• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Twin Choice Ceraforce Zwilling - Seria

Producent
Seria
Cena

Zwilling szczyci się swoimi nieprzywierającym patelniami z powłoką Ceraforce Ultra

Średnica patelni, czyli o co naprawdę chodzi?

Jak dobrać rozmiar patelni do ilości smażonych porcji?

Dlaczego patelnia nieprzywierająca może zacząć przywierać?

Musisz wiedzieć, że idea nieprzywierających patelni ceramicznych zakłada, w pierwszej kolejności, ich niezwykłą trwałość i odporność na ścieranie. Nieprzywieralność to drugi, ale nieco mniej istotny element. Dlaczego mniej istotny? Bo ceramika, stosowana, m.in., przez niemiecki koncern Zwilling, ma właściwości nieprzywierające tylko w pewnym zakresie temperatur. Taka jest właściwość twardych, hybrydowych powłok non-stick patelni ceramicznych. Do pewnego etapu nic nie przywiera do ich dna, ale kiedy przekroczysz graniczną temperaturę 200 stopni, musisz dodać więcej tłuszczu. Inaczej smażone produkty zaczną lekko przywierać do powłoki ceramicznej.

Dlatego na tych patelniach idealnie smaży się, w kolejności – warzywa, mięsa, ryby, a na końcu jajecznicę, jajka sadzone, naleśniki, czy omlety. O tym piszemy w naszych artykułach w sklepie.

Powłoka Ceraforce Ultra

Opatentowana przez markę Zwilling ceramiczna powłoka nieprzywierająca, Ceraforce Ultra, ma grafitowo-niebieską barwę. Patelnie z powłoką ceramiczną Ceraforce Ultra są całkowicie bezpieczna dla zdrowia. Mają 2 certyfikaty bezpieczeństwa - PTFE i PFOA Free. Czyli nie ma w nich żadnych pochodnych teflonu oraz kwasów perfluorooktanowych. Zbadano, że tego typu powłoki nie wydzielają w trakcie smażenia, duszenia, czy pieczenia lub zapiekania żadnych szkodliwych dla zdrowia substancji.

Warto wiedzieć, że ceramiczne patelnie, niezależnie od ich konstrukcji, rozgrzewają się bardzo szybko i długo zachowują ciepło, stąd warto używać ich na mniejszej mocy palnika. Do smażenia używaj dobrej jakości olejów wysokotemperaturowych. Świetnie sprawdzi się tu też pirometr, który podpowie Ci, jaką temperaturę osiągnęła patelnia i czy już możesz sprawnie na niej smażyć dany typ potrawy. O pirometrze piszemy sporo w naszych artykułach dotyczących smażenia.