• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Mustard - Żeliwny garnek; nieprzywierająca glazura, 2,2 l, Ø 20 cm, Staub

949 Promocyjnie 901
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 949 zł
Zapytaj o dostępność
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Francuska marka Staub jest odważna, jeśli chodzi o kolorystykę jej legendarnych już żeliwnych naczyń. Po stonowanych i eleganckich liniach zaproponowała światu intrygującą serię Mustard w kolorze dijon’skiej żółci. Barwa zewnętrznej, połyskliwej glazury doskonale kontrastuje z czarną, wewnętrzną, antybakteryjną, porcelanową powłoką o właściwościach nieprzywierających.

Warto dodać, że powłoka wypalana jest w ogromnych temperaturach wraz z żeliwnym szkieletem, stąd jest niezwykle odporna na uszkodzenia i ścieranie. Powłoka wewnątrz naczyń Mustard pozwala smażyć, dusić i piec z minimalnym dodatkiem tłuszczu, co przekłada się na zdrowszą dietę.

Naczynia Staub są absolutnie wszechstronne - posłużą, całkiem i dosłownie, do wszystkiego. I, co najważniejsze, działają na każdym typie kuchenki, łącznie z indukcją. Doskonale przewodzący ciepło szkielet tych masywnych naczyń powstał z najwyższej jakości żeliwa wypalanego w piaskowych formach. Żeliwo Staub ma ogromną odporność mechaniczną i termiczną, więc fakt, że producent oferuje aż 30-letnią gwarancję, nie jest deklaracją na wyrost. Te wytworne, musztardowe naczynia zdążą Ci się szybciej znudzić, niż się zużyją.

Darzymy markę Staub wielkim szacunkiem, gdyż w jej garnkach nie ma niczego pozostawionego przypadkowi. Naczynia z żeliwa powstały po konsultacjach z kucharzami nagradzanymi gwiazdkami Michelin’a. Dzięki ich sugestiom, wsparciu i wiedzy Staub stworzył wyposażone w wypustki pokrywki, które zachowują aż do 30% więcej wilgoci w potrawach, niż inne naczynia z żeliwa.

Staub poznał żeliwo od, przysłowiowej, podszewki. Wie o nim wszystko, dlatego potrafi wykorzystać jego genialne talenty do wzmacniania aromatu i smaku gotowanych, duszonych, smażonych, czy pieczonych potraw.

Przygoda z żeliwem marki Staub to niekończące się zaskoczenie. Odkryjesz, jak bogate smaki można tworzyć ze znanych i lubianych składników. To na zawsze zmieni Twoje podejście do gotowania. Ci, którzy kochają eksperymentować, znajdą w żeliwnych garnkach Mustard wielkiego sprzymierzeńca.

949 Promocyjnie 901

Intrygujący, musztardowy kolor
żeliwnych naczyń Staub -
seria Mustard

  • wszechstronne naczynia do gotowania, duszenia, pieczenia, zapiekania, smażenia i serwowania
  • porcelanowa, nieprzywierająca glazura wewnątrz garnka
  • system wypustek w pokrywie nawilża potrawę o 30% lepiej
  • 30 lat gwarancji

Obejrzyj film o 2 metodach
poprawnego wygrzewania
francuskiego żeliwa Stub

  • Tylko od Ciebie zależy, kiedy Twoje żeliwne naczynia Staub zyskają pełną funkcjonalność. I również tylko od Ciebie zależy, czy żeliwo będzie Ci posłuszne, czy narazi Cię na nieco stresów.
  • Proces wygrzewania nowych, żeliwnych naczyń jest konieczny. Trwa - w zależności od metody - albo krótko (kilkanaście minut), albo dość długo (kilka, czy kilkanaście dni). Obie metody sprawdzają się równie dobrze.
  • Nasz specjalista wtajemniczy Cię w proces wygrzewania żeliwa Staub. Obejrzyj koniecznie film.

Żeliwne garnki doskonale
posłużą i na kuchence
i w piekarniku

NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ

NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ

NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ

NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ

DO PIEKARNIKA

Materiał

  • wewnątrz garnka - stopiona z żeliwem nieprzywierająca glazura stworzona na bazie szkła
  • szkielet - doskonałej jakości żeliwo
  • na zewnątrz - naturalnie barwiona, kilkuwarstwowa, odporna na uszkodzenia, gładka glazura
  • pokrywka - żeliwo
  • uchwyt pokrywki - niklowana stal szlachetna

Wymiary

  • średnica garnka - 20 cm
  • średnica dna - 17 cm
  • wysokość ścianek - 9,5 cm
  • wysokość z pokrywką - 14,2 cm
  • całkowita długość z uchwytami - 26,3 cm
  • pojemność - 2,2 l
  • waga - 3,6 kg

Gotowanie i pieczenie w żeliwie
dostarcza nadzwyczajnych
kulinarnych wrażeń

  • Wybieranie naczyń stanowi spore wyzwanie dla cierpliwości. Jest ich na rynku tyle, że trudno jednoznacznie powiedzieć, co jest dobre i czy się sprawdzi. Znalezienie naprawdę niezawodnych, wyjątkowych jakościowo, bezpiecznych dla zdrowia i maksymalnie uniwersalnych garnków zajęło nam sporo czasu. Dopiero po latach testów możemy powiedzieć, że odkryliśmy to, czego szukaliśmy - żeliwne naczynia francuskiej marki Staub.
  • Pięknie wybarwione garnki z serii Mustard mają kolor francuskiej musztardy rodem z Dijon. Naczynia powstały w ręczno-mechanicznym procesie produkcji we francuskim mieście Merville. Stworzono je z najwyższej jakości żeliwa.
  • Naczynia Staub skrywają w sobie dwie niezwykłe tajemnice. Potrafią, jak mało które garnki na świecie, intensyfikować, wzmacniać i wysubtelniać smaki. Druga niespodzianka - kryją wewnątrz doskonałą powłokę nieprzywierającą, która została scalona z naczyniem w trakcie wypalania w gigantycznych temperaturach (około 1000 stopni Celsjusza). Ta porcelanowa glazura pozwala gotować niezwykle zdrowo potrawy kuchni całego świata.
  • Glazura jest bezpieczna dla zdrowia, nie zawiera żadnych chemicznych substancji, które mogłyby reagować z jedzeniem. Tak dokładnie zabezpiecza potrawę przed kontaktem z żeliwem, że z naczyń Staub mogą z powodzeniem korzystać nawet alergicy.

JESZCZE SŁOWO O ZALETACH ŻELIWA STAUB

 

  • W garnkach Staub możesz gotować, dusić, piec, zapiekać, a nawet smażyć. One nie znają ograniczeń i nie idą na kompromisy. Nie postawią Cię wobec dylematu: „Czy dam radę ugotować w nich moją ulubioną potrawę?”. Potrafią przyrządzić niemal wszystko. Niemal - czyli miliony potraw. Nie 5, czy 20. Dosłownie miliony.
  • Niektórzy boją się żeliwa z racji jego ciężaru. Według nas potężna waga naczyń Staub to ich wyjątkowa zaleta. Raz, garnek nie zsunie się z kuchenki, dwa - nie trzeba mocować się z nim, gdy coś mieszamy, wystarczy oprzeć dłoń na uchwycie.
  • Wykwintne, francuskie żeliwo, które ma wieczystą gwarancję, jest potężne, bo do jego stworzenia wykorzystuje się najwyższej jakości materiały. Surówka, z której w piaskowych formach wypalane są garnki Staub, pozbawiona jest zanieczyszczeń, czy pęcherzyków powietrza. Dlatego żeliwo jest ciężkie. Fenomenalnie przewodzi ciepło, stąd gotowanie w nim przebiega błyskawicznie. Żeliwny garnek to swoista odmiana szybkowara.
  • Dodatkowo - żeliwny garnek francuskiego producenta niesłychanie długo zachowuje ciepło przyrządzanych w nim potraw. Nawet i po godzinie możesz zjeść ciepły posiłek wyjęty z naczynia, które od długiego czasu stoi na blacie, czy stole.
  • Żeliwo jest niezwykle elastyczne, współpracuje z każdym typem kuchenki i piekarnika. Rozgrzeje się doskonale równomiernie i na dużym, i na małym palniku. Owszem, zmieni się czas nagrzewania garnka, ale od dna po brzegi będzie miał identyczną temperaturę, co jest jednym z najważniejszych kryteriów wyróżniających doskonałe naczynie.
  • I jeszcze jedna kwestia, która nas ujęła. Po całych latach bardzo dynamicznego gotowania, pieczenia i czasem nieco nawet brutalnych testów, nasze żeliwne garnki Staub są nadal piękne. Działają bez zarzutu, nie wymagają najmniejszego zachodu, opieki, czy starań. A przyrządzanie w nich potrawy kuchni, dosłownie, całego świata, za każdym razem czarują smakami.
  • Żeliwo Staub zdaje się być nieśmiertelne. Im starsze, tym zdolniejsze, chętniej współpracuje, wspomaga zamysły gotującego, wspiera go w kulinarnych eksperymentach.

Łatwiejsze gotowanie
i pieczenie dzięki powłoce
nieprzywierającej naczyń Staub

By zrozumieć, na czym polega istota wyjątkowości francuskiego żeliwa Staub, trzeba koniecznie skupić się na jego wewnętrznej, porcelanowej glazurze. Tego typu materiał, stworzony na bazie szkła stapianego ze szkieletem naczyń, pojawia się, nade wszystko, w żeliwnych garnkach rodem z Francji.
Opracowanie takiej mocnej, nieodpryskującej, odpornej na kwasy, zasady i wszelkie czynniki zewnętrzne glazury wymaga bardzo dużego doświadczenia i szeregu eksperymentów przeprowadzanych na przestrzeni dziesięcioleci. To bez wątpienia jeden z lepszych wynalazków francuskiej kuchni.
Testując przez lata bardzo wiele naczyń z powłokami nieprzywierającymi, w tym i żeliwnych garnków producentów z różnych części świata, możemy z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że Francuzi są nie do pobicia, jeśli chodzi o luksusowe, porcelanowe, nieprzywierające glazury.

Wewnętrzna powłoka naczyń Staub z serii Mustard jest gładka, przypomina lakier bezbarwny. Tyle, że to nie jest nakładana warstwa, a glazura stopiona i ściśle zjednoczona z konstrukcją naczynia. Dzięki temu zyskała ogromną odporność mechaniczną.
Glazura pozwala dusić, piec i smażyć z minimalną ilością tłuszczu. Wspomaga w ten sposób zdrową, rozsądnie zbilansowaną dietę niskotłuszczową.

Aksamitnie gładka w dotyku, pozbawiona porów powłoka nieprzywierająca jest niezwykle higieniczna. Nie wchłania zapachów, nie absorbuje smaków przyrządzanych w naczyniach Staub potraw.
Porcelanową glazurę myje się wodą z płynem, a cały proces trwa zaledwie kilka chwil.

Dzięki wypustkom w pokrywce
potrawy zyskują wyraźne smaki
i perfekcyjną wilgotność

  • Francuska marka Staub powstała w latach 70-tych XX wieku, więc jest jednym z młodszych producentów żeliwa. Miała jednak sporo czasu na przeprowadzenie eksperymentów i badań nad udoskonaleniem procesu gotowania w żeliwie.
  • Staub stał się niekwestionowanym autorytetem na rynku ekskluzywnego żeliwa, jako że jego naczynia powstają przy udziale kucharzy wyróżnionych gwiazdkami Michelin’a (m.in. jednego z najsłynniejszych kucharzy XX wieku, Paul’a Bocuse’a). Staub zagroził słynnej marce Le Creuset, tworząc naczynia, które nie mają sobie równych.
  • Do dziś nikt nie zdołał powielić efektu, który dają wypustki w żeliwnych pokrywkach marki Staub. Dzięki nim para wodna nie tylko szybciej krąży w naczyniu, ale nade wszystko równomiernie nawilża duszone, pieczone, czy smażone potrawy.
  • Pokrywki z wypustkami, projektu marki Staub i światowej klasy kucharzy, przeszły do legendy, jako że potrafią zachować aż o 30% więcej wilgoci w przyrządzanej potrawie niż klasyczne, płaskie pokrywki bez wypustek. To odgrywa wielką rolę w przypadku, gdy chodzi o smak i aromat potrawy.
  • Na dodatek żeliwne pokrywki z wypustkami są ciężkie, więc para nie wydostaje się na zewnątrz naczynia. Wraz z nią zostają w garnku wszelkie witaminy, minerały i właściwości odżywcze.

Żeliwo wzmacnia smaki
i aromaty potraw -
sprawdź, jak inaczej smakuje to, co znane

  • Fenomenalne w naczyniach Staub jest to, że każdy element współpracuje ze sobą. Nie ma tu niczego zbędnego, nic nie istnieje samo dla siebie, nic nie przeszkadza tworzeniu obłędnych smaków i aromatów, które śnią się po nocach.
  • Ciepło rozgrzanego, żeliwnego garnka trafia bezpośrednio w głąb potrawy, wydobywając z niej mnogość aromatów. Smak każdego składnika dania przenika się wzajemnie, a efekt wzmacniają przyprawy, octy, zalewy, sosy, czy marynaty. Bogactwo doznań smakowych jest trudne do opisania. To, co czuje się na podniebieniu, oszołomiło już niejednego, niezwykle wymagającego kulinarnego znawcę.
  • Nawet osoba zaczynająca przygodę z gotowaniem będzie umiała stworzyć dzięki naczyniom Staub doskonałe kompozycje smakowe. Żeliwne, francuskie garnki są genialnym nauczycielem i przewodnikiem po nieskończonym uniwersum rozkoszy podniebienia.

Specjalista podpowiada,
jak używać i konserwawać
naczynia Mustard marki Staub

STOSUJ DREWNIANE
UTENSYLIA

STOSUJ NYLONOWE
UTENSYLIA

NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA

NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST

NIE UŻYWAJ OSTRYCH
SZCZOTEK i GĄBEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE

UŻYWAJ RĘKAWIC
KUCHENNYCH

  • Żeliwne garnki francuskiego producenta są niezwykle proste w utrzymaniu w czystości. Wyposażone w nieprzywierającą glazurę naczynia myje się wodą z płynem. Nie ma potrzeby stosowania jakiś specjalnych zabiegów, czy eksperymentalnych detergentów.
  • Trzeba pamiętać, że używane na kuchni gazowej żeliwne garnki mogą się brudzić. To wynika ze specyfiki gazu, jako tłustego paliwa, które może zostawić nacieki na zewnętrznej glazurze naczyń Staub. Dlatego warto dokładnie myć garnki również z zewnątrz. Zabrudzenia nie pojawią się, kiedy używasz naczyń Staub na kuchni elektrycznej, ceramicznej, czy indukcyjnej oraz w piekarniku.
  • Warto pamiętać, że żeliwnych, rozgrzanych naczyń nie wolno zalewać zimną wodą. Pozwól im ostygnąć, później dopiero myj.
  • Jeśli coś przylgnie do naczynia, skarmelizuje się na dnie, czy zbyt mocno zredukuje, wystarczy, że zalejesz garnek wodą i zostawisz na kilka minut do odmoczenia z niewielkim dodatkiem płynu do naczyń. Później bez kłopotu umyjesz garnek.
  • Może się zdarzyć, że po gotowaniu, duszeniu, czy pieczeniu w garnkach Staub zobaczysz na dnie lub ściankach biały osad. To wynik wytrącania się minerałów z warzyw i mięs. Ten proces jest całkowicie naturalny i bezpieczny dla zdrowia. Nie szkodzi też naczyniu. By usunąć osad, przetrzyj powłokę nieprzywierającą papierowym ręcznikiem nasączonym olejem jadalnym.
  • Jeśli będziesz smażyć, dusić, czy piec w żeliwnym garnku Staub z serii Mustard, używaj wyłącznie dobrych, wysokotemperaturowych olejów. Myślimy tu, m.in., o olejach ryżowych, kokosowych, palmowych, czy arachidowych. Dzięki nim możesz smażyć zdrowo i dietetycznie. Potrawy nie będą gorzkie, bo tego typu oleje dymią (czyli palą się) dopiero w temperaturze powyżej 240 stopni Celsjusza.