmacniania aromatu i smaku gotowanych, duszonych, smażonych, czy pieczonych potraw.
Przygoda z żeliwem marki Staub to niekończące się zaskoczenie. Odkryjesz, jak bogate smaki można tworzyć ze znanych i lubianych składników. To na zawsze zmieni Twoje podejście do gotowania. Ci, którzy kochają eksperymentować, znajdą w żeliwnych garnkach Mustard wielkiego sprzymierzeńca.
NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ
NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ
NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ
NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ
DO PIEKARNIKA
JESZCZE SŁOWO O ZALETACH ŻELIWA STAUB
By zrozumieć, na czym polega istota wyjątkowości francuskiego żeliwa Staub, trzeba koniecznie skupić się na jego wewnętrznej, porcelanowej glazurze. Tego typu materiał, stworzony na bazie szkła stapianego ze szkieletem naczyń, pojawia się, nade wszystko, w żeliwnych garnkach rodem z Francji.
Opracowanie takiej mocnej, nieodpryskującej, odpornej na kwasy, zasady i wszelkie czynniki zewnętrzne glazury wymaga bardzo dużego doświadczenia i szeregu eksperymentów przeprowadzanych na przestrzeni dziesięcioleci. To bez wątpienia jeden z lepszych wynalazków francuskiej kuchni.
Testując przez lata bardzo wiele naczyń z powłokami nieprzywierającymi, w tym i żeliwnych garnków producentów z różnych części świata, możemy z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że Francuzi są nie do pobicia, jeśli chodzi o luksusowe, porcelanowe, nieprzywierające glazury.
Wewnętrzna powłoka naczyń Staub z serii Mustard jest gładka, przypomina lakier bezbarwny. Tyle, że to nie jest nakładana warstwa, a glazura stopiona i ściśle zjednoczona z konstrukcją naczynia. Dzięki temu zyskała ogromną odporność mechaniczną.
Glazura pozwala dusić, piec i smażyć z minimalną ilością tłuszczu. Wspomaga w ten sposób zdrową, rozsądnie zbilansowaną dietę niskotłuszczową.
Aksamitnie gładka w dotyku, pozbawiona porów powłoka nieprzywierająca jest niezwykle higieniczna. Nie wchłania zapachów, nie absorbuje smaków przyrządzanych w naczyniach Staub potraw.
Porcelanową glazurę myje się wodą z płynem, a cały proces trwa zaledwie kilka chwil.
STOSUJ DREWNIANE
UTENSYLIA
STOSUJ NYLONOWE
UTENSYLIA
NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA
NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST
NIE UŻYWAJ OSTRYCH
SZCZOTEK i GĄBEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE
NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE
UŻYWAJ RĘKAWIC
KUCHENNYCH